animációLassan elmúlnak azok az idők, amikor még a turizmus-vendéglátás szakos hallgatók is értetlenül vették tudomásul, hogy olyan tantárgyat kell hallgatniuk, ami a rajzfilmkészítésről szól. Az animáció fogalmat ugyanis mindenki csak ezzel tudta azonosítani. Manapság azonban egyre több hazai szállodában megtalálható az animátor, aki animációs programokat szervez a szálloda vendégeinek – főleg a gyerekeknek – így a kifejezés ezen jelentése is egyre ismertebb.

A szállodai animáció ugyanis ezt jeleneti: a szállodán belül olyan programok, aktív lehetőségek biztosítása „moderátor” (animátor) segítségével, mely a vendégek pihenését élménygazdagabbá tudja tenni. Azokkal a vállalkozó hallgatókkal tehát, akik ezt a tárgyat felveszik, azt tekintjük át és tanuljuk meg, hogy a különféle korcsoportoknak milyen kreatív foglalkozásokat, sportprogramokat és esti lehetőségeket lehet szervezni, kitalálni – egy szálloda keretein belül.

A tantárgy (a fentiekből következően is) igencsak gyakorlatorientált. A szemináriumok alkalmával nem ritka, hogy a hallgatók zsírkrétát ragadnak, vagy papírt hajtogatnak – a különféle kreatív technikákat ugyanis így lehet elsajátítani, nem csak az elmélet megtanulásával.

Ebben a félévben azonban további „merényletet” találtam ki. A hallgatói csoportos projektmunkákat (megtervezett egy-egy órás animációs programokat) minden csoportnak ki kellett próbálnia a gyakorlatban is. Arra ugyan nem volt mód, hogy szállodában „gyakorlatozzunk”, de megoldottuk veszprémi óvoda, iskola és idősotthon bevonásával. Így aztán volt olyan csoport, aki óvodásokkal töltött el egy órát, több csoport alsó tagozatos általános iskolásokat animált, és néhány délutánra az Életöröm Idős Otthon lakóinak életét is színesebbé tettük.

A programok egytől egyig nagyon jól sikerültek. Az ovisok és kisiskolások pont ugyanúgy izgultak, mint a kezdő animátorok – de végül mindenütt emlékezetes perceket töltöttünk el, és mind az animáltak, mind az animátorok élményekkel lettek gazdagabbak. Az idősek pedig nagyon hálásak voltak azért, hogy kis agytornával (kvízjátékkal) felpezsdítettük az életüket.

Reszkessen, aki jövőre fel akarja venni ezt a tárgyat – a gyakorlatozásokat folytatni fogjuk! 🙂

Ezúton is köszönet a Csolnoky (Csillag úti) Óvodának, a Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskolának és az Életöröm Idős Otthonnak!