Háthoz megy a gazdaságtudomány!

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar oktatói az alább felsorolt témákban örömmel tartanak előadást középiskolákban, akár az adott területekhez kacsolódó tanórán, osztályfőnöki órán, diáknapon, pályaorientációs napon vagy órarenden kívüli foglalkozás keretében.

Az előadások online meghallgatására is biztosítunk lehetőséget.

Kérjük, hogy amennyiben valamelyik előadás felkeltette érdeklődésüket, jelezzék az ivan.katalin@gtk.uni-pannon.hu e-mail címen, vagy a 88/624-860 telefonszámon!

Előadás címeElőadóMiről szól?
1. ÚJ! Fenntarthatóság - Fókuszban az élelmiszerLászló VeronikaMit jelent a fenntarthatóság? Mi a különbség a gyenge és erős fenntarthatóság koncepciója között? Mit mondanak a jövőkutatók, miért is kritikus fontosságú az élelmiszer a fenntarthatóságban? Lesz elég élelmiszer és ivóvíz 2050-ben? Az élelmiszerpazarlás csökkentése és a tudatos élelmiszer kezelés az egyik fő feladatunk a fenntarthatósági törekvésekben.
2. ÚJ! A múzeum szép, a múzeum jóDr. Papp ZsófiaHa azt halljuk, múzeumlátogatás, egy unalmas séta jut eszünkbe, amikor a teremőr árgus tekintete által kísérve vitrinek tartalmát kémleljük. Pedig a múzeumlátogatás nem kell, hogy ezt jelentse - az előadáson néhány olyan különleges és érdekes múzeum bemutatására kerül sor, ahol a látogatás messze nem egyenlő a nézegetéssel.
3. ÚJ! Számít Neked a környezeted?A Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék oktatóiTarts velünk egy interaktív előadáson, amelyen körbejárjuk mit tehetnek az országok, vagy éppen az egyének a klíma-, valamint a környezetvédelem érdekében. Vajon vannak már kialakul jó gyakorlatok? Vagy még mindig halogat az emberiség?
4. ÚJ! Vajon minden eladható? Miből lesz love brand? Töreki StefániaA márka azonosít, megkülönböztet, de akár többet is nyújt. Néhány brand olyan többletértéket képvisel, mellyel a fogyasztók azonosulni tudnak és a fogyasztói szeretet tárgyává válnak. Hogyan hozható létre az egyediség? Melyik márkából válhat lovebrand?
5. ÚJ! Termelési logisztika Éles BarnaHogyan lesz a termék megfelelő minőségű, és mitől lesz a költség is elfogadható mértékű? Hogyan lehet úgy termelni, hogy a vállalkozások nyereségesek, a munkatársak pedig motiváltak legyenek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadásban.
6. ÚJ! Gazdálkodás logisztikusan Éles BarnaAz előadás témája, a logisztikai 7M alkalmazása a gazdálkodás során. Mikor lesz a vállalkozás eredményes, és hogyan lehet a hatékonyságot növelni?
7. ÚJ! Árutovábbítás logisztikusanÉles BarnaAz előadásból megtudhatjuk, milyen árutovábbítási eszközök vannak, és hogyan lehet az árut a logisztikai szempontoknak megfelelően előkészíteni úgy, hogy előállításkori minőségben érkezzen meg a célállomásra. Fókuszban a logisztikus árutovábbítás.
8. A Gyűrűk Ura tanulságai a vezetésbenSzentes BalázsMesteroktatónk, Szentes Balázs ezúttal a Gyűrűk Ura szereplőit elemzi: megvizsgálja, hogy milyen személyiséggel, vezetési stílussal, vezetési jegyekkel rendelkeznek. Az előadásban szó lesz arról, hogy
– mi a személyiség?
– mit jelent vezetni?
– és mit jelent mindez Középföldén, azaz hogyan működnek az egyes vezetők, hogyan lehet értelmezni őket a menedzsment tudomány szemüvegén keresztül?
Tarts velünk, irány Középfölde!
