4586245313_fc9b7277fa2011 első félévében Magyarországi tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar társadalom többet tudjon meg az Európai Unió működéséről, közelebb érezze az uniós intézményeket és világosabbá váljon, hogy az EU döntései mindannyiunk életét közvetlenül befolyásolják.

Az elnökséghez kapcsolódó, a fiatalabb korosztály tájékoztatását elősegítő folyamatba most a felsőoktatásban tanuló egyetemistáknak, főiskolásoknak is lehetőségük van bekapcsolódni. A „Fiatal Európa Szerkesztőség” című pályázatnak köszönhetően a hallgatóknak egyedülálló tapasztalatok megszerzésére nyílik lehetősége.

A pályázathoz kapcsolódó fontosabb háttérinformációk:

A svéd soros EU-elnökség 2009 második félévében programot indított „Young Reporters” címmel. A program során középiskolás diákok tudósítottak a Svédországban zajló informális miniszteri és egyéb EU-s találkozókról, ugyanolyan körülmények között dolgozva, mint a hivatásos újságírók.

A sikeres svéd program tapasztalataira építve – az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában – a magyar EU elnökség idejére Fiatal Európa Szerkesztőség néven került kiírásra pályázat egyetemi és főiskolai hallgatók részére.

A pályázat célja, hogy a fiatalok figyelmét ráirányítsák a magyar soros EU elnökségre, és az időszakhoz kapcsolódó legfontosabb eseményekre.

A program további céljairól, és a részletekről az alábbi linken és a felhívásban találsz információkat.