harsanyikicsiElső egyetemi félévünk megkezdése előtt néhányan „második otthonunk”, a Harsányi János Szakkollégium Tudásnyitó Táborában vettünk részt, mely során betekintést kaptunk a szakkollégiumi elvárásokba, tájékoztatást kaptunk az ott folyó kutatómunka részleteiről, illetve természetesen a kollégiumi szabadidős programokról, pl. a szervezett túrákról, egyetemista bulikról is.

A szakkollégium seniora, Németh Anikó számtalan programmal töltötte meg a Veszprémben töltött szűk három napunkat. Egyetemi oktatóktól hallgathattunk rövid előadásokat különböző témákban, pl. a közgazdaságtanról, vagy az Európai Unióról. Az előadások alkalmával nekem különösen tetszett, hogy az előadóknak fontos volt, hogy mi is aktívan közreműködjünk, kifejezzük a véleményünket az adott témához kötődően. A programot tovább színesítette egy különleges, szimulációs játék is, amelyet Edwin Kotter, a Leonardo Group vezetője vezényelt le. Ez a játék csapatmunkára, együttműködésre ösztönzött minket. Ezt a játékot azért is tartottam hasznosnak és érdekesnek, mert nem adatik meg ilyenre minden nap lehetősége az embernek.

Az előadások mellett jobban megismerhettük Veszprémet is, hiszen egy alapos városnézésre is sort kerítettünk, illetve a táborban résztvevők külön egy kreatív veszprémi „Túlélőtérképet” is kaptak.

A tábor utolsó napján reggel sor került a Szakkollégiumi Felvételi Elbeszélgetésre, ahol a négy fős bizottság rövid beszélgetést folytatott a leendő szakkollégistákkal eddigi tanulmányi eredményeikről, szabadidős tevékenységeikről, arról, hogy hasznosnak ítélték-e meg a tábort, és hogy a hallottak és látottak alapján mit jelent számukra a szakkollégium, és milyen célt tűztek ki Maguk elé. Úgy gondolom, hogy egy ilyen elbeszélgetésnek a jövőre nézve nagy jelentősége lehet, hiszen a szakkollégisták életéhez az egyetemi alaptantárgyak mellett pluszelfoglaltságok is kötődnek. Így fontos, hogy aki egy ilyen helyre jelentkezik, céltudatos és eltökélt legyen.

Léhart Bettina (1. évfolyamos Turizmus és Vendéglátás alapszakos hallgató)