Mik a duális képzés előnyei a vállalatok számára?

  • a cégek számára hosszú távú befektetés a duális hallgatók képzése: olyan, a cég iránt elkötelezett munkavállalókat „nevelnek ki”, akik a diploma megszerzése után további képzés nélkül azonnal teljes értékű munkatársai lehetnek a vállalatnak;
  • a cégek lehetőséget kapnak arra, hogy a saját igényeik szerint képezzék leendő munkatársaikat;
  • az aktuális ipari szükségletnek megfelelő ráhatást tud biztosítani a képzés egy részére.

Hogyan oszlanak meg az oktatási feladatok a felsőoktatási intézmény és a vállalat között?

A duális képzés cégeknél eltöltött gyakorlati időszakainak képzési programját az alapképzés tananyagához illeszkedve a vállalatok és a felsőoktatási intézmény közösen alakítják ki. A cég szakemberei minden olyan ismeretet átadhatnak, minden olyan készséget kialakíthatnak, amit egyébként hiányolnak a frissen végzett hallgatóktól. A hallgató teljesítményét, előre haladását a vállalat képzési programjában a cég a saját szempontjai és módszerei szerint értékelheti.

Duális képzés

Forrás: dualisdiploma.hu

Mit kell tudni a hallgatói munkaszerződésről?

A vállalat és a duális hallgató között munkaszerződést jön létre. A duális hallgatónak kettős jogviszonya lesz: egyrészt az egyetemen hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, másrészt hallgatói munkaszerződéssel a képzésben részt vevő cég munkavállalója.

Munkavállalóként a duális hallgatónak havi juttatás jár. A cégnek legkevesebb a mindenkori minimálbér 65%-át kell fizetnie havonta – ez adó- és járulékmentes –, ezen kívül adhat egyéb béren kívüli juttatásokat is, ill. saját követelményrendszere szerint, például a tanulmányi eredménytől függően emelheti is a pénzbeli díjazás összegét. A havi juttatások a tanulmányi idő alatt minden hónapban járnak a hallgatónak.

Mikor jár le a hallgatói munkaszerződés?

A hallgatói munkaszerződés lejár a diploma kézhez vételével, ezt követően sem a cégnek, sem a frissdiplomásnak nincsenek egymással szemben kötelezettségei – amennyiben a hallgatói munkaszerződésben erről nem rendelkeztek másképp.

Hogyan történik a felvétel a duális képzésre?

A duális jelleg a felvételinél is megnyilvánul, mert a jelentkezőknek kettős követelménynek kell megfelelniük. Az intézménybe a központi felvételi eljárásban, a vállalathoz pedig a céges kiválasztás révén kerülhetnek be a jelentkezők, de csak akkor lehet valaki duális hallgató, ha mindkét akadályt sikeresen vette.
A cégek a kiválasztást a saját bevált módszereik szerint végezhetik. Ha sok a jelentkező, alkalmazhatnak előszűrést is a beküldött jelentkezési anyagok vagy egy online teszt alapján. A jelentkezőket a kiválasztás eredményéről a központi felvételi eljárás sorrend-módosítási határidejéig kötelesek értesíteni.

Duális 2.

Forrás: dualisdiploma.hu

Hogyan csatlakozhatnak a cégek a duális képzéshez?

A duális képzés egy felsőoktatási intézmény és egy gazdálkodó szervezet szoros együttműködésén alapul, így az első lépés a jogszabályoknak megfelelően az együttműködés részleteinek tisztázása és az együttműködési megállapodás megkötése a két fél között.

Amennyiben a duális képzéssel kapcsolatban további kérdése van, kérjük vegye fel a kapcsolat a Gazdaságtudományi Kar duális képzés koordinátorával, Vajda Tündével!

További információ a duális képzésről vállalatoknak:

Vajda Tünde
kommunikációs vezető

Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar – Kommunikációs és Nemzetközi Központ

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 224. iroda
E-mail: vajda.tunde@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6410