logoA közös európai szakképzési keretrendszer kidolgozását célzó projekt a korábbi sikeres NOVALOG és CENTRAL projektek folytatásának tekinthető.

A növekedés és a foglalkoztatás szempontjából a logisztika kulcsszektor Európában. Ezt a hazai álláskínálati adatok is megerősítik. Jelenleg mintegy 10 millió ember dolgozik logisztikai területen a kontinensen, abból több százezren Magyarországon. Sokan vannak olyanok, akik eredetileg más szektorban dolgoztak, de munkaterületet váltottak és logisztikai területen helyezkedtek el. A munkaerőpiaci követelmények folyamatosan változnak a globalizáció, integráció, üzleti folyamatok szabványosítása és a logisztika egyidejűleg több szektort érintő szerepének növekedése miatt.

Jelenleg nagy különbségek is előfordulnak azonos szakmák követelményeiben és képzéseiben Európában. A mobilitást támogató kreditrendszer bevezetése is napirenden van.

Egy egységes európai keretrendszer néhány előnye:

  • a munkakörök tartalmának és kompetencia elvárásának jobb átlátása országok között,
  • nagyobb rugalmasság a munkaerőpiacon, például könnyebb toborzás, a tanulók részére a szükséges képességek előre jelzése,
  • nagyobb verseny alkalmazói és alkalmazotti oldalon,
  • a szektoriális kapcsolatok erősítése. (A verseny mellett a kooperációé is, hiszen javul az alkalmazottak „csereszabatossága”.)

A projekt koordinátora a német DEKRA. Együttműködő partnerek: az AFT Franciaországból, az ITL Olaszországból, az Arbeit und Leben Hamburg, perspektive3 és ITB Németországból, az SfL az Egyesült Királyságból, valamint a 3srl és a Lagermax Ausztriából.

A GTK feladata a projektben az értékelés. Ez tartalmazza a belső monitoringot és a kapott eredmények értékelését. Utóbbiban számítunk jelenlegi és volt hallgatóink véleményére, de bevonjuk a gazdasági és tudományos szféra többi szereplőjét is.

További információ elérhető a projektről a http://www.project-metalog.eu webhelyen.