Mi az a körforgásos gazdaság?

A körforgásos gazdaság egy rendszer, melyben nincsenek hulladékok és amelyben a ma termékei a jövő alapanyagai.

De miért körforgásos? A termékek legyártás és felhasználás után azonos vagy feldolgozott formában visszakerülnek a gyártásba és ezzel egy körforgásos rendszerről beszélhetünk.

Ami mindenkinek rögtön eszébe juthat az a szelektív hulladékgyűjtés vagy az újrahasznosítás. Ezek az eszközök fontos lépései a körforgásos gazdaságra való átállásnak, ám önmagukban nem jelentenek hosszú távú megoldást.

Hosszú távú gondolkodásra és gazdasági, társadalmi, politikai stratégiai együttműködésekre van szükség ahhoz, hogy a körkörös gazdaságra való átállás megvalósulhasson.

A körforgásos gazdaság több, mint újrahasznosítás. Egy olyan értékláncokon és iparágakon átívelő gazdasági modell, amely a terméktervezéstől a gyártáson át a fogyasztásig újragondolja a termékek útját, választ ad arra, hogy mi lesz a termékből, miután a felhasználó megválik tőle. Ezt lehet egy új lehetőségnek is tekinteni, hiszen vállalatok számára új, eddig kiaknázatlan (másod)piacokat nyithat meg. (Forrás)Körforgásos gazdasággal kapcsolatos cikkek, érdekességek >>>

GreenLike podcastok a körforgásos gazdaság, fenntarthatóság, környezettudatosság  jegyében>>>

GreenLike verseny középiskolásoknak és egyetemistáknak a körforgásos gazdaság jegyében >>>

GreenLike brosúrák, infografikák a körforgásos gazdaság jegyében >>>

GreenLike videók a körforgásos gazdaság jegyében >>>

1. GreenLike Infonap a Föld napján – 2021. április 22. >>>


A Körforgásos Gazdasági Tudásbázis a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című Pályázati Projekt keretében valósul meg.

További információ a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 számú “Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” c. projektről. >>>