Olyan közgazdász-asszisztens szeretnél lenni, aki elméleti és gyakorlati tudásának birtokában magabiztosan el tudja látni a vállalati és az állami szférában működő szervezetekben jelentkező feladatokat? Válaszd a pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzést!

Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzési szak

Pénzügy és számviteli szakképzettségeddel lehetsz pénzügyi, számviteli ügyintéző, elláthatsz könyvelési feladatokat, elhelyezkedhetsz bankban, vagy az állami szektor szervezeteiben. Mindehhez alapos és biztos tudást adunk. Az üzleti kommunikációtól kezdve, a könyvelés és a vállalkozások működésének rejtelmein túl, idegen nyelvi képességeidet is fejlesztheted.

Ha pedig a szakképzés elvégzése után tanulmányaidat pénzügy és számvitel alapszakon folytatod, annak elvégzésekor felmentést kapsz a mérlegképes könyvelői szakvizsga alól, és kiválthatod mérlegképes könyvelői bizonyítványodat is.

Kiknek ajánljuk a Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzést?

Ezen a szakon a hallgatók megtanulják egy vállalat vagy intézmény alapvető pénzügyi tevékenységének – számlák könyvelése, kimutatások készítése – szabályait, jól megalapozva ezzel a pénzügy-számvitel BA szak tanulmányait. Ezt a felsőfokú szakképzést ezért azoknak ajánljuk, akik…

… rövidebb tanulmányi idő alatt szeretnének a pénzügy és számvitel területén elfogadott szakismerettel rendelkezni,

… tervezik, hogy szakképesítésükkel elhelyezkednek és a későbbiekben munkavállalóként végzik el a pénzügy-számvitel alapszakot,

… a felvételi pontszám miatt lemaradtak a pénzügy-számvitel alapképzésről, de a későbbiekben mindenképpen szeretnék azt elvégezni és a sikeres felvételi eljárásig teljesíteni kívánják az alapszakon elfogadásra kerülő szakmai tárgyakat.

Mik a felsőoktatási szakképzés előnyei?

 • Felsőfokú szakképzettséget biztosít. Felsőfokú okleveled pedig előnyt jelent majd az álláskeresés során.
 • A minimum ponthatár 230, ami alacsonyabb, mint az alapképzési szakok esetében, ahol ez 240 pont.
 • Ha a FOKSZ után továbbtanulsz alapszakon, akkor 33-90 kreditet elismerünk, ami fél vagy akár másfél évvel lerövidítheti az alapszakos tanulmányaidat. 90 kreditet a besorolási alapszakon, 33 kreditet más gazdasági alapszakon történő továbbtanulás esetén számítunk be.
 • Ha alapképzési szakon folytatod a tanulmányaidat, akkor a képzési területtől függetlenül, maximum két felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélre többletpontot kapsz, amennyiben a pontszámítás nem az oklevélből történik. 1 db oklevél 25 pont, 2 db oklevél 50 pont. Tehát még a felvételi pontszámodat is növeled a FOKSZ oklevelednek köszönhetően, s így az állami ösztöndíjas ponthatárt is nagyobb eséllyel éred el, ha alapszakra jelentkezel.
 • Nappali és levelező, állami ösztöndíjas és önköltséges formában is indulnak a képzések.
 • Egyszerű jelentkezés a www.felvi.hu E-felvételi rendszerén keresztül.

A pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés célja olyan gazdasági szakemberek képzése, akik elméleti és gyakorlati tudásuk birtokában képesek a gazdasági élet legszélesebb területén – a vállalati, a pénzügyi szolgáltató, az államháztartási és a civil (nonprofit) szektorban – működő szervezetekben a feladatok ellátására; a munkaerő-piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodni tudó, pénzügyi-számviteli gyakorlati ismeretekkel, jártasságokkal és készségekkel rendelkeznek, amely megalapozza az élethossziglan tanulást is.

Vállalkozási szakirány célja olyan gazdasági szakemberek képzése, akik a vállalati – kiemelten a kis- és középvállalati – szektorban képesek általános pénzügyi-számviteli, adózási feladatok ellátására, kiemelten a pénzügyi döntések előkészítésében, a napi likviditáskezelésben, az adóbevallások és különböző időtávú pénzügyi tervek készítésében való részvételre.

 • 3611 Pénzügyi ügyintéző (a pénzintézeti ügyintéző kivételével)
 • 3614 Számviteli ügyintéző
 • 3639 Egyéb, máshova nem sorolható üzleti jellegű szolgáltatás ügyintézője
 • 3652 Adó- és illetékhivatali ügyintéző
 • 3653 Társadalombiztosítási és segélyezési hatósági ügyintéző
 • 4121 Könyvelő (analitikus)
 • 4129 Egyéb számviteli foglalkozású

Nappali és levelező

Állami ösztöndíjas és önköltséges

Felsőfokú vállalkozási közgazdász-asszisztens (Economist Assistan Specialized in Enterpreneurship)

Amennyiben a felsőoktatási szakképzés elvégzése után a hallgató Pénzügy és számvitel alapképzési szakon kívánja folytatni a tanulmányait, akkor a beszámítható kreditek száma 90.

Amennyiben más, a gazdaságtudományi képzési területhez tartozó alapképzési szakon kívánja folytatni a tanulmányait, akkor a beszámítható kreditek száma 33. A kreditek beszámításának köszönhetően a hallgató jelentősen lerövidítheti a képzési idejét az alapképzési szakon.

Felvételivel kapcsolatos bővebb információ

Dr. Fehér Helga
szakfelelős

Számvitel és Pénzügy Intézeti Tanszék

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 1. em., 103. iroda
E-mail: feher.helga@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: +36 88 624 – 178

Iván Katalin
marketing referens

Kommunikációs és Nemzetközi Központ

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 2. em., 224. iroda
E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: +36 88 624 – 137