Gondolkodtál már azon, hogyan működnek, hogyan működtethetők a vállalkozások? Szeretnél átfogó, általános ismeretekkel rendelkezni az üzleti élet szinte összes területén? Ha igen, akkor a gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés tökéletes választás számodra.

Gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés

A képzés során nem csak elméleti tudásra, hanem gyakorlati ismeretekre is szert teszel. Rálátásod lesz a vállalkozásokat és az üzleti életet körülvevő pénzügyi, számviteli, jogi környezetre. Képes leszel átlátni a különböző irányítási, szervezési és működtetési folyamatokat.

A képzés végén kiváló elemzői és döntés előkészítői tudás birtokában jelentős előnyöd lesz a munkaerőpiacon. Végzettségeddel asszisztensi, ügyintézői, szervezői és irodai adminisztrátori munkakörökben helyezkedhetsz el.

Mik a felsőoktatási szakképzés előnyei?

 • Felsőfokú szakképzettséget biztosít. Felsőfokú okleveled pedig előnyt jelent majd az álláskeresés során.
 • A jogszabályi minimum ponthatár 240, ami alacsonyabb, mint az alapképzési szakok esetében, ahol ez 280 pont.
 • A ponthatárok alacsonyabbak, mint az alapképzéseknél, így nagyobb eséllyel jutsz be állami ösztöndíjas képzésre. Tehát, ha úgy érzed, hogy az alapképzésre történő bekerüléshez kevés a pontod, akkor jelentkezz FOKSZ-ra!
 • Ha a FOKSZ után továbbtanulsz alapszakon, akkor 33 vagy 90 kreditet elismerünk, ami fél vagy másfél évvel lerövidíti az alapszakos tanulmányaidat. 90 kreditet a besorolási alapszakon, 33 kreditet más gazdasági alapszakon történő továbbtanulás esetén számítunk be.
 • Ráadásul, ha gazdasági alapképzési szakon folytatod a tanulmányaidat, akkor az alapszakos felvételi során 10-32 többletpontot kaphatsz az okleveled eredményétől függően. Tehát még a felvételi pontszámodat is növeled a FOKSZ oklevelednek köszönhetően, s így az állami ösztöndíjas ponthatárt is nagyobb eséllyel éred el, ha alapszakra jelentkezel.
 • Nappali és levelező, állami ösztöndíjas és önköltséges formában is indulnak a képzések.
 • Egyszerű jelentkezés a www.felvi.hu E-felvételi rendszerén keresztül.

(A részletes információért kattints a nyilakra!)

A szakképzés célja

A gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés célja olyan szakemberek képzése, akik megfelelő elméleti megalapozás birtokában képesek a gyakorlati ismeretek elsajátítására, és olyan gyakorlati esettanulmányok megoldására, amelyek szimulálják a vállalkozási gyakorlat folyamatát. Ismerik a vállalkozások tevékenységét szabályozó jogszabályokat, a vállalat piaci alkalmazkodásának legfontosabb pénzügyi feltételeit, továbbá a gazdálkodási és menedzsment folyamatok irányításának, szervezésének, működtetésének alapelveit és módszereit. Tisztában vannak a vállalati gazdálkodás finanszírozási- számviteli- adózási alapjaival, a vállalati finanszírozás alapelveivel, a tevékenységek elemzésének módszertanával, a döntés-előkészítés módszertani alapjaival.

A végzettek ismerik a stratégiai és az operatív tervezés célját, szerepét, jelentőségét, összeállításának módját, és azok gyakorlati megvalósítását; a korszerű szervezési eljárásokat, az információs és a kommunikációs technikákat, és azok alkalmazását a gyakorlatban. Tisztában vannak a kis- és középvállalkozások marketingstratégiájának, piaci magatartásának, a vállalkozás arculatának és PR tevékenységének alakítási módozataival és gyakorlati megvalósításával.

A közgazdász-asszisztensek alkalmasak
 • munkaerő-piaci felmérések, elemzések készítésében való közreműködésre;
 • a különböző munkakörökhöz kapcsolódó munkaköri elemzések és leírások elkészítésében való részvételre;
 • önálló munkavégzésre és csoportmunkára;
 • prezentációs technikák alkalmazására;
 • a vállalati folyamatokat támogató informatikai és irodatechnikai eszközöket önállóan alkalmazására,
 • a teljesítményeket és a költségeket folyamatosan elemezni, ezekhez adatokat gyűjteni, valamint a tervezett és a tényleges teljesítmények és költségek közötti eltéréseket értékelni;
 • a vállalkozás üzleti tervének, marketingstratégiájának, piaci magatartásának, a vállalkozás arculatának és PR tevékenységének alakításában és formálásában aktívan közreműködni;
 • a stratégiai tervkészítésben való közreműködés, a stratégiai terv megvalósításában, teljesítése ellenőrzésében részt venni;
 • a vállalati folyamatok környezetterhelő hatásainak felismerésére, közreműködni annak minimalizálásában.
A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakörök
Statisztikai ügyintéző
Személyi asszisztens
Általános irodai adminisztrátor
Adatrögzítő, kódoló
Pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor
Készlet- és anyagnyilvántartó
Iratkezelő, irattáros
Ügyfél- (vevő)tájékoztató
Ügyfélszolgálati központ tájékoztatója
Lakossági kérdező, összeíró
A képzés ideje
4 félév
Képzési forma
Nappali és levelező
Finanszírozási forma
Állami ösztöndíjas és önköltséges
Önköltségi díj
A képzés helye
Veszprém
Tanterv
A megszerzett szakképzettség megnevezése
Felsőfokú gazdasági menedzser-asszisztens
Tanulmányok folytatása alapképzési szakon

Amennyiben a felsőoktatási szakképzés elvégzése után a hallgató Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon kívánja folytatni a tanulmányait, akkor a beszámítható kreditek száma 90.

Amennyiben más, a gazdaságtudományi képzési területhez tartozó alapképzési szakon kívánja folytatni a tanulmányait, akkor a beszámítható kreditek száma 33. A kreditek beszámításának köszönhetően a hallgató jelentősen lerövidítheti a képzési idejét az alapképzési szakon.

Besorolási alapszak
Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak

Felvételivel kapcsolatos bővebb információ

PE-GTK

Dr. Dániel Zoltán András
szakvezető

Pannon Egyetem – Vállalatgazdaságtan Intézeti Tanszék

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
E-mail: daniel.zoltan@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6225


Iván Katalin
marketing referens

Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar
Kommunikációs és Nemzetközi Központ

Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 2. em., 224. iroda
E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6411-es mellék


Csatlakozz hozzánk a Facebookon! >>>

Kövess minket Instagramon! >>>