Gondolom már sokan hallottatok arról, hogy a jól ismert keményfedeles leckekönyvet is elérte a modernizálási hullám és több más felsőoktatási intézményhez hasonlóan a Pannon Egyetemen is bevezették ettől a tanévtől kezdve az elektronikus indexet. Ennek az egész rendszernek az a fő célja, hogy rendezettebb legyen a dokumentáció, és egy a mai korhoz alkalmazkodó, dinamikus rendszert üzemeltessünk, mert ezt a statikus állapotot nem lehet tovább fenntartani.

Az elektronikus index bevezetésének sok előnye van. Az adminisztráció – mind a tanárok, mind az OIK, mind a diákok szempontjából – jelentősen csökken. Ez magával vonja a Tanulmányi Osztály/Tanárok irodája előtti órákig tartó sorban állás csökkenését/megszűnését is, ami – valljuk be – egy nagyon pozitív dolog. A Neptunon keresztül benyújtható elektronikus kérvények pedig azért hasznosak, mert a diákok sablonokban tudják a kérvényeiket beadni, és nem nekik kell hivatalos szöveget gyártaniuk, és ha véletlenül elrontják, arról rendszerüzenetet kapnak, hogy korrigálják a hibát. Ugyanakkor csak olyan kérvények nyújthatók be, amit a tanulmányi szabályzat jóváhagy, míg a régi „papíros” rendszerben olyan dolgokat is akartak kérvényezni, amik egyébként nem engedélyezhetőek.

Nyilván sok mindenre jobban oda is kell figyelni az elektronikus indexnél. Pl.:

  • érdemes a Neptunt folyamatosan nézni, és bármilyen (akár a mi javunkra, akár a kárunkra történő) eltérést az Oktatási Igazgatóságon azonnal jelezni
  • érdemes ellenőrizni, hogy az összes tárgyunk szerepel-e a rendszerben tárgyfelvételnél
  • vizsgaidőszak után 15 nap áll a rendelkezésünkre, hogy beírassuk az eredményeket az adatbázisba, és ha valami nem helyesen került be, akkor azt korrigáltassuk
  • egyelőre nem lehet fájlt csatolni az elektronikus kérvényekhez, az ilyen dokumentumokat papíron kell pótolni.

Természetesen megfelelően indokolt célra (pl. pályázat, felvételi, stb.) díjmentesen lehet kérni kreditigazolást magyarul és angolul, valamint az index nyomtatását is lehet igényelni, vagy pedig díjmentesen hitelesíttetni.

Mivel jól ismerjük a Neptun rendszer terheltségét tárgy-, és vizsgafelvétel környékén, így biztos mindenkinek megfordul a fejében, hogy mi lesz, ha valamilyen fontos dolgot kell elintézni, és képtelenség belépni a rendszerbe. Nos, a fejlesztők folyamatosan próbálnak azon dolgozni, hogy a különböző hibákat kiküszöböljék. Várjuk ki türelmesen a végét, és bizakodjunk, hogy az elektronikus index óriási előnyei fognak dominálni az esetleges hátrányaival szemben.