A legtöbb ünnep alkalmával megnő a fogyasztásunk, és ez húsvétkor sincs másképp. A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatai szerint a magyar lakosság sonka-, tojás- és csokoládéfogyasztása jelentősen megugrik ebben az időszakban – szépen kirajzolódnak a hagyományaink a statisztikákban.

Na de valóan ennyivel többet eszünk-e?

Ha igen, az sajnos az egészségünknek rossz hír – főként, hogy a lakosságnak csak ~13%-a böjtöl húsvét előtt a Kutatópont Kft. ünnepi felmérése szerint; és kiemelve a tényt, hogy a tej- és húskészítmények túlfogyasztása nem csak a szervezetünknek megterhelő – de a földnek is. Az ünnepek alatt jellemzően több kerül az asztalra, így sajnos több is megy kárba – az élelmiszerpazarlás mértékét az Egyesült Királyságban 8490 tonnára becslik – csak húsvét hétvégén a WRAP (UK’s Waste & Resources Action Programme) becslései szerint, akik hozzáteszik, hogy emellett ~3000 tonna csomagolóanyag köthető a húsvéti csoki tojásokhoz.

Az ünnepi pazarlás nem kell, hogy szabályszerű legyen!

A műanyag díszeket könnyedén leválthatjuk virágokra, barkára, kifújt és természetes anyagokkal megfestett tojásokra. A kevésbé egészséges (és túlcsomagolt) csokoládék helyett a gyerekek kaphatnak kifestőt vagy élményajándékot. A húsvéti menübe pedig minél több idény (és helyi) zöldség és gyümölcs kerül, annál jobb! Nekünk is, és a környezetünknek is!

További információt a témában itt találhattok:

https://maradeknelkul.hu/2019/04/24/maradek-csokinyuszik-marpedig-leteznek/
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/husvetifogy.pdf
https://www.presona.co.uk/post/egg-traordinary-easter-recycling-facts
https://www.gwp.co.uk/guides/easter-packaging/
http://korkorosgazdasag.hu/home_slider/10-otlet-hogyan-lehet-kornyezetkimelobb-husvet/