PannON Orientációs Nap az Unilever Veszprémi JégkrémgyárbanAz elmúlt években számos hazai és nemzetközi kutatás mutatott rá arra a problémára, hogy a középiskolás, illetve főiskolás korú fiatalok nem látnak rá megfelelően a munka világára, ezért a pályaválasztásnál és a szakosodásnál nincs elegendő információjuk a hosszú távú döntések meghozatalához. Ezen igyekszik változtatni az Unilever Veszprémi Algida Jégkrémgyár és a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar közös programja: szeptember 7-én, a PannON Orientációs Napon közel 100 elsőéves hallgató tekinthetett be a világ egyik legnagyobb FMCG vállalatának működésébe.

Az egyetemen megszerzett tudás rendkívül fontos a munkaerőpiacon való helytálláshoz, de egy összetett vállalati struktúra és a multinacionális cégek elvárásainak megértéséhez elengedhetetlen, hogy a diákok a gyakorlatban is megtapasztalják a szervezetek működését. Épp ezért a PannON Orientációs Nap célja, hogy az elsőéves hallgatók már az egyetemi pályafutásuk kezdete előtt megismerhessék a rájuk váró tananyagok értékét, illetve kapaszkodó pontokat kapjanak, hogy mely konkrét pozíciók és irányok felelnek meg leginkább az érdeklődésüknek.

Az idén másodszorra megrendezett eseményt Soós András gyárigazgató nyitotta meg, aki röviden bemutatta a vállalat működését. Brányi Mária alpolgármester megnyitójában köszöntötte az elsőéves hallgatókat, és reményét fejezte ki, hogy tanulmányaik befejezése után Veszprémben vagy térségében telepednek le, majd dr. Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja mutatta be az egyetem és az Unilever egymást támogató kapcsolatát. Végül Mészáros Zoltán, az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém pályázat művészeti vezetője méltatta a megyeszékhely kulturális sokszínűségét, és arra biztatta a hallgatókat, hogy a településsel kapcsolatos ötleteikkel, javaslataikkal bátran forduljanak a döntéshozókhoz.

PannON Orientációs Nap az Unilever Veszprémi JégkrémgyárbanAz előadásokat követően a hallgatók első kézből ismerhették meg az Unilever vállalati működését: tíz szegmens munkatársai tartottak interaktív, kiscsoportos workshopokat, többek között minőségbiztosítási és pénzügyi területen. A munkacsoportok összeállításánál lényeges szempont volt, hogy a Gazdaságtudományi Kar hallgatói számára leginkább releváns területeket érintsék, így a diákok számára reális karrierpályákat és kutatási témákat mutassanak be.

Az egyetemmel együtt kiemelten fontosnak érezzük, hogy az elsőéves diákok tehetséggondozását (például TDK, esettanulmány versenyek) és karriermenedzselését minél korábban elkezdjük, így fejlesztve a hallgatók problémamegoldó, kreatív gondolkodását, egyéni és csapatmunka készségeit, felkészítjük őket az egyetemi és munkahelyi kihívásokra – mondta a program kapcsán Soós András gyárigazgató.

A workshopokat követően a hallgatók a több mint 700 főt foglalkoztató, 10 ezer négyzetméteres jégkrémgyár üzemi területére is beléphettek. A mintegy 6,5 milliárd forintos éves forgalmat termelő létesítmény mind méretében, mind gyártási technológiájában a legkiválóbbak közé tartozik a régióban. Itt készül a Magnum, a Carte d’Or, a Cornetto, és a BigMilk is, ezekből a diákok is kóstolót kaptak az esemény végén.

Az Orientációs Nap meghatározó eleme annak az együttműködésnek, amelyet az elmúlt években az Unilever jégkrémgyára, a veszprémi városvezetés és az oktatási intézmény között építettek ki. A második legfontosabb pillér a Pannon Mentor Program, ahol a hallgatókat a munkaerőpiaci elvárásokra készítik fel a szakemberek. A 2015 óra működő projekt a tehetséggondozás mellett olyan készségek terén is fejleszti az egyetemistákat, mint a problémamegoldás vagy a kritikus gondolkodás.

Forrás:

https://civilhetes.net/egy-nap-a-jegkremgyarban

https://vehir.hu/pannon-egyetem/cikk/41508-a-gtk-golyait-koszontotte-a-jegkremgyar

https://bdpst24.hu/2018/09/11/egy-nap-a-jegkremgyarban/

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyetemistak-jartak-a-helyi-jegkremuzemben-2442103/

https://www.veszpremtv.hu/tv-musor/pannon-orientacios-nap/