Vissza az oldal tetejére.
május  2015
HKSCPSV
 123
45
Events on 2015. május 5.
 • Idegen nyelvű állásinterjúra felkészítő kurzus - Szakmai előadás
  Starts: 2:00 du.
  Ends: 2015. május 5. - 5:30 du.
67
Events on 2015. május 7.
 • Idegen nyelvű állásinterjúra felkészítő kurzus - Szakmai előadás
  Starts: 2:00 du.
  Ends: 2015. május 7. - 5:30 du.
8910
1112
Events on 2015. május 12.
 • Idegen nyelvű állásinterjúra felkészítő kurzus - Nyelvi tréning
  Starts: 2:00 du.
  Ends: 2015. május 12. - 5:30 du.
1314151617
18192021222324
25262728293031
Köztársasági Ösztöndíj pályázat (2015/2016. tanév)

Kiírásra került a 2015/2016. tanév Köztársasági Ösztöndíj pályázata, melyet az alábbi linken érhetnek el a hallgatók.

http://www.uni-pannon.hu/index.php/hallgatok-31076/oktatasszervezesi-informaciok?task=view&id=171

Folyosógaléria: Varázslatos Magyarország – természetfotók a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról a Pannon Egyetemen

A Varázslatos Magyarország egy fiatal természetfotós kezdeményezés a magyar természetfotózás, valamint nemzeti parkjaink bemutatására, népszerűsítésére. 2010 óta rendkívüli pályázati lehetőségeket kínál természetfotósainak. A világszintű fotóanyagot már számos helyen kiállították, többek között a Magyar Természettudományi Múzeumban és Erdélyben, a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban. A pályázaton indult fotókban a varazslatosmagyarorszag.hu honlapon is gyönyörködhetünk.

Az alkotásokon keresztül a nagyközönség is rengeteg hasznos információra tehet szert nemzeti parkjainkról és azok természeti szépségeiről, növény- és állatvilágáról, valamint a nemzeti parkok által őrzött kulturális örökségről.

A fotókiállítás 2015. május 5-től június 30-ig látható a Turizmus Intézeti Tanszék Folyosógalériáján (Pannon Egyetem, Veszprém, Egyetem u 10. A épület, I. emelet). A kiállítás megtekintéséhez kellemes időtöltést és feltöltődést kívánunk, mellyel reméljük, sikerül kedvet ébreszteni a Balaton-felvidéki Nemzeti Park meglátogatására is!

Német cserediák élményei a GTK-n

Hendrik Weyers

Hendrik WeyersVajon hogyan érzik magukat nálunk a külföldi diákok? Olvassátok Hendrik Weyers veszprémi élményeit.


“We were offered to do an Erasmus+ exchange programme at our hometown university. This was a very nice opportunity to stay in another country for some time for an affordable amount of money.

I have never been to Hungary before, so I asked some relatives if it was worth visiting. They told me how beautiful Budapest was and that the people in Hungary were very kind and helpful, so I chose to go to Veszprém to get to know more about this country.

And I do not regret this decision at all. The people are all really nice and I am having a great time with all the international students from all over the world.

The student hostel I am staying in creates a great opportunity to get to know many people from the whole world – not only Hungarians, but other Erasmus students from different countries. The university is very close to the hostel and the classes are very interesting. The professors are very competent and they offer to help with any problems that occur.

I am enjoying my stay in Veszprém a lot and I am looking forward for the rest of the time I can spend here.”

Hendrik Weyers, Germany

Üzemlátogatás a Balluff Elektronika Kft.-nél

Fotó: Dr. Kovács Zoltán

Fotó: Dr. Kovács Zoltán

„Termelés- és szolgáltatásmenedzsment II.” óra keretében hallgatóink üzemlátogatáson jártak a Balluff Elektronika Kft.-nél. Az alábbiakban Keszi Klára foglalja össze a tapasztalataikat.

„A Termelés- és szolgáltatásmenedzsment II. óra keretében 2015. április 16–án látogatást tettünk a Balluff Elektronika Kft.-nél Veszprémben. Megérkezésünk után átfogó ismertetést kaptunk a vállalatról és az általuk előállított termékekről, ezután betekintést nyertünk a gyártási folyamatokba is.

A Balluff GmbH székhelye Németországban, Stuttgart mellett, Neuhausen auf den Fieldern községben található. A magyarországi leányvállalatot 1989-ben alapították. A veszprémi telephelyen az érzékelők széles skálájának fejlesztése, kutatása és gyártása történik. A Balluff Elektronika Kft. által gyártott termékek között megtalálhatóak például az ipari RFID-rendszerek, valamint az elektronikus és mechanikai érzékelők, azonban egyedi megrendelésekre is gyártanak. Az üzemlátogatás során megtudtuk, hogy a veszprémi telephelyen gyártott termékek jelentős hányada exportra kerül.

A gyártott termékek ismertetése után körbevezettek minket a vállalat területén. Ennek során megfigyelhettük az egyes részlegeken az emberi munkaerő segítségével történő összeszerelési munkafolyamatokat, míg más részlegeken a gépi összeszerelési műveleteket. Az üzemlátogatás alatt a tanulmányainkhoz szorosan kapcsolódó látnivalókra külön felhívták a figyelmünket. Láthattuk a SMED módszer alkalmazását, melynek segítségével az átállási időt radikálisan csökkenteni tudják, valamint a kanban ládákat, ahol az alapanyagokat FIFO módszer alapján tárolták polcos elrendezésben. A polc gyártás felőli oldalán csak alapanyag kivételre kerülhet sor, a másik oldalán pedig csak alapanyag feltöltésre.

