Éves szinten személyenként átlagosan közel 560 kg szemetet hagyunk magunk mögött. Akár szeretnénk ez ellen tenni, akár nem, nincs egyszerű dolgunk. A médiában, az iskolákban, a munkahelyeken már évek óta hallunk a fenntarthatóság, valamint az egyéni és vállalati felelősségvállalás által vezérelt kezdeményezésekről, mint a szemétszedés, szelektív hulladékgyűjtés, adománygyűjtés. Még ha az ilyen akciók sikeresen is tudnak megoldani egy-egy lokális problémát, az igazán átfogó, termékeken, iparágakon átívelő fenntartható megoldások kialakításához szélesebb horizontú megközelítésre is szükség van.

Az egy év alatt felhasznált erőforrás-mennyiség 50-70%-a kerül vissza a természetbe hulladékként, holott ez olyan elmaradt haszon, amely akár 1 trillió dollárnyi nyersanyagot is visszajuttathatna a gazdaságba (World Resource Institute, 2017).

A hulladékmennyiség és erőforrás-felhasználás csökkentésének gondolata is régóta benne van a köztudatban. A körforgásos gazdaság előretörését három nagy trend mozgatja: az átalakuló fogyasztói igények, a szűkös erőforrások és a technológiai áttörések térnyerése.

Elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóságot három szorosan összekapcsolódó területként kezeljük, melyek a gazdaság, a társadalom, valamint a természeti környezet. A fenntarthatóság jegyében e három területnek szimbiózisban kell léteznie, anélkül, hogy egymásra kártékony hatással lennének.

Másképp megfogalmazva a fenntartható fejlődésnek az a fő célja, hogy a társadalmi, gazdasági és környezeti fejlődés egymást erősítse, egyik se valamely másik rovására valósuljon meg.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán célunk, hogy a jövő diplomásainak, vállalkozóinak és menedzsereinek, vezetőinek bemutassunk olyan gazdasági és üzleti modelleket, amelyek a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság irányába mutatnak. 


Cikkek, érdekességek körforgásos gazdaság témában:

 1. Mi az a körforgásos gazdaság? >>>
 2. Körforgásos gazdasági szemléletű vezető “hatalmak” >>>
 3. Miért vált olyan fontossá a környezet-tudatosság? >>>
 4. Fenntartható és környezetbarát gumiszobrok >>>
 5. Hogyan hallgassunk zenét környezettudatosan? >>>
 6. Klímadiéta: testünk – lelkünk – bolygónk egészsége >>>
 7. Radarral a környezetért >>>
 8. Mekkora az ökológiai lábnyomod? >>>
 9. FILMAJÁNLÓ – David Attenborough: Egy élet a bolygónkon >>>
 10. Maszkok vs. Újrahasznosítás >>>
 11. Környezetbarát sminkelés, avagy miért jók a zöld kozmetikumok >>>
 12. A sport és a fenntartható fejlődés kapcsolata >>>
 13. A körforgásos gazdaság és a turizmus kapcsolata >>>
 14. Értékes kincsünk: a víz >>>
 15. Körforgásos Olimpia >>>
 16. Több műanyag, mint hal az óceánban >>>
 17. Bérelni vagy birtokoni? >>>

A szemléletformáló programok a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című Pályázati Projekt keretében valósulnak meg.

További információ a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 számú “Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” c. projektről. >>>