Nyitott vagy a világra, szeretsz emberekkel foglalkozni, megismerni más népek kultúráját? Az utazás, a világjárás, és az ehhez kötődő tevékenységek személyesen és szakmailag is érdekelnek? Válaszd a turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzést!
A turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésen megismerkedsz a turizmus részterületeivel az utazásszervezéstől kezdve, a szállodaiparon, rendezvényszervezésen át a turizmus marketingig.
A szakképzettség birtokában képes leszel a turizmusban és a vendéglátásban működő mikro- és kisvállalkozások alapítására, vezetésére és működtetésére, valamint asszisztensi, referensi, adminisztrátori feladatok ellátására.
Mik a felsőoktatási szakképzés előnyei?
- Felsőfokú szakképzettséget biztosít. Felsőfokú okleveled pedig előnyt jelent majd az álláskeresés során.
- A jogszabályi minimum ponthatár 240, ami alacsonyabb, mint az alapképzési szakok esetében, ahol ez 280 pont.
- A ponthatárok alacsonyabbak, mint az alapképzéseknél, így nagyobb eséllyel jutsz be állami ösztöndíjas képzésre. Tehát, ha úgy érzed, hogy az alapképzésre történő bekerüléshez kevés a pontod, akkor jelentkezz FOKSZ-ra!
- Ha a FOKSZ után továbbtanulsz alapszakon, akkor 33 vagy 90 kreditet elismerünk, ami fél vagy másfél évvel lerövidíti az alapszakos tanulmányaidat. 90 kreditet a besorolási alapszakon, 33 kreditet más gazdasági alapszakon történő továbbtanulás esetén számítunk be.
- Ráadásul, ha gazdasági alapképzési szakon folytatod a tanulmányaidat, akkor az alapszakos felvételi során 10-32 többletpontot kaphatsz az okleveled eredményétől függően. Tehát még a felvételi pontszámodat is növeled a FOKSZ oklevelednek köszönhetően, s így az állami ösztöndíjas ponthatárt is nagyobb eséllyel éred el, ha alapszakra jelentkezel.
- Nappali és levelező, állami ösztöndíjas és önköltséges formában is indulnak a képzések.
- Egyszerű jelentkezés a www.felvi.hu E-felvételi rendszerén keresztül.
(A részletes információért kattints a nyilakra!)
A felsőoktatási szakképzés célja a turizmus és a vendéglátás vállalkozásaiban és non-profit szervezeteiben szakmai idegen nyelvet beszélő, gyakorlattal is rendelkező szakemberek képzése. A végzett hallgatók képesek a turizmusban és a vendéglátásban működő mikro- és kisvállalkozások alapítására, vezetésére és működtetésére, valamint közép-, és nagyvállalatok egyes részlegének vezetésére, illetve felsővezetők munkáját segítő szakreferensi és asszisztensi feladatok ellátására.
A turizmus szakirányon továbbá megismerkednek a turizmus részterületeivel, és alkalmasak önállóan vagy vezetők melletti asszisztensi, referensi feladatok ellátására.
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
Kulturális tevékenységet folytató egység vezetője
Egyéb kereskedelmi, vendéglátó és hasonló szolgáltatási tevékenységet folytató egység vezetője
Konferencia- és rendezvényszervező
Egyéb, máshova nem sorolható üzleti jellegű szolgáltatás ügyintézője
Utazási tanácsadó, szervező, idegenforgalmi ügyintéző
Utazásszervező, tanácsadó
Recepciós
Szállodai recepciós
Vendéglős
Pincér
Pultos
Idegenvezető
Amennyiben a felsőoktatási szakképzés elvégzése után a hallgató Turizmus-vendéglátás alapképzési szakon kívánja folytatni a tanulmányait, akkor a beszámítható kreditek száma 90.
Amennyiben más, a gazdaságtudományi képzési területhez tartozó alapképzési szakon kívánja folytatni a tanulmányait, akkor a beszámítható kreditek száma 33. A kreditek beszámításának köszönhetően a hallgató jelentősen lerövidítheti a képzési idejét az alapképzési szakon.
Felvételivel kapcsolatos bővebb információ
Dr. Madarász Eszter
szakfelelős
Pannon Egyetem – Turizmus Intézeti Tanszék
Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
E-mail: madarasz.eszter@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6311
Iván Katalin
marketing referens
Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar
Kommunikációs és Nemzetközi Központ
Cím: 8200 Veszprém, Egyetem u. 10., A épület 2. em., 224. iroda
E-mail: felveteli@gtk.uni-pannon.hu
Telefon: (88) 624-000/6411-es mellék