Nyitott vagy a világra? Jól érzed magad nemzetközi környezetben? Érdekel a külkereskedelem, a világgazdaság működése, az Európai Unió intézményei és politikái, a gazdaságdiplomácia? Válaszd a nemzetközi gazdálkodás alapszakot!

Nemzetközi gazdálkodási alapszak a PE-GTK-n
(A részletes információért kattints a nyilakra!)

A Nemzetközi gazdálkodás alapszakot Neked ajánljuk, ha…
 • nyitott vagy a világra és szívesen megismersz más kultúrákat és szokásokat, illetve jól érzed magad nemzetközi környezetben;
 • a globalizált világgazdaságot a mai vállalati működés természetes környezetének tekinted, s ezért alaposan meg szeretnéd ismerni törvényszerűségeit és jellemzőit;
 • szeretnéd mélyebben tanulmányozni a magyar külgazdaság legfontosabb közegét képező európai uniós piacokat, az EU intézményeit és politikáit;
 • érdekelnek a nemzetközi tárgyalások különféle technikái, illetve a sikerre esélyes tárgyalási stratégiák;
 • kíváncsi vagy a gazdaságtudományi szakterületek (pl. menedzsment, marketing, pénzügyek) nemzetközi vonatkozásaira;
 • érdekel a nemzetközi szervezetek működése és világgazdasági szerepe, késztetést érzel a gazdaságdiplomáciai tevékenységben való részvételre;
 • a magabiztos idegen nyelvű kommunikáció képességét egy nemzetközi gazdasági szakember elengedhetetlen vonásainak tartod;
 • a világméretű globalizációs trendeket kihasználva transznacionális vagy multinacionális vállalatnál, vagy valamelyik nemzetközi szervezetnél szeretnél dolgozni.
Hol helyezkedhetsz el a Nemzetközi gazdálkodás alapszakon szerzett diplomával?

A nemzetközi kapcsolatok sokrétűen átszövik a mai gazdasági életet, számos területen támasztva igényt az e téren jártas szakemberekre, ezért diplomásaink az alapszak elvégzése után az elhelyezkedési lehetőségek széles köréből válogathatnak. Végzetteink elsősorban az alábbi vállalat- és intézménytípusokban pályázhatnak állások betöltésére:

 • multinacionális cégek központjai vagy hazai leányvállalatai;
 • nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások;
 • nemzetközi szolgáltatók (pl. szállítmányozó cégek);
 • Európai Uniós intézmények;
 • Európai Uniós programokban részes hazai szervezetek (pl. regionális fejlesztési ügynökségek);
 • államközi kapcsolatokban érintett szervezetek;
 • nemzetközi szakmai szövetségek és más, nem kormányzati szervek;
 • nyomtatott és elektronikus sajtó;
 • önkormányzatok;
 • civil szervezetek.

A szerzett ismeretek ezen túl alkalmassá teszik diplomásainkat saját vállalkozások indítására és sikeres működtetésére, illetve egyéni vállalkozói tevékenység folytatására is (pl. független szakértőként, pályázatíró tanácsadóként stb.).

Felvételi tárgyak, érettségi követelmény

Kettőt kell választani: gazdasági ismeretek vagy egy idegen nyelv (angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol) vagy informatika vagy matematika vagy történelem vagy földrajz vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy.

A szakokon választható szakmai előkészítő vizsgatárgyak: informatikai alapismeretek, kereskedelmi és marketing alapismeretek, közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan vagy elméleti gazdaságtan), ügyviteli alapismeretek, vendéglátás-idegenforgalom alapismeretek.

A szakokon választható ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak: informatika ismeretek, informatikai ismeretek, kereskedelem ismeretek, kereskedelmi ismeretek, közgazdaság ismeretek, közgazdasági ismeretek, turisztika ismeretek, turisztikai ismeretek, ügyvitel ismeretek, vendéglátóipar ismeretek, vendéglátóipari ismeretek.

Részletes szabályok és többletpontszámítás a www.felvi.hu oldalon elérhető Felsőoktatási felvételi tájékoztató szerint.

Képzési idő

Azoknak, akik 2020 előtt kezdték a tanulmányaikat: 6+1 félév.
Azoknak, akik 2020-ban, vagy utána kezdik a tanulmányaikat: 6+1+1 félév (Amelyből az egyik plusz félév a szakmai gyakorlat, a másik plusz félév külföldön szerzett tapasztalat vagy nemzetközi környezetben megszerzett gyakorlat.)

Oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése

Közgazdász „Nemzetközi gazdálkodási” alapképzési szakon

Végzettségi szint

Alapfokozat (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc)

A diploma megszerzésének nyelvi követelményei

Az alapfokozat megszerzéséhez legalább két idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2) komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi nyelvvizsga – amelyek közül az egyik államilag elismert felsőfokú (C1) komplex típusú általános nyelvvizsgával kiváltható –, vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

Tanterv
Önköltségi díj
Interjúk a szakon végzett sikeres öregdiákjainkkal

Hallgatóink mondták…

„Mindig érdekeltek a világban lévő összefüggések. Nemzetközi gazdálkodás szakon az alapvető közgazdaságtani ismeretek mellett azzal is foglalkozunk, hogyan kapcsolódik össze a társadalom, a gazdaság, a környezet és a politika.

Rengeteg izgalmas vitában volt részem az óráim során: megtárgyaltuk a globális problémákat, a jelenleg zajló hazai és külföldi eseményeket, miközben válaszokat kerestünk arra a két kérdésre, hogy valójában mi is történik, és miért?

Mindenkinek ajánlom a nemzetközi gazdálkodás szakot, aki szeretné megismerni a különböző kultúrákat, valamint a Magyarországon, az EU-ban és a világban zajló folyamatokat közgazdász szemszögből. Ma, amikor a határok már nem olyan merevek, mint korábban, ez a tudás egyre inkább felértékelődik, és később a munkahelyen is jól hasznosítható.

És miért pont Veszprém és a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara? Mert itt mindenkinek lehet hangja. Kis létszámúak az órák, sokkal könnyebb megnyílni, és ez a tananyag feldolgozásában is segít. Van személyes kapcsolatunk a tanárokkal, és jó a hangulat a foglalkozásokon.”Varga Stefánia, Nemzetközi gazdálkodási szakos hallgató


Milyen a nemzetközi gazdálkodás alapszak? Kinek ajánljuk? Milyen tárgyakat tanulhatsz? Hol tudsz elhelyezkedni ezzel a diplomával? Nézd meg a videót vagy hallgasd meg a podcastot, és választ kapsz a kérdésekre!

Nemzetközi gazdálkodás alapszak – További információ

PE-GTK

Dr. Neumanné Virág Ildikó
szakvezető

Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar
Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
E-mail: virag.ildiko@gtk.uni-pannon.hu
Phone: (88) 624-000/6264


Iván Katalin
marketing referens

Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar – Kommunikációs és Nemzetközi Központ

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 2. em., 224. iroda
E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6411-es mellék


Csatlakozz hozzánk a Facebookon! >>>

Kövess minket Instagramon! >>>