Érdekel a termelés, a menedzsment, a logisztika? Egyaránt érdekel a gazdálkodási, a szervezési és a műszaki terület? Válaszd a műszaki menedzser alapszakot! Tudtad, hogy az országban elsőként nálunk indult ez a képzés?

Műszaki menedzser alapszak a PE-GTK-n
(A részletes információért kattints a nyilakra!)

A Műszaki menedzser alapszakot Neked ajánljuk, ha…
 • érdekelnek a gazdálkodás- és szervezéstudományok, és egyúttal fogékony vagy a műszaki tudományokra is;
 • szeretnéd megismeri a fő ipari ágazatok üzemeiben zajló termelő tevékenységek műszaki jellemzőit;
 • átfogó képet szeretnél kapni a nemzeti, valamint a vállalati szinten zajló gazdasági folyamatokról;
 • el szeretnéd sajátítani a műszaki és a gazdasági tervezési eljárásokat;
 • az átlagosat meghaladó mértékű szervezési képességekkel és hajlandósággal rendelkezel;
 • képes vagy programokban, rendszerekben gondolkodni, illetve azokat következetes munkával megvalósítani;
 • a megbízható informatikai jártasságot és az idegen nyelvű kommunikáció képességét egy modern műszaki-gazdasági szakember elengedhetetlen vonásainak tartod.
Hol helyezkedhetsz el a Műszaki menedzser alapszakon szerzett diplomával?

A magabiztos műszaki tudással társuló közgazdasági ismeretek számos területen hasznosíthatók, ezért az alapszak elvégzése után diplomásaink változatos elhelyezkedési lehetőségek közül válogathatnak. Végzetteink elsősorban az alábbi vállalat- és intézménytípusokban pályázhatnak majd állások betöltésére:

 • logisztikai területek;
 • szolgáltatások;
 • kis- és középvállalkozások;
 • ipari termelővállalatok;
 • tanácsadó cégek;
 • mérnöki irodák;
 • közintézmények;
 • önkormányzatok.

A szerzett ismeretek ezen túl alkalmassá teszik diplomásainkat saját vállalkozások indítására és sikeres működtetésére, illetve önálló szakértői tevékenység folytatására is (pl. pályázatíróként vagy projektmenedzserként).

Felvételi tárgyak, érettségi követelmények

Választható érettségi vizsgatárgyak: matematika kötelező, és az alábbiak közül egyet kell választani: biológia vagy fizika vagy informatika vagy kémia vagy gazdasági ismeretek vagy közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan) vagy kereskedelmi és marketing alapismeretek vagy történelem vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy.

A képzési területen választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak: elektronikai alapismeretek, élelmiszeripari alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, faipari alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, környezetvédelmi vízgazdálkodási alapismeretek, közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika), közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan), közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika vagy közlekedés-üzemvitel), mezőgazdasági alapismeretek, nyomdaipari alapismeretek, rendészeti alapismeretek, vegyipari alapismeretek.

A képzési területen választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: bányászat ismeretek, építőipar ismeretek, épületgépészet ismeretek, erdészet és vadgazdálkodás ismeretek, erdészeti és vadgazdálkodási ismeretek, élelmiszeripar ismeretek, élelmiszeripari ismeretek, faipar ismeretek, faipari ismeretek, földmérés ismeretek, földmérési ismeretek, gépészet ismeretek, informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kertészet és parképítés ismeretek, kertészeti és parképítési ismeretek, kohászat ismeretek, kohászati ismeretek, könnyűipar ismeretek, könnyűipari ismeretek, környezetvédelmi ismeretek, környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, közlekedés ismeretek, közlekedésépítő ismeretek, közlekedésgépész ismeretek, mezőgazdasági gépész ismeretek, mezőgazdaság ismeretek, mezőgazdasági ismeretek, nyomdaipar ismeretek, optika ismeretek, optikai ismeretek, rendészet ismeretek, rendészeti és közszolgálati ismeretek, távközlés ismeretek, távközlési ismeretek, villamosipar és elektronika ismeretek, vegyész ismeretek, vegyipar ismeretek, vegyipari ismeretek, vízügyi ismeretek.

A képzési területen választható ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak: bányaművelési ismeretek, gázipari és fluidumkitermelési ismeretek, gépgyártás-technológiai ismeretek, mechatronikai ismeretek, automatikai és elektronikai ismeretek, közlekedésautomatikai ismeretek, magas- és mélyépítési ismeretek, út-, vasút- és hídépítési ismeretek, nyomdaipari technikai ismeretek, kiadványszerkesztési ismeretek, autó- és repülőgép-szerelési ismeretek, vasútgépészeti ismeretek, hajózási technikai ismeretek, mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeretek, élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek, közúti és légi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek, postaforgalmi ismeretek, vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek.

Képzési idő
7 félév
Oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése
Műszaki menedzser
Végzettségi szint
Alapfokozat (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc)
A diploma megszerzésének nyelvi követelményei

Az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga, vagy ezzel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

Tanterv
Önköltségi díj
Interjúk a szakon végzett sikeres öregdiákjainkkal

Milyen a műszaki menedzser alapszak? Kinek ajánljuk? Milyen tárgyakat tanulhatsz? Hol tudsz elhelyezkedni ezzel a diplomával? Nézd meg a videót vagy hallgasd meg a podcastot, és választ kapsz a kérdésekre!

Műmen Talkshow

Az exkluzív Műmen talkshow-n arról beszélgetünk a nálunk végzett sikeres műszaki menedzser hölgyekkel, jelenlegi hallgatókkal, HR szakemberrel, hogyan boldogulnak a lányok a műszaki pályán.

Műszaki menedzser alapszak – További információ

PE-GTK
Dr. Hegedűs Csaba
szakvezető

Pannon Egyetem – Kvantitatív Módszerek Intézeti Tanszék

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
E-mail: hegedus.csaba@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-955


Iván Katalin
marketing referens

Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar – Kommunikációs és Nemzetközi Központ

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 2. em., 224. iroda
E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6411-es mellék


Csatlakozz hozzánk a Facebookon is! >>>

Kövess minket Instagramon! >>>