Érdekel a termelés, a menedzsment, a logisztika? Egyaránt érdekel a gazdálkodási, a szervezési és a műszaki terület? Válaszd a műszaki menedzser alapszakot! Tudtad, hogy az országban elsőként nálunk indult ez a képzés?

Műszaki menedzser alapszak a Pannon Egyetemen
 • érdekelnek a gazdálkodás- és szervezéstudományok, és egyúttal fogékony vagy a műszaki tudományokra is;
 • szeretnéd megismeri a fő ipari ágazatok üzemeiben zajló termelő tevékenységek műszaki jellemzőit;
 • átfogó képet szeretnél kapni a nemzeti, valamint a vállalati szinten zajló gazdasági folyamatokról;
 • el szeretnéd sajátítani a műszaki és a gazdasági tervezési eljárásokat;
 • az átlagosat meghaladó mértékű szervezési képességekkel és hajlandósággal rendelkezel;
 • képes vagy programokban, rendszerekben gondolkodni, illetve azokat következetes munkával megvalósítani;
 • a megbízható informatikai jártasságot és az idegen nyelvű kommunikáció képességét egy modern műszaki-gazdasági szakember elengedhetetlen vonásainak tartod.

A magabiztos műszaki tudással társuló közgazdasági ismeretek számos területen hasznosíthatók, ezért az alapszak elvégzése után diplomásaink változatos elhelyezkedési lehetőségek közül válogathatnak. Végzetteink elsősorban az alábbi vállalat- és intézménytípusokban pályázhatnak majd állások betöltésére:

 • logisztikai területek;
 • szolgáltatások;
 • kis- és középvállalkozások;
 • ipari termelővállalatok;
 • tanácsadó cégek;
 • mérnöki irodák;
 • közintézmények;
 • önkormányzatok.

A szerzett ismeretek ezen túl alkalmassá teszik diplomásainkat saját vállalkozások indítására és sikeres működtetésére, illetve önálló szakértői tevékenység folytatására is (pl. pályázatíróként vagy projektmenedzserként).

A 2024-ben jelentkező hallgatók számára a Pannon Egyetem alapszakjai közül egyikhez sem kötelező az emelt szintű érettségi megléte, viszont a pontszámítás során továbbra is többletpontot érhet. 

Érettségi pontot adó tárgyak – az alábbiak közül kettőt kell választani:

gazdasági ismeretek vagy katonai alapismeretek vagy honvédelmi alapismeretek vagy természettudomány vagy matematika vagy kémia vagy informatika vagy földrajz vagy fizika vagy fenntarthatóság vagy digitális kultúra vagy biológia vagy választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak(1) vagy választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak(2) vagy választható ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak(3) vagy egy választható idegen nyelv(4)

(1) választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak: építészeti és építési alapismeretek; élelmiszeripari alapismeretek; vegyipari alapismeretek; rendészeti alapismeretek; nyomdaipari alapismeretek; mezőgazdasági alapismeretek; marketing ismeretek; közlekedésépítő alapismeretek; közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika); közlekedési alapismeretek (közlekedés-üzemvitel); közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan); közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan); környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek; könnyűipar alapismeretek; kereskedelmi és marketing alapismeretek; informatikai alapismeretek; gépészeti alapismeretek; faipari alapismeretek; elektronikai alapismeretek; elektronika alapjai

