IMG_79472011. november 9-én a logisztikai menedzsment és vezetés szervezés mesterszakos hallgatókkal, ellátási lánc menedzsment óra keretében, szakmai tanulmányi kiránduláson vettünk részt Komáromban a NOKIAban.
A szakmai tanulmányi látogatás során a hallgatók tájékoztatást kaptak a Nokia történetéről, a gyár logisztikai folyamatairól, a raktározásról, valamint a be,- és kiszállítási folyamatokról.
„Amit nem tudtál a Nokiáról…

A Nokia története 1865-ig nyúlik vissza, mikor is egy Fredrik Idestam nevű mérnök megalapította cellulóz-feldolgozó üzemét a dél-finnországi Tamperében. Mivel akkoriban a papírgyártás minden bizonnyal jövedelmező üzlet volt, az úriember három évvel később megnyitotta második malmát a Tamperétől tizenöt kilométerre lévő Nokiában, melyet a hidro-energetikai szempontból kiváló Nokianvirta folyó szel ketté. 1871-ben Idesteam az egyik barátja, bizonyos Leo Mechelin segítségével átszervezte cégét, mely ekkor kapta meg a Nokia nevet. Hírnevüket annak köszönhették, hogy a 20. század elején a közelükbe települt a gumicsizmákat is gyártó Finn Kaucsuk Művek (Finnish Rubber Works), mely egyrészt márkanévként kezdte használni a Nokia nevet, másrészt az ekkor már áramtermeléssel is foglalkozó Nokiától vásárolta azt. Az első világháború után azonban csőd közeli helyzetbe jutott a Nokia, amit az FRW ekkor felvásárolt, így biztosítva saját zavartalan működését. 1922-ben a Finn Kaucsuk Művek szert tett a Finn Kábel Művekre (Finnish Cable Works) is, mely telefonok és telefonkábelek gyártásával foglalkozott. A három cég név tekintetében negyvenöt év közös munka után egyesült, a máig használt Nokia Corporation nevet tehát 1967-ben vették fel. A telefonok mellett számítógépeket, csizmákat, bicikliket, abroncsokat és papírt is gyártottak, a 90-es évektől viszont már csak a telekommunikációs eszközökre fókuszáltak.
A Nokia a Nokianvirta folyóról kapta a nevét, mely egy ódon finn szó, eredetileg arra az apró, fekete prémmel rendelkező állatra használták, mely a folyó mentén élt. A modern finn nyelvben a noki jelentése korom, a nokia pedig ennek többesszámú ragozása, bár a köznyelvben ilyen formában nem igazán használják.” (http://pannonzeg.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=56:a-nokia-toertenete&catid=35:a-mobiltelefonrol-hirek&Itemid=66, letöltés dátuma: 2011. 11. 18.)
Köszönjük vállalati partnerünknek Yrjö Eskola, ügyvezető igazgató  Úrnak, Gulyás Gyöngyvér executive assistant  Úrhölgynek, Kemény Zoltán, Inbound Transportation Manager Úrnak Németh András, Planning and Logistics Manager  Úrnak hogy lehetőséget biztosítottak hallgatóink gyakorlati ismereteinek bővítésére, valamint Dr. Szabó Lajos Tanszékvezető Úrnak, hogy lehetővé tette a hallgatók szervezett utazását és Dr Vastag Gyula Professzor Úrnak, aki a vállalati kapcsolat felvételben nyújtott segítséget.
A szakmai tanulmányi kirándulás hallgatói beszámolója hamarosam olvasható lesz a blogon….