1. Mi az a körforgásos gazdaság? >>>

 2. Körforgásos gazdasági szemléletű vezető “hatalmak” >>>

 3. Miért vált olyan fontossá a környezet-tudatosság? >>>

 4. Fenntartható és környezetbarát gumiszobrok >>>

 5. Hogyan hallgassunk zenét környezettudatosan? >>>

 6. Klímadiéta: testünk – lelkünk – bolygónk egészsége >>>

 7. Radarral a környezetért >>>

 8. Mekkora az ökológiai lábnyomod? >>>

 9. FILMAJÁNLÓ – David Attenborough: Egy élet a bolygónkon >>>

 10. Maszkok vs. Újrahasznosítás >>>

 11. Környezetbarát sminkelés, avagy miért jók a zöld kozmetikumok >>>

 12. A sport és a fenntartható fejlődés kapcsolata >>>

 13. A körforgásos gazdaság és a turizmus kapcsolata >>>

 14. Értékes kincsünk: a víz >>>

 15. Körforgásos Olimpia >>>

 16. Több műanyag, mint hal az óceánban >>>

 17. Bérelni vagy birtokoni? >>>

 18. Karácsonyfadísz csere-bere >>>

 19. Megunt játékok keresik új gazdájukat >>>

 20. 75.000 fából vasárnapi New York Times? >>>

 21. Nagyvárosi állatok és az újrahasznosítás >>>

 22. Használt ruhából építőanyag: FabBrick >>>

 23. Ehető sörösdoboz-tartó a Saltwater Brewery’s-től >>>

 24. Szépen haladunk a fenntarthatóság felé >>>

 25. Húsvéti lakomák >>>

 26. Lélegző falak – Mondj búcsút az allergiának! >>>

 27. Hogyan lehetsz Te is felelősségteljes utazó? >>>


Éves szinten személyenként átlagosan közel 560 kg szemetet hagyunk magunk mögött. Akár szeretnénk ez ellen tenni, akár nem, nincs egyszerű dolgunk. A médiában, az iskolákban, a munkahelyeken már évek óta hallunk a fenntarthatóság, valamint az egyéni és vállalati felelősségvállalás által vezérelt kezdeményezésekről, mint a szemétszedés, szelektív hulladékgyűjtés, adománygyűjtés. Még ha az ilyen akciók sikeresen is tudnak megoldani egy-egy lokális problémát, az igazán átfogó, termékeken, iparágakon átívelő fenntartható megoldások kialakításához szélesebb horizontú megközelítésre is szükség van.

Az egy év alatt felhasznált erőforrás-mennyiség 50-70%-a kerül vissza a természetbe hulladékként, holott ez olyan elmaradt haszon, amely akár 1 trillió dollárnyi nyersanyagot is visszajuttathatna a gazdaságba (World Resource Institute, 2017).

A hulladékmennyiség és erőforrás-felhasználás csökkentésének gondolata is régóta benne van a köztudatban. A körforgásos gazdaság előretörését három nagy trend mozgatja: az átalakuló fogyasztói igények, a szűkös erőforrások és a technológiai áttörések térnyerése.

Elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóságot három szorosan összekapcsolódó területként kezeljük, melyek a gazdaság, a társadalom, valamint a természeti környezet. A fenntarthatóság jegyében e három területnek szimbiózisban kell léteznie, anélkül, hogy egymásra kártékony hatással lennének.

Másképp megfogalmazva a fenntartható fejlődésnek az a fő célja, hogy a társadalmi, gazdasági és környezeti fejlődés egymást erősítse, egyik se valamely másik rovására valósuljon meg.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán célunk, hogy a jövő diplomásainak, vállalkozóinak és menedzsereinek, vezetőinek bemutassunk olyan gazdasági és üzleti modelleket, amelyek a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság irányába mutatnak. 


A szemléletformáló programok a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című Pályázati Projekt keretében valósulnak meg.

További információ a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 számú „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” c. projektről. >>>