Probléma, amelyre az alprojekt megoldást nyújt:

Éves szinten személyenként átlagosan közel 560 kg szemetet hagyunk magunk mögött. Akár szeretnénk ez ellen tenni, akár nem, nincs egyszerű dolgunk.

A médiában, az iskolákban, a munkahelyeken már évek óta hallunk a fenntarthatóság, valamint az egyéni és vállalati felelősségvállalás által vezérelt kezdeményezésekről, mint a szemétszedés, szelektív hulladékgyűjtés, adományozás. Még ha az ilyen akciók sikeresen is tudnak megoldani egy-egy lokális problémát, az igazán átfogó, termékeken, iparágakon átívelő fenntartható megoldások kialakításához szélesebb horizontú megközelítésre is szükség van.

Az egy év alatt felhasznált erőforrás-mennyiség 50-70%-a kerül vissza a természetbe hulladékként, holott ez olyan elmaradt haszon, amely akár 1 trillió dollárnyi nyersanyagot is visszajuttathatna a gazdaságba (World Resource Institute, 2017).

A hulladékmennyiség és erőforrás-felhasználás csökkentésének gondolata is régóta benne van a köztudatban, a körforgásos gazdaság előretörését három nagy trend mozgatja: átalakuló fogyasztói igények, szűkös erőforrások, technológiai áttörések térnyerése.


Az alprojekt célja:

Elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóságot három szorosan összekapcsolódó területként kezeljük, melyek a gazdaság, a társadalom, valamint a természeti környezet. A fenntarthatóság jegyében e három területnek szimbiózisban kell léteznie, anélkül, hogy egymásra kártékony hatással lennének.

Másképp megfogalmazva a fenntartható fejlődésnek az a fő célja, hogy a társadalmi, gazdasági és környezeti fejlődés egymást erősítse, egyik se valamely másik rovására valósuljon meg.

Célunk, hogy elsődlegesen a jövő diplomásainak (mérnökök, informatikusok, közgazdászok, bölcsészek, művészek, agrárszakemberek), vállalkozóinak és menedzsereinek, vezetőinek bemutassunk olyan gazdasági és üzleti modelleket, amelyek a fenntarthatóság és körforgásos gazdaság irányába mutatnak. Ehhez olyan eszközöket és csatornákat használunk, amelyek a leginkább elérik az egyetemi és középiskolás célcsoportokat.


Mi az a GreenLike?

A GreenLike a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának “zöld” kezdeményezése, amely a fenntarthatóság, környezettudatosság, körforgásos gazdaság irányába mutató szemléletformáló programokat, akciókat foglalja magába. A GreenLike keretében többek között ismeretterjesztő podcastokat készítünk, versenyeket, nyári egyetemet, infonapot szervezünk.


A videóban a “Körforgásos gazdaság szemléletformáló programok” alprojektről beszélgetünk Dr. Fehérvölgyi Beátával és Dr. Tobak Júliával:


Tovább a Körforgásos Gazdasági Tudásbázisra! >>>

Hírek >>>


Vissza a főoldalra. >>>

Az alprojekt a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című Pályázati Projekt keretében valósul meg.