(2) választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: épületgépészeti ismeretek; épületgépészet ismeretek; építőipar ismeretek; élelmiszeripari ismeretek; élelmiszeripar ismeretek; vízügyi ismeretek; villamosipar és elektronika ismeretek; vegyész ismeretek; vegyipari ismeretek; vegyipar ismeretek; távközlési ismeretek; távközlés ismeretek; rendészeti és közszolgálati ismeretek; rendészet ismeretek; optikai ismeretek; optika ismeretek; nyomdaipar ismeretek; mezőgazdasági ismeretek; mezőgazdasági gépész ismeretek; mezőgazdaság ismeretek; közlekedésépítő ismeretek; közlekedésgépész ismeretek; közgazdasági ismeretek; közgazdaság ismeretek; környezetvédelmi ismeretek; környezetvédelem-vízgazdálkodás ismeretek; könnyűipari ismeretek; könnyűipar ismeretek; kohászati ismeretek; kohászat ismeretek; kertészeti és parképítési ismeretek; kertészet és parképítés ismeretek; informatikai ismeretek; informatika ismeretek; gépészet ismeretek; földmérési ismeretek; földmérés ismeretek; faipari ismeretek; faipar ismeretek; erdészeti és vadgazdálkodási ismeretek; erdészet és vadgazdálkodás ismeretek; bányászat ismeretek; honvédelmi ismeretek

(3) választható ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak: út-, vasút- és hídépítési ismeretek; élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek; vasútüzemi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek; vasútgépészeti ismeretek; postaforgalmi ismeretek; nyomdaipari technikai ismeretek; mezőgazdasági és erdészeti gépésztechnikai ismeretek; mechatronikai ismeretek; magas- és mélyépítési ismeretek; közúti és légi közlekedési, szállítmányozási és logisztikai ismeretek; közlekedésautomatikai ismeretek; kiadványszerkesztési ismeretek; hajózási technikai ismeretek; gépgyártás-technológiai ismeretek; gázipari és fluidumkitermelési ismeretek; bányaművelési ismeretek; autó- és repülőgép-szerelési ismeretek; automatikai és elektronikai ismeretek

(4) egy választható idegen nyelv: spanyol nyelv; orosz nyelv; olasz nyelv; német nyelv; francia nyelv; angol nyelv

7 félév

Műszaki menedzser (Engineering Manager)

Alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat

A 2024-ben jelentkező hallgatók számára a Pannon Egyetem alapszakjai közül egyikhez sem, így a Műszaki menedzser alapszakhoz sem kötelező az emelt szintű érettségi, viszont a pontszámítás során továbbra is többletpontot érhet.

Milyen a műszaki menedzser alapszak? Kinek ajánljuk? Milyen tárgyakat tanulhatsz? Hol tudsz elhelyezkedni ezzel a diplomával? Nézd meg a videót vagy hallgasd meg a podcastot, és választ kapsz a kérdésekre!

Műmen Talkshow – Hölgyek a műszaki pályán

Az exkluzív Műmen talkshow-n arról beszélgetünk a nálunk végzett sikeres műszaki menedzser hölgyekkel, jelenlegi hallgatókkal, HR szakemberrel, hogyan boldogulnak a lányok a műszaki pályán. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint például:

 • Mi alapján választ egy lány műszaki pályát?
 • Milyen előnyei vagy nehézségei vannak egy hölgynek a műszaki pályán?
 • Mennyire tudják érvényesíteni a szakmai álláspontjukat a műszaki világban?
 • Mik a lányok motivációi, amikor műszaki jellegű állásra pályáznak?
 • Milyen munkakörökben kezd egyre inkább jellemző lenni, hogy lányok is jelentkeznek?
 • Milyen kompetenciákkal, tulajdonságokkal bírnak azok a lányok, akik műszaki pályán helyezkednek el?
 • Kiknek ajánljuk a műszaki menedzser képzést?
 • Hogyan jött létre a képzés?
 • Milyen területeken helyezkednek el a szakon végzett frissdiplomások?

Interjúk Műszaki menedzser szakon végzett sikeres öregdiákjainkkal

Interjú műszaki menedzser szakon végzett öregdiákkal
Interjú műszaki menedzser szakon végzett öregdiákkal
Interjú műszaki menedzser szakon végzett öregdiákkal

Felvételivel kapcsolatos bővebb információ

Dr. Hegedűs Csaba
szakfelelős

Ellátási Lánc Menedzsment Intézeti Tanszék

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 1. em., 135. iroda
E-mail: hegedus.csaba@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: +36 88 624 – 106

Iván Katalin
marketing referens

Kommunikációs és Nemzetközi Központ

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 2. em., 224. iroda
E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: +36 88 624 – 137