kep1Keleti és latin táncok bemutatására is sor kerül a Veszprémi Utcazene Fesztivál Gazdaságtudományi Kar Színpadánál minden nap 17.30-18.30 között, hogy aki a marketing és média nagyágyúk által tartott „fejtágításokban” elfáradt, az egy kicsit ki tudjon kapcsolódni…

Szerdán a budapesti Brazil Kulturális Központ a legautentikusabb brazil táncprodukciókat kínálja profi táncosok és zenészek közreműködésével, így mindenkinek megtapasztalhatja, hogy milyen az igazi brazil hangulat. A Riói karneválhoz hasonlóan a Girasol Bateria közreműködésével egy hatalmas karneváli szamba show-t láthatnak az érdeklődők profi brazil és magyar szambatáncosok előadásában.

A hastánc, vagy orientális tánc közel-keleti, északafrikai táncokból és ősi mozdulatokból táplálkozik. A nőiesség tánca ez; a termékenység, az érzelmek, a szemérmesség és a csábítás egyaránt kifejeződik benne. Nyírő Szabina Shanaz veszprémi orientális táncos és hastáncoktató ad csütörtökön egy kis ízelítőt ennek a varázslatos táncnak a mozdulataiból és hangulatvilágából az érdeklődőknek.

Pénteken merengeu-t rophantnak az érdeklődők Szabina és társai segítségével. A merengue Dominikából és Haitiről származik. Gyors ritmusú tánc, amit eredetileg nem párban, hanem körben táncoltak. Eredetileg csak lépésekből és a vállak rázásából állt, ma már a kubai csípőmozgással táncolják, körben vagy párokban.

Szombaton pedig salsa-ról lesz „szó”, amely egy társasági tánc, az utcai latin táncokhoz sorolható. Nevének jelentése “szósz”, ami eredetileg a zenére vonatkozott. A kubai ösztönös, “elvek nélküli” táncokból alakult ki. Egyik irányzata a kubai salsa, aminek jellemzője a természetesség, vidámság, a férfi és nő közötti játék.

Mindenkinek jó „táncórát” és/vagy nézelődést!