rendőrség

1. kép: Rendőrségi előadásokon…

2013. október 1-én a logisztikai menedzsment, a vezetés és szervezés, mesterszakos, valamint gazdálkodási és menedzsment, alkalmazott közgazdaságtan, villamosmérnöki, műszaki menedzser alapképzési szakos hallgatók Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta tanárnő vezetésével, szakmai tanulmányi látogatáson vettek részt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A következőkben Hegedűs Éva, Simon Adrienn és Vajda Renáta hallgatók élménybeszámolóját közöljük.

„Az októberi hónap izgalmasan kezdődött a Gazdaságtudományi Kar hallgatói számára. Mi, a kiválasztott szerencsések ugyanis az „Ellátási lánc menedzsment”, valamint az „Anyaggazdálkodás” kurzusok keretein belül ezúttal olyan helyre látogattunk Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta tanárnő vezetésével, ahová a hétköznapi ember magától nem túl gyakran, és akkor sem szívesen teszi be a lábát. A Gazdaságtudományi Karon már hagyománynak tekinthető szakmai kirándulások idei első állomása a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság volt.

Látogatásunk három részből tevődött össze. Hallhattunk hasznos előadásokat a rendőrség működésével kapcsolatban, betekintést nyerhettünk a rendőrség egyes területeire, végül pedig kérdéseinkre is választ kaphattunk.

A szakmai előadások témáját a szervezők igyekeztek a két kurzus tematikája köré szervezni. Ezek során megtudhattuk, hogy a rendőrség külső vállalat szolgáltatását nem veszi igénybe, hiszen 4 osztálya látja el a különböző feladatokat, egy közgazdasági, egy igazgatási, egy műszaki, valamint egy informatikai osztály. Betekintést nyerhettünk abba, hogy a rendőrségnél a beszerzési folyamatokban a Közbeszerzési és a Beszerzési Szabályzat az irányadó, mely szerint 100 ezer forint feletti beszerzésnél 3 ajánlat bekérése szükséges, ezen határ alatt viszont a rendőrség döntheti el, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe. Állandó beszállítók nincsenek, így határozott idejű szerződéseket kötnek, amelyek általában 2 évre szólnak. A partnerek többsége helyi vállalkozás. A rendőrség anyaggazdálkodásáról megtudhattuk, hogy a jelentősebb kiadással bíró eszközök (gépjárművek), anyagok, illetve a fegyverek, lőszerek beszerzését a Központi Gazdasági Ellátó Igazgatóság biztosítja térítésmentesen. A csekélyebb árú eszközök költségei a megye költségvetésében jelennek meg, annak ellenére, hogy a központ szerzi be. Ezeken kívül olyan titkokba is beavattak bennünket, mint például, miben különbözik egymástól egy rendőrautó és egy átlagos személyautó, illetve, hogy mit is keres a rendőrség tulajdonában két Harley Davidson motor.

rend2

2. kép: A hallgatók rész vettek a megyei Közterületi Támogató alosztály önvédelmi foglalkozásán.

A túránk második részeként bepillanthattunk néhány irodába, ahol látogatásunk idején is élesben folyt a munka. Az irányító központba is beléphettünk, ahová a segélyhívások érkeznek be és innen történnek meg a további intézkedések. Ottjártunkkor a bűnözők éppen ebédidejüket töltötték, a hallottak alapján ugyanis itt késő délután pezsdül fel az élet, hiszen 17 óra után érkezik a legtöbb segélyhívás, amelyek száma évente 1400-1600. Azt azonban megdöbbenéssel hallottuk, hogy a bejövő hívásoknak csupán átlagosan 25%-a bizonyul valós bejelentésnek. Megleshettük a rendőrség úgynevezett „szagbankját” is, ahol a bűnügyi helyszínekről gyűjtött szagmintákat tárolják. Találkoztunk ezen kívül négylábú rendőrökkel is, akik beszerzése Dunakesziből történik. Szaglásuk, képzettségük egyedülálló, melyet a folyamatos továbbképzésekkel tartanak szinten és fejlesztenek. Gyakorlatokon kivétel nélkül megtalálják az elrejtett tárgyakat és teljesítik a gazdájuk kérését, a szituációkat parancs nélkül felismerik és végzik a feladatukat. Legérdekesebb volt számunkra, hogy megtudhattuk, a legkevesebb bűnözést jegyzett megyék rangsorában Veszprém megye a 4. helyen áll, illetve, hogy szemtanúi lehettünk a rendőrség bemutatójának, amelyen szemléltették, milyen módszerekkel, fogásokkal bírják rá a bűnözőket, hogy adják meg magukat.

Végül a feltett kérdéseinkre kaphattunk válaszokat az illetékesektől. Kiderült, hogy Veszprém megyében derítik fel arányaiban a legtöbb bűncselekményt országos szinten, hogy hogyan figyeli a Nagy Testvér GPS segítségével, merre is járnak a rendőrkollégák járőrözés közben, illetve, hogy milyen szabályai vannak egy telefonos lehallgatásnak. Megtudtuk azt is, hogy hogyan és milyen céllal történik a traffipaxozás, mi az eljárás magyarul nem beszélők kihallgatása során, valamint azt is elárulták, hogy Veszprém utcáit és lakóit nem csak gépkocsis, hanem kerékpáros rendőrök is védik. A hallgatók körében legnagyobb kíváncsiságot kiváltó kérdéskör a lőfegyverek és a gépjárművek típusai és jellemzői voltak. Úgy érezzük, hogy a fegyverekről teljesen kimerítő válaszokat kaptunk. Azt is tudjuk, hogy milyen típusú fegyverekkel járják az utcákat a rend őrei, hány évig használnak egy fegyvert, amelyet csak és kizárólag közvetlenül a gyártótól szereznek be, illetve hogy éves szinten ellenőrzés alá vonják azokat, akárcsak a járműveket.

rebd3

3. kép: Hallgatók az ügyeleti helyiségben.

Összességében a látogatásunk úgy véljük, mindenki számára hasznos és tanúságos volt, hiszen olyan információkkal és élményekkel lettünk gazdagabbak, melyekről sokunknak még csak elképzelése sem volt korábban. A program végén ezúttal még mindenki szabadon távozhatott, remélve, hogy a jövőben is csak szakmai látogatás céljából fogjuk élvezni a rendőrség vendégszeretetét. Ki tudja, jövőre talán a bűnjelraktárakba is betekintést nyerhetünk.”

Köszönjük fogadó partnerünknek a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon Dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, r. főtanácsos Úrnak, hogy lehetőséget biztosított hallgatóink gyakorlati ismereteinek bővítésére, valamint Dömöki Zsolt rendőr alezredes, Halász Péter gazdasági igazgatóhelyettes, és Dr. Mikó Attila r. százados Uraknak, hogy kiváló szakmai előadásaikkal bepillantást engedtek a rendőrség életébe.