2018. november 20-21-én a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara volt a házigazdája a „The Wine Lab – Generating Innovation between paractice and research” című nemzetközi projekt soron következő megbeszélésének.

A borágazat számos szinten van jelen Európa gazdasági-társadalmi életében: a borászatok meghatározzák az érintett területeken élők életstílusát, a társadalmi-gazdasági és a természeti környezetet.

A 2017 és 2019 között, az Erasmus+ program finanszírozásában megvalósuló The Wine Lab projekt legfőbb célja, hogy az érintettek aktív részvételével elősegíti a gyakorlat és a kutatás – a borászatok és az egyetemek – közötti együttműködést, hálózatosodást, ezáltal is támogatva a résztvevők közötti tudásmegosztást, a kihívások és az azokra adott válaszok megismerését illetve a borágazat innovációját.

 

A projekt ciprusi, görög, magyar, olasz és osztrák partnerek együttműködésében zajlik; Magyarországról a Pannon Egyetem és a Koczor Pince tagja a konzorciumnak.

A kétnapos szakmai találkozó során a résztvevők az eddig megvalósult tevékenységekről számoltak be, köztük a projekt keretében megvalósult nemzetközi kutatás eredményeiről, illetve az egyetemek és a borászatok együttműködésében zajlott rendezvényekről.

A jövőbeni aktivitások között szerepel továbbá online tananyag kidolgozása a borászatok és a turisztikai szakemberek számára. 2019-ben pedig olasz hallgatók és borturizmusban érintett szakemberek látogatnak egyhetes tanulmányút keretében Veszprémbe és környékére.

A találkozón résztvevő partnerek a megbeszélés mellett megkóstolhatták a helyi termelők finomságait, és felkeresték a nemesvámosi Pepo Papa tökmagolaj-üzemet is.