Fotó: XV. Országos Esettanulmány Verseny

Fotó: XV. Országos Esettanulmány