11259_165681008515_763173515_2672217_1736065_nSpanyolországban minden két órával később van. (Reggel, este, reggeli, ebéd, vacsora, diszkó.)

Spanyolországban sok helyen nincs (nagyon) hideg decemberben, viszont sok helyen nincs fűtés.

Spanyolország drága.

Spanyolország megéri.

Spanyolországban az emberek nem annyira nyitottak, mint azt egy átlag mediterrántól “elvárná” az ember. De azért rendesek, és idővel kezdenek kinyílni, és akkor rájössz, hogy rendes emberek, csak idő kell hozzájuk, sok.

Spanyolországban még így is közelebb érzed magad egy idegenhez, mint Magyarországon.

Spanyolországban az emberek tegeződnek. Általában.

Spanyolországban jókat lehet enni.

Spanyolországban friss a hal, és a bor másfél eurótól fölfelé jó.

Spanyolország szép. Nagyon.

Spanyolországban nem kell fejből megtanulni az egyetemen az összes képletet.

Spanyolországban az egyetemen sok a csapatmunka, ami jó. Nem annyira unalmas.

Spanyolországban nem mindenhol beszélnek igazán szép és tiszta spanyolt. (Errefelé például inkább valencià-t, ami majdnem katalán. A katalánoknál katalánt. Andalúziában lenyelik a szavak végét, és tényleg csúnyán hangzik. Több tapasztalatom nincs, de dolgozom az ügyön!)

Spanyolországban az emberek úgy beszélnek, mintha egyfolytában mérgesek lennének. Aztán megszokod, és észre sem veszed. Ja, és csúnyán beszélnek, sokat. Lányok is, meg a tévé. Meg a reklámok. Popsikrém, a baba seggecskéjére.

Spanyolországban külön ige van arra, hogy felmenni (subir), lemenni (bajar), kimenni (salir), bemenni (entrar). Ehhez képest ők úgy mondják, hogy subes pa’ arriba “felmész fölfelé”, baja abajo “menj le le”, sal pa’ fuera “menj ki kifelé”, stb. Csak hogy ne legyen félreértés. Hátha valaki fölfelé akar lemenni.

Spanyolországban a lányok magasak, mély hangjuk van, és egy fiúismerős szerint addig szépek, amíg meg nem szólalnak.

Spanyolországban a fiúk egész helyesek.

Spanyolországban mindenki (oké, majdnem mindenki) jól öltözik. Idős, fiatal, középkorú, baba, kutya, harcihörcsög… Na persze, a Zara mint spanyolikum megteszi a hatását. (Jó, jó, bocsánat, nem kéne nem létező szavakat csinálni.) A ruha jó és olcsó.

Spanyolországban kettőtől ötig megáll az élet. Nincs nyitva semmilyen bolt (se egyetemi fénymásoló), a szieszta szent. Viszont este nyolckor még tuti hogy nyitva van, amit keresel.