A Balluff Elektronika Kft.-nél tett üzemlátogatásunk alkalmával a gyakorlatban is megfigyelhettük a termelésmenedzsment órán tanultakat egy multinacionális vállalat működésén keresztül.”

Szakkirándulás Egerbe

csoportkep2015. áprilisában került megrendezésre a turizmus-vendéglátás szakkirándulás. A kirándulást kihívás előzte meg, ugyanis előző félévben, az utazásszervezés tantárgy keretein belül pályázni lehetett a szervezői posztra. Több 3-4 főből álló hallgatói csoport nevezett be a versenyre, és az elkészült 3 napos programot több fordulóban, a Turizmus Intézeti Tanszék ülésein adtuk elő, így került ki a győztes: a mi csapatunk. Tehát hárman (Pető Gyöngyi, Rezneki Ildikó és én, Andrási Tekla) kerültünk abba a szerencsés – ám olykor-olykor megpróbáltató – helyzetbe, hogy az elképzeléseinket megvalósítsuk. Célunk az volt a tervezés során, hogy az adott desztinációból minél többet megismerhessünk és a programok minél színesebbek legyenek, a szakma több területét is érintsék, hiszen a turizmus nem csak városnézésből áll, és mi ezt a kiránduláson be is bizonyítottuk.

28 diák és 4 oktató döntött úgy, hogy részese lesz a három napos kalandnak, aminek helyszíne Eger és környéke volt. Az 5 órás buszos útnak is megvan a maga előnye és szépsége: „összerázza” a csapatot. Így délután már jókedvűen, ki-ki új ismerőssel gazdagodva, megérkeztünk Egerbe, a várhoz. Az egri TDM munkatársa tartott itt egy rövid beszámolót tevékenységükről, majd az ebédet követően a várat fedeztük fel. Az első nap zárásaként Demjénbe látogattunk el, ahol a Hotel Cascade Resort&Spa igazgatója megmutatta és bemutatta azt a luxust és modern formavilágot, amit a hotel képvisel. A legtöbb kiránduló úgy hagyta el a hotelt, hogy ők most megtalálták az ideális esküvőhelyszínt. Egyértelmű, melyik nemet érintette ilyen érzékenyen Demjén. A nap fénypontja pedig a Cascade Barlang- és Élményfürdő volt, ahol a rengeteg csúszdának és a vízben fellelhető élményelemeknek köszönhetően gond nélkül eltöltöttünk pár órát.

Második nap Aggteleken jártunk barlangtúrán, majd Gömörszőlőssel ismerkedtünk meg. A polgármester asszony és az Ökológiai Intézet vezetője elmesélte nekünk, hogy hogyan igyekszik boldogulni ez a kis 60 fős település, és, hogy a hagyományaikat, mindennapi életüket hogyan fordítják a turizmus és a falu javára a „Parasztwellness” segítségével.

Ha már egyszer Eger, szentségtörés lett volna kihagyni egy borkóstolót, így este a Szépasszonyvölgybe voltunk hivatalosak, ahol a Molnár pincészet boraival ismerkedtünk meg közelebbről. A gasztronómiai élményt csak fokozta az a hatalmas paraszttál, ami már az asztalon várt minket, telis-tele házi készítésű finomságokkal.

Kissé fáradtan és az előző este elfogyasztott bor áldásos hatásával vágtunk neki az utolsó napnak, amit a szilvásváradi La Contessa kastélyhotelben kezdtünk. Itt ugyancsak az igazgató úr szakított időt arra, hogy körbevezessen minket, meséljen a hotelről és a működéséről. Természetesen ezután nem hagytuk ki a Fátyol-vízesést sem, amit ki gyalog, ki dottoval, ki pedig biciklivel közelített meg.

Megkóstolhattuk a méltán híres szilvásváradi füstölt pisztrángot, majd annak az elkészítésével is megismerkedhettünk.

Szakkirándulásunk lezárásaként Veszprém felé közeledve megálltunk Gödöllőn, ahol betértünk egy vezetett tárlatvezetésre a Grassalkovich Kastélyba.

Voltunk olyan bátrak, hogy a kirándulás végén elégedettségi kérdőívet töltettünk ki a résztvevőkkel, és nagy megkönnyebbülés és visszaigazolás volt számunkra, hogy összességében mindenki jól érezte magát, és hasznosnak vélte ezt a kirándulást.

Én, személy szerint, pedig nagyon hálás vagyok azért Dr. Papp Zsófia oktatónak, hogy felkínálta a lehetőséget a szervezésre, ugyanis rengeteg tapasztalattal lettem gazdagabb. Leginkább a szervezői és a problémamegoldó készségem fejlődött, és nem utolsó sorban hatalmas élményt és szakmai tapasztalatot jelentett részt venni egy sikeres szakkirándulás szervezésében. Biztos vagyok benne, hogy ezzel szervezőtársaim sincsenek másképp.

Megbízható forrásból tudom, hogy a következő félévben szintén ringbe lehet szállni a szervezői pozícióért, én meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a kihívásokat, és aki egy hatalmas plusszal szeretné támogatni saját szakmai fejlődését és pályáját. Hajrá hajrá!

Írta: Andrási Tekla

Minden bejegyzés megtekintése
powered by wordpress - made by us