Boróka és az Erasmus-csapat.

Boróka és az Erasmus-csapat.

Város: A 2014/2015-ös év őszi félévét Eindhovenben, Hollandiában töltöttem. A városban rengeteg lehetőség van kikapcsolódásra, bulizásra, vásárlásra vagy akár túrázásra is. A bicikli elengedhetetlen kelléke a holland életnek, így már első héten ajánlott beszerezni egyet egy jó erős lánccal! A város elég nagy, de szerencsére nem annyira nyüzsgő, mint Amszterdam. Mégis bátran állíthatom, hogy sosem unatkozik az ember: focimeccsek, kiállítások, fesztiválok és sok más program gondoskodik a kikapcsolódásról.

Utazás: Az odajutás repülővel, autóval, illetve busszal is igen egyszerű, ám nyilván a repülő a leggyorsabb. Én személy szerint mindegyik lehetőséget kipróbáltam, és persze a repülőt ajánlom mindenkinek. A reptérről a városba jutás busszal a legegyszerűbb, ami 3,5 euro abban az esetben, ha az ember nem rendelkezik az ottani bérletnek megfelelő OV Chipcard névre hallgató kis kártyával. (Ennek ára 7 euro körül mozog és a feltöltésekor több összeg közül lehet választani) Ennek működése igen egyszerű. Pénzt rak rá az ember (készpénzzel, vagy kártyával lehet feltölteni) és minden egyes utazás során becsipog, majd leszálláskor kicsipog és ezzel arányosan veszi le a pénzt a kis masina a kártyáról. Így lényegesen kevesebbe kerül, hisz ha nincs ilyen kártyád, akkor városon belül minden egyes utazás 3,5 euroval csorbítja pénztárcánk tartalmát. Igen nagy előnye még, hogy az országban bárhol használható; buszra, villamosra és vonatra egyaránt. Ezt vészhelyzet esetére vagy országon belüli utazgatásra is csak ajánlani tudom.

Együtt a külföldi diákok.Tájékoztatás: A félév elején mindenről pontos tájékoztatást kaptunk és az első gyűlés során minden kérdésünk megválaszolásra került. Illetve, ha a félév során bármilyen probléma vagy kérdés merült fel, a koordinátorhoz és a buddy-khoz(vagy másnéven diák mentorokhoz) is bátran lehetett fordulni. Néha persze voltak nehézségek az ügyintézéssel, de mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, így minden megoldódott.

Szállás: Nos, véleményem szerint ez volt a legkevésbé jól megszervezve az Erasmus során. A kollégium, amit kint felajánlottak sajnos nagyon drága és igen bizonytalan volt. Így ezt nem fogadtam el, hanem nekiálltam magamnak keresgélni az interneten. Persze sokkal egyszerűbb, ha az embernek van kinn ismerőse vagy bármilyen hollandul beszélő segítsége. A végeredmény az lett, hogy egy 310 euros szobát találtam (sajnos a szállás nagyon borsos áron van kinn), ami körülbelül 10 perc bicikliútra volt a városközponttól. Boltok, buszmegálló és éttermek szempontjából is nagyon jó helyen volt, igazán szerettem ott lakni. Rajtam kívül még 9-en laktak a házban 5-5 ember a két szinten.

Oktatás: Minden tantárgy nagyon érdekes volt számomra, nagyon élveztem iskolába járni. A tanárok is nagyon jók voltak, mind az oktatási módszer, mind pedig az angoltudás szempontjából. A társaság egyértelműen a pozitívumok listájára irható.

Programok: Az ottani gólyatábor (Intro week) nagyon jól összekovácsolta a csapatot. Klassz programok voltak és természetesen ismerkedés a várossal, az iskolával, illetve egymással. Ez nagyon megkönnyítette az első tanítási napot is, szerintem. A félév során volt még lehetőség részt venni egyszer-kétszer szervezett programokon, de inkább mi (a cserediákok) szerveztünk magunknak. Utaztunk országon belül és kívül is, meg persze a bulik sem maradhattak el.

Étkezés: 2014.  szeptemberétől beköltözött az egyetem egy része szak a városközpontba egy régi Philips épületbe, ami azt jelentette, hogy még nem volt teljes az iskolai „felszereltség”. Nem volt büfé vagy menza, de szerencsére 2-5 perces közelben választékok tárháza várt. Kávézó, gyorsbüfé, étterem. Órák között volt időnk kényelmesen megebédelni, ám az is lehetőség, ha valaki előre pakol magának ebédet, az iskolában is kényelmesen el lehet fogyasztani azt.

Sportolás: Amit ajánlanék az a Sport Centrum féléves kártya, ami 57 euro volt és rengeteg féle mozgásforma közül lehetett választani. Yoga, thai chi, zumba, aerobic, pole fitness, úszás és természetesen edzőtermek. Nincs messze az iskolától és a kártya a félév során korlátlan alkalommal használható.

Vizsgák: Voltak írásbeli és szóbeli vizsgák  is, de a legizgalmasabbak a szerepjátékos vizsgák voltak. Igazán élvezhetőek és semmi ördöngösség. A félév során tanult és gyakorolt anyag került minden tárgynál megkérdezésre. Az osztályozás kint nem 5-ös, hanem 10-es skálán van, de ez teljesíthetőségében nem változtat egyáltalán.

Javaslatok: Érdemes kint bankszámlát nyitni, mert a MasterCard-os forint vagy deviza kártyát nem mindenhol fogadják el, és nem jó ötlet sok készpénzzel járni, mikor mindenhol lehet kártyával fizetni. Természetesen a fényképezőgép is elengedhetetlen, hiszen magában Eindhovenben is csodálatos helyeket fedezhetsz fel, anélkül hogy máshova utaznál.  Mindenképp hozzatok meleg ruhát és esőkabátot, mert Hollandiában sosem lehet tudni. És ne legyetek szégyenlősek! Ha valami gond van, vagy csak kérdésetek van, mert nem értetek valamit, nyugodtan forduljatok a koordinátorhoz, vagy a buddy-khoz. Nagyon kedvesek és segítőkészek. Ha kimaradt volna valami, vagy kérdésetek lenne az Erasmusos félévvel kapcsolatban, bátran keressetek meg!

Sok sikert, és a legjobbakat egy csodálatos és kihagyhatatlan kalandhoz:

Buzsáki Boróka, Tourism and Management MA szak