9. Miért kell a tudást menedzselni? Prof. Dr. Bencsik Andrea- Mit jelent a tudás napjainkban?
- Miért érdemes megosztani és megőrizni?
- Milyen szerepet játszik a bizalom és a pletyka a tudásmegosztásban?
- Óvodától a munkahelyig: tudásmegosztási hajlandóság változása.
10. Túl a Dolgozatokon, Kutatva tanulni, tapasztalni Dr. Dániel Zoltán AndrásHogyan lehetünk játszva képzettebbek, tapasztaltabbak akár már középiskolásként is? Az előadás során kiderül!
11. Kereskedelmi trendek. Piaci lehetőségek a 21. században Töreki StefániaA 21. században számos kihívással néznek szembe a kereskedelem szereplői. Vajon hogyan tudnak alkalmazkodni a vállalkozások a változásokhoz? Fedezd fel velem az ágazati és fogyasztói trendeket!
12. Platontól a modern közgazdaságtanigTöreki StefániaPlatontól a modern közgazdaságtanig. Ismerd meg velem a közgazdaságtan főbb gondolati áramlatait!
13. GreenLike - Zöld út a körforgáshozNémeth Eszter Júlia, László VeronikaTudtad, hogy lehet kávéból nyomdafestéket készíteni? Mennyi olyan ruhád van otthon, amit nem is hordasz? Érdekel, hogyan változtathatnál ezen? Tudtad, hogy Amszterdam 2050-re 100%-ban átáll a körforgásos gazdálkodásra?
Fenntarthatóság, újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, megújuló energiahordozók, ökológiai lábnyom, körforgásos gazdaság… Manapság egyre “divatosabb” fogalmak. Ugye, Neked is ismerősek?
Ha érdekel a környezet, a társadalom és lakóhelyed jövője, akkor hallgasd meg az előadást, amelyen betekintést nyerhetsz a körforgásos gazdaság témakörébe!
14. COVID - Szállodaipar 19:0Dr. Gyurácz-Németh PetraKíváncsi vagy, hogyan érinti a COVID-19 járvány a szálloda szektort? Milyen intézkedéseket kellett a szállodáknak megtenniük? Mivel foglalkoztak a karantén idején? Egy biztos, semmiképpen sem unatkoztak! Hallgasd meg az előadást, és tudj meg többet!
15. Utazási trendek a 21. századbanDr. Lőrincz Katalin- Mi az a digitális méregtelenítés, érdemes-e már most feliratkozni az űrturizmus listára?
- Hová utaznak ma a Földön a legtöbben, s kik a legmobilabb emberek a világban?
- Lehet-e fenntartható vagy lassú a turizmus?
- Miért tiltakoznak a helyiek a tömegturizmus vagy az Airbnb ellen?
Az előadás a globális trendekről szól, érintve a demográfia, a mobilitás, a fogyasztási kultúra, az életminőség, a digitális technológia vagy az ökológia kérdését.
16. SMART és ZÖLD: avagy kérdések és jó gyakorlatok a fenntartható turizmusrólDr. Lőrincz Katalin- Hogyan lehet fenntartható egy fesztivál Magyarországon?
- Hogyan fejlesszük a látnivalókat, népszerű úti célokat annak érdekében, hogy a különleges világörökségek vagy a nemzeti parkok unokáink számára is látogathatóak legyenek?
- S ami még fontosabb: mit tehetsz Te a közös jövőért?
17. Sötét turizmusDr. Papp ZsófiaBörtönök, temetők, nyomornegyedek, melyek megtekintéséért a turista útra kél.
18. ONLINE! 2 oldal, ami meghatározhatja a jövődet – Mi kerüljön az önéletrajzodba és a motivációs leveledbe?Biermann MargitMár középiskolásként is előfordul, hogy egy-egy pályázathoz vagy diákmunkához önéletrajzot vagy motivációs levelet kérnek a jelentkezőktől. Milyen legyen a tartalma és a külalakja ennek a két dokumentumnak, hogy felkeltsük vele a címzett figyelmét?
Az előadást ONLINE vállaljuk!
19. Különleges szállodák a világbanDr. Gyurácz-Németh PetraA jégszállodáktól a butikhotelekig, avagy különleges szállodák a világ körül.
20. Mihez kell az utazási iroda? - Kell még utazási iroda?Dr. Papp ZsófiaNapjainkban egyre nagyobb teret nyernek az online foglalási rendszerek, ezért egyre több utazó maga szervezi az utazását. Az előadás arról szól, hogy miért van (és lesz) mégis szükség utazásszervezőkre.
21. Gyógyhelyek, a hazai egészségturizmus zászlóshajóiStrack FlóriánMagyarország egészségturisztikai szolgáltatásai többnyire valamilyen természetes gyógytényezőre épülnek (pl.: gyógyvíz, gyógybarlang, gyógyiszap, gyógyklíma, stb.). A hazai egészségturizmust tekintve különösen fontos szerepe van azoknak a településeknek, amelyek gyógyhely minősítéssel rendelkeznek. A gyógyhellyel rendelkező települések földrajzi tekintetben csaknem az ország egészét lefedik, a települési szintű turisztikai mutatók szempontjából vizsgálva pedig kifejezetten jól teljesítenek. A gyógyhely minősítés szigorú feltételek mentén szerezhető meg, ugyanakkor a hazai gyógyhelyek sokfélék, önmagában maga a minősítés pedig nem predesztinálja egy település turisztikai eredményességét.
22. Szállodai animációDr. Papp ZsófiaNem, itt nem rajzfilmkészítésről van szó, hanem programszervezésről a szállóvendégek számára a szállodán belül.
23. EKF2023 programok az ötlettől a kidolgozásig - Milyen lesz tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?Dr. Kővári EditVeszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A cím elnyeréséért Veszprém a Balaton régióval közösen pályázott és olyan nagyszerű programokat álmodott és valósíthat meg, melyekkel valóban Európa kulturális fókuszába kerülhet. De vajon milyen lesz az élet Európa Kulturális Fővárosában?
24. Abdul Karim nyomábanCsizmadiáné Dr. Czuppon ViktóriaUtazás keletre. Útitársunk és vezetőnk Germanus Gyula, világszerte ismert magyar orientológus és irodalomtörténész.
25. Ember és környezet - a társadalmi-gazdasági tér változásaiCsizmadiáné Dr. Czuppon ViktóriaKlímaváltozás, glaciálisok és interglaciálisok. Mit hoz nekünk a holocén?
26. Területi elemzések alapfokonCsizmadiáné Dr. Czuppon ViktóriaElemzési módszerek és azok eredményeinek alkalmazása a gyakorlatban.
27. Csere-bere fogadom, többet vissza nem adomA Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék oktatóiBújjunk bele egy amerikai, egy német vagy éppen egy arab üzletember bőrébe! Nézzük meg miben hasonlítanak és különböznek! (Az interaktív óra keretein belül átbeszéljük különböző országok üzleti/kulturális szokásait, s az egészet megfűszerezzük egy kis játékkal.)
28. MultilázA Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék oktatóiÜdvözlünk a Facebook, McDonalds, Toyota és Google világában! Nézzük meg, hogyan váltak nemzetközivé! Mit tudnak, amit mások nem?
29. Westeros urai vs mai vezetők - A kváziközépkor tanulságai a vezetésbenSzentes Balázs"Lannister, Targaryen, Baratheon, Stark és a Tyrell küllők egy forgó kerékben. Néha ez van fölül, néha meg amaz. De valójában ugyanaz a sors vár mindannyiukra." De vajon milyen menedzser típusok a szereplők? Milyen menedzsment módszerek jelennek meg a Trónok Harcában? Előadásunkból kiderül! Rajongóknak kötelező!
30. Tudod, mi a számvitel? A Számvitel és Controlling Intézeti Tanszék oktatóiNe ijedj meg ez nem matek, a számok tengerét itt pénzben értelmezzük. A könyv olvasva, a pénz számolva jó, ez legyen a közös mottónk!
