Elmélyednél a pénzügyek világában? Mérlegképes könyvelőként, független könyvvizsgálóként, adószakértőként, adótanácsadóként, befektetési tanácsadóként vagy kontrollerként dolgoznál a jövőben? Válaszd a pénzügy és számvitel alapképzési szakot!

Pénzügy és számvitel alapszak a PE-GTK-n

(A részletes információért kattints a nyilakra!)

Neked ajánljuk a Pénzügy és számvitel alapszakot, ha…
 • szeretnéd megtanulni egy vállalat vagy intézmény pénzügyi tevékenységének – adózás, társadalombiztosítás, számlák könyvelése, kimutatások készítése – szabályait, és elsajátítani az ehhez szükséges szoftverek használatát;
 • szeretnél a tanulmányaid első félévétől kezdve nemzetközi képviselettel rendelkező – pénzügyi és könyvelési, bérszámfejtési, adótanácsadási, valamint vállalati bizalmi szolgáltatásokat nyújtó – vállalkozás által vezetett szakkollégiumban részt venni, és magas szintű gyakorlati tudásra szert tenni;
 • részt akarsz venni egy cég (intézmény) gazdasági döntéseinek meghozatalában, és úgy érzed, hogy a felelős döntések alapja a gazdasági folyamatok megismerése és elemzése;
 • szeretnél járatos lenni a nemzetgazdasági szintű pénzügyi kérdésekben;
 • érdekelnek a nemzetközi pénzpiacok alakulásának törvényszerűségei és a nemzetközi pénzügyi műveletek;
 • tudni szeretnéd, hogyan határozzák meg a vállalkozás sikeres működését a pénzügyi lehetőségek és korlátok, hogyan lehet ezeket kihasználni;
 • szeretnél később szakértővé illetve tanácsadóvá válni (mint független könyvvizsgáló, adószakértő és -tanácsadó, befektetési tanácsadó, kontroller);
 • a megbízható informatikai jártasságot és az idegen nyelvű kommunikáció képességét egy pénzügyi-számviteli szakember elengedhetetlen vonásainak tartod.
Hol helyezkedhetsz el a Pénzügy és számvitel alapszakon szerzett diplomával?

A pénzügyi menedzsment, illetve a számviteli tevékenység alapvető és nélkülözhetetlen vállalati funkcióknak minősülnek, ezért is az egyik legnépszerűbb szak a pénzügy és számvitel.

Elsősorban nagyobb, külföldi tulajdonú cégek szívják fel a pályakezdőket, de keresnek fiatal szakembereket

 • vállalkozásoknál,
 • szakminisztériumoknál,
 • önkormányzatoknál,
 • hitel- és pénzintézeteknél,
 • állami szervezeteknél (NAV, ÁSZ, MÁK),
 • könyvelő és könyvvizsgáló cégeknél,
 • tanácsadó és vagyonértékelő cégeknél.

A szerzett ismeretek ezen túl alkalmassá teszik diplomásainkat saját vállalkozások indítására és sikeres működtetésére, illetve egyéni vállalkozói tevékenység folytatására is (pl. könyvelőként, pénzügyi tanácsadóként stb.).

Felvételi tárgyak, érettségi követelmények

Kettőt kell választani: gazdasági ismeretek vagy egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy informatika vagy matematika vagy történelem vagy földrajz vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy.

A szakokon választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak: informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan), ügyviteli alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.

A szakokon választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, turisztika ismeretek, turisztikai ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek, vendéglátóipari ismeretek.

Részletes szabályok és többletpontszámítás a www.felvi.hu oldalon elérhető Felsőoktatási felvételi tájékoztató szerint.

Képzési idő
6+1 félév
Oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése
Közgazdász „Pénzügy és számvitel” alapszakon
Végzettségi szint
Alapfokozat (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc)
A diploma megszerzésének nyelvi követelményei
Az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2) komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi, vagy államilag elismert felsőfokú (C1) komplex típusú általános nyelvvizsga, vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.
Tanterv
Önköltségi díj

Milyen a pénzügy és számvitel alapszak? Kinek ajánljuk? Milyen tárgyakat tanulhatsz? Hol tudsz elhelyezkedni ezzel a diplomával? Nézd meg a videót vagy hallgasd meg a podcastot, és választ kapsz a kérdésekre!

Pénzügy és számvitel alapszak – További információ

PE-GTK

Dr. Fehér Helga
szakvezető

Pannon Egyetem – Számvitel és Pénzügy Intézeti Tanszék

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
E-mail: feher.helga@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6260


Iván Katalin
marketing referens

Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar – Kommunikációs és Nemzetközi Központ

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 2. em., 224. iroda
E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6411-es mellék


Csatlakozz hozzánk a Facebookon is! >>>

Kövess minket Instagramon! >>>