P1060906A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2014. december 12-én második alkalommal rendezte meg Üzleti Szimulációs Versenyét középiskolások számára, amelyet rendkívül nagy érdeklődés kísért.

Az Üzleti Szimulációs Verseny egy vállalatvezetői döntési játék, melynek célja a döntéshozatali kompetenciák megszerzése szimulált vállalati környezetben szerzett gyakorlat alapján. A versenyen a vállalatvezetés gyakorlati kihívásaival ismerkedhettek meg a diákok: véghez kellett vinniük a rájuk bízott vállalat nyereséges működtetését a rendelkezésükre álló pénzügyi és tárgyi erőforrásokkal, figyelembe véve versenytársaik lépéseit is.

A verseny során megtanulták, hogyan és milyen döntéseket (ár, marketing, termelés, szállítás, fejlesztés) hozzanak versenypiaci helyzetben; mi ezek hatása a vállalati eredményre; hogyan ismerjék fel versenytársaik törekvéseit; hogyan alakítsanak ki stratégiát; mikor és hogyan módosítsák ezt. Megismerték a döntési helyzetek típusait, s megtudták, hogyan lehet hatékonyan csoportosan dönteni.

P1060916Az Üzleti Szimulációs Versenyre összesen 10 középiskolából 86 diák jelentkezett. Négy csapat képviselte a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolát, három a várpalotai Thuri György Gimnáziumot, kettő-kettő a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola és Kollégiumot és a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumot. Érkezett csapat a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumból, a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból, a győri Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskolából, a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolából, az ajkai Bródy Imre Gimnáziumból és a veszprémi Padányi Katolikus Iskolából.

A verseny két csoportban zajlott. Az egyik csoport nyertese a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola Gimnázium és Kollégium „Mókus” nevű csapata lett, melynek tagjai: Borz Krisztina, Juhász Boglárka, Ster Enikő, Győrfi Diána, Rostási Petra. A másik csoportban az első helyezést a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola VKKSZ nevű csapata érte el, melynek tagjai: Gfellner András, Csonka Máté, Komáromi Miklós, Ilisevics Bianka.

A győztes csapatoknak ezúton is gratulálunk, további tanulmányaikhoz sok sikert kívánunk. Továbbá köszönjük minden iskola, minden csapatának a részvételt.

P1060918A vállalatvezetés gyakorlata kihívásokat rejt magában, melynek során döntések sorát kell meghozni. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán a diákok lehetőséget kapnak ezen kihívásokkal megismerkedni az Üzleti Szimuláció (Business Simulation) című tantárgy keretében, melyen az Üzleti Szimulációs Verseny alapul. A Kar több száz hallgatója sajátította már el a tantárgy keretében szerzett ismereteket, közülük több sikeres cégvezető került ki.

A játékot a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi kapcsolatai révén a világ számos részén játszották (pl. USA, Mexikó, Németország), valamint részt vettek benne az itt tanuló külföldi hallgatók is.