31. Fejlesztések Európai Uniós projektekkel - Európai Uniós projektek fejlesztéseDr. Fehérvölgyi BeátaAz uniós fejlesztési források olyan lehetőségeket biztosítanak a magyar településeknek, vállalatoknak, iskoláknak, különböző intézményeknek és civil szervezeteknek, amelyeket kár lenne kihagyni.
De a források megszerzéséért nagy a verseny, innovatív, kreatív ötletek, és ezek profi kidolgozása kulcsfontosságú! Ráadásul, ha nyer a projektünk, akkor szembesülünk azzal, hogy meg is kell valósítanunk mindazt, ami a tervezéskor még remek ötletnek tűnt...
Az előadásban a kreatív és megvalósítható ötletek közötti egyensúlyt keressük.
32. Helyi gazdaságfejlesztés eszközeiCsizmadiáné Dr. Czuppon ViktóriaA helyi gazdaságfejlesztés ott kezdődik, amikor a polgármester kimegy a képviselőkkel a vállalkozásokhoz, lakosokhoz, civil szervezetekhez és megkérdezi őket a fejlesztési elképzeléseikről. A kapott válaszok alapján pedig megindul a tervezés, projekt generálás.
A bemutató óra keretében a vállalkozó kedvű diákok kipróbálhatják magukat a polgármesterek, a vállalkozók szerepében. Cél, hogy egy konkrét projekt tervet készítsenek és azt elő is tudják adni. Meg kell győzniük egymást a projektek fontosságáról, valamint azok fenntarthatóságáról.
33. ONLINE! Milyen lesz a jövő munkahelye?Biermann MargitLehet, hogy csak napi 4-6 órát fogok dolgozni vagy akár otthonról is végezhetem a munkám? Csúszda, darts és csocsó is lesz a munkahelyemen? Tényleg egy robot lesz a munkatársam? Mit érdemes tanulni, amire a jövőben is szükség lesz?
Az előadást ONLINE vállaljuk!
34. And what next? Quarter-life crisis: FOMO, JOMO, Hungary, abroad?Dr. Kővári EditWhat are your hopes and fears nowadays? Get into university or live and work abroad? Refugee/Migration ‘problems’? Dealing with social media addiction? To have a linear or horizontal career? Self-actualisation or true love? Let’s see some thought provoking facts and opinions and discuss them freely!
35. Minden reklám hazudik?Dr. Veres ZoltánIgaz vagy hamis az állítás, hogy „Minden reklám hazudik.“? Elvarázsol-e minket az AHA – HŰHA – HAHA élmény? Hol a határ? Fejtsük meg együtt!
36. Menedzsment esetekSzentes Balázs- Miért szárnyal a Google?
- Miért állt le az IWIW?
- Miért bővít Magyarországon az AUDI?
Ha érdekel, mi motiválja a cégeket jövőjük alakításában, válaszd ezt az előadást!
37. ONLINE! Siker, karrier, önmagam menedzseléseBiermann MargitHogyan lehetek sikeres a tanulásban, a munkában és a magánéletben egyaránt? Hogyan tűzzek ki célokat magam elé és hogyan valósítsam meg azokat? Hogyan alakíthatom a karrieremet?
Az előadást ONLINE vállaljuk!
38. Turizmus a vízpartokon, fókuszban a BalatonDr. Sulyok JuditA diákok megismerkedhetnek a vízpartok jellegzetességeivel, különös tekintettel azok rekreációs, turisztikai célú hasznosítására. Bepillantást kapnak továbbá a méltán legnépszerűbb belföldi úti cél, a Balaton mindennapjaiba, az "édesvízi mediterrán" élménybe. Tudásukat játékos formában is tesztelhetik az előadás során.
39. Utazz az egészségedért - A stressz vízben oldódikDr. Sulyok JuditFókuszban az egészségturizmus.
40. VÁLLALKOZZ, okosan!Dr. Dániel Zoltán AndrásSaját vállalkozás indítása. Ötlettől a megvalósulásig.
41. Vezetői döntésekSzentes Balázs- Make or buy?
- Stratégiai kérdések.
- Hány ember/gép kell?
Ha ezeket egy konkrét cég példáján szeretnéd megválaszolni, neked szól az előadás.