Öt nagyszerű hónapotelmenybeszamolo_parizs1 volt lehetőségem eltölteni Párizsban a 2012/13. tavaszi félévében az Erasmus keretei között. Egyértelműen kijelenthetem, hogy életem egyik legmeghatározóbb és legnagyszerűbb élménye marad.

Beszámolóm kezdeteként néhány szó Párizsról: Valószínűleg a Világ egyik leggyönyörűbb városába volt szerencsém ellátogatni, mely minden nap újabbnál újabb arcát mutatta meg nekem. Elfogyhatatlan számú látványosság jellemzi a várost, a legismertebbektől, mint az Eiffel torony, Notre Dame, Louvre múzeum, a kevésbé ismertebbekig, (ugyanakkor nem kevésbé lélegzetelállítóak) mint a Sacré Coeur, vagy a Luxemburg  kert.

Hangulatát tekintve elképesztően pezsgő, folyamatosan nyüzsgő városról beszélünk, melyben az év minden egyes napjára esik valamilyen rendezvény, így mindenki megtalálhatja a magának való szórakozási és kulturális lehetőségeket. Ez leginkább köszönhető az Európán belül egyedülállóan színes népességbeli jellemzőinek. Nagy létszámban találhatóak afrikai származású és ázsiai állampolgárok, de nem elhanyagolható az arab és közép-kelet európai lakosok lélekszáma sem. Ennek a változatosságnak köszönhető a városban található kulturális sokszínűség, melynek köszönhetően a francia kultúrán kívül betekintést nyerhetünk más nemzetek, népcsoportok életébe is.

A franciákkal kapcsolatban csak pozitív emlékeim vannak. Az előítéletekkel ellentétben nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, bármilyen problémám volt, szinte azonnal meg tudtam oldani.

Az egyetemem létszámát tekintve egy igen kis létszámú iskolának számít, de azt tudni kell, hogy a francia felsőoktatási struktúra merőben különbözik az általunk megszokottól. Ennek köszönhetően összesen öten voltunk Erasmus hallgatók. Hollandiából, Lengyelországból, Spanyolországból, Olaszországból és Oroszországból voltak osztálytársaim. Így még inkább rá voltunk kényszerülve a francia diákokkal való kapcsolatépítésre. Szerencsére ők is vevők voltak rá, így igen sok francia barátra tettünk szert. Mivel ilyen kevesen voltunk ”nemzetköziek” így az interneten kimondottan külföldieknek szervezett különböző programokon vettünk részt, hogy még több Erasmus hallgatóval találkozzunk. Például ennek köszönhető, hogy találkoztam szír, dél-koreai, román, palesztin, és kanadai fiatalokkal is. Bátran mondhatom, hogy ebben a fél évben több hosszú távú barátságra is szert tettem.

Oktatás szempontjából is nagyon hasznosnak bizonyult ez a fél év, mivel egy teljesen más szisztémájú oktatási struktúrában vehettem részt. Menedzsment-marketing mester szakon voltam kint és olyan tantárgyakat volt lehetőségem tanulni melyek itthon nem felelmenybeszamolo_parizs2tétlenül találhatóak meg. Emellett nagyon szimpatikus volt, hogy rengeteget kellett beszélnünk, prezentálnunk és csoportban dolgoznunk minden órán, így az angol nyelvtudásom is rengeteget fejlődött a hónapok során.

A nyelv ugyanakkor érdekes pont az én ”kalandomban”, mert egyáltalán nem beszéltem franciául a kiutazásom előtt és sajnos az egyetem sem biztosított francia nyelvoktatást. Bár azt mondhatom, hogy ez semmiféle hátrányt nem okozott, mert Párizsban az emberek nagy része
– főleg a fiatalok- beszélnek angolul, így bármilyen szituációban meg tudtam magam értetni. Ennek köszönhetően az angol nyelvtudásom rengeteget fejlődött, de sajnos franciául nem sikerült megtanulnom.

Összességében azt mondhatom, hogy rengeteget profitáltam ebből a kirándulásból és örökre a szívembe zárom Párizst és Franciaországot és nagyon remélem, hogy nem ez volt az utolsó kalandom ebben a városban.

Hazuga Richard