www.flickr.com/photos/bohman/ CC BY 2.0

www.flickr.com/photos/bohman/ CC BY 2.0

A felsőoktatásban tanulóknak lehetőségük van különböző támogatásokra pályázni, ha szociális helyzetük vagy tanulmányi eredményük ezt lehetővé teszi. Ezeket csak az államilag támogatott, nappalis diákok kérhetik, azonban az általában minden félévben meghirdetett ún. átsorolási pályázat segítségével a jól tanuló költségtérítéses hallgatók is átkerülhetnek állami finanszírozott státuszba. Érdemes tehát jó eredményeket elérni!

Szociális alapon három juttatás érhető el: az egyik az úgynevezett iskolakezdő alaptámogatás, amelyet a tanulmányok első félévében kapják a hallgatók, a másik a rendszeres szociális ösztöndíj, amelyet például a fogyatékossággal élők, az egészségi állapotuk miatt rászorulók vagy a halmozottan hátrányos helyzetűek igényelhetnek. A harmadik a rendkívüli szociális támogatás, amely csak egyszeri segítség, és csak rendkívüli esetben jár (pl. szülés vagy haláleset).

Aki jól teljesít, tanulmányi ösztöndíjat kap. Azt, hogy milyen eredményért pontosan mennyi ösztöndíj jár, az szakonként és az adott évben teljesítő hallgatók átlageredményétől is függ, de akár havi 50.000,- Forintot is elérhet a tanulmányi ösztöndíj. Érdemes készülni a vizsgákra, mert azoknak, akiknek teljesítménye különösen kiemelkedő, a tanulmányi mellett köztársasági ösztöndíj is járhat.

Nemcsak állami ösztöndíjak léteznek, számos – akár külföldi tanulmányokat biztosító – lehetőség közül lehet választani. A legnépszerűbb ösztöndíjprogram az Erasmus, amely az európai hallgatók külföldi tanulását segíti. Az egykori Erasmusosok elmondása szerint nagyon is hasznos volt a kint töltött idő szakmai előmenetelük szempontjából, de még ennél is jelentősebb a külföldi tanulmányaik alatt kialakított kapcsolati tőke. A DAAD, azaz a Német Felsőoktatási Csereszolgálat programjaira is pályázhatnak magyar hallgatók, illetve diplomások. A külföldi utakat egyesek kutatásaik vagy szakdolgozatuk befejezésére, mások pedig nyelvtanulásra használják. Az ösztöndíjakról bővebben a Magyar Ösztöndíj Bizottság (www.scholarship.hu) vagy a Tempus Közalapítvány (www.tka.hu) honlapján olvashattok.

(Forrás: Felvételi Magazin, 2009. december)