A fesztivál utolsó napján a Fortuna udvar színpadán a ReVision ügynökség ismét tiszteletét tette. Bonyhádi Gábor és Kaizer Gaben hasznos meglátásaikkal ismertették meg a közönséget. Ahogy az a felméréseken is jól látszik, és Gáborék is ezzel foglalkoznak sokkal jobban megbízunk egy termékben, ha azt az ismerősünk ajánlja. De még egy idegen véleményére is jobban adunk, mint egy TV reklámra vagy bannerre.

Szerintük a piac olyan, mint egy beszélgetés, és így is kezelik azt. Az is kiderül, hogy a tesco lengyel szó, és szintén ugyanezt jelenti. A Gazdaságtudományi Kar hallgatói biztosan jól tudják, ismerik és használják a 4p-t (product, price, place, promotion) ezekhez adják még hozzá Gáborék a saját p-jüket, ez pedig a Participation. Régen csak kutatásokkal lehetett bevonni az embereket a folyamatokba, ma már azt javasolják a szakemberek, hogy vidd le a termékedet az utcára! A lényeg, hogy az emberek beszéljenek a termékről. Újfajta közösségben élünk, ahol mindent meg kell osztanunk, méghozzá online because “sharing is sexy” – magyarázza Gábor.

Aztán az előadás közepe felé a p-ket áttesszük a social közegbe. Így kerülünk a social productba, amire az online kertészkedést említik példaként, ahol Paris Hilton és Snoop virtuális kutyáját virtuális pénzből egy virtuális térben meg lehet vásárolni. Ez a social product. De ilyen az a típusú pólógyártás is, ahol a közösség legjobb mintáit kinyomják.

Az árazásba is beleszólhatnak esetenként a vásárlók, hiszen ma már pénzzel is lehet lájkolni, magyarul flattrölni. Ugyanis a flattr egy olyan felület, ahol annyi pénzzel díjazhatunk egy zenét vagy egy blogbejegyzést, amennyit mi relevánsnak tartunk érte.

A social place szinte önmagáért beszél. Az, hogy a facebookon lévő alkalmazásokkal játszunk virtuálisan, rögtön meghatározza a teret is, ahol az időnket eltöltjük. Erre alapozott a bing is, amikor rengeteg pénzért egy bing parcellát építtetett a Farmville-be, és ha a felhasználó erre rákattintott, lájkolta az bing fan page-ét, akkor valamennyi virtuális pénzzel lett gazdagabb, amit a játékban felhasználhatott. Így kell 1,6 millió lájkot szerezni egy este alatt.

Aztán rátérünk arra, hogy mi olyan, mint a tiniszex? A megfejtés a social promotion, ugyanis mindenki szeretné csinálni, de senki sem tudja, hogy hogyan kell – tudjuk meg Gabentől. Erre példa szintén a facebook, méghozzá a connect, amikor az applikációk előtt megengedjük, hogy bizonyos adatainkhoz hozzáférjenek a számítógépzsenik. Így lehet, hogy ma már személyre szabott filmtrailert is kaphatunk, amelyben mi vagyunk a producerek és a barátaink a szereplők. Vagy, amikor Sylvester Stallone filmpromojában szétlövi a youtube-ot.

Búcsúzóul még biztatnak, hogy használjuk mi is a közösségi oldalakat a saját előnyünkre, Gábor saját magának is felépített egy kapmányt a facebookon, ugyanis eladná az autóját. Ha ajánljuk ismerőseinknek és pont a mi ismerősünk veszi meg tőle ténylegesen az autót, akkor megjutalmaz minket a fülesért.

Az előadás élő adása megtekinthető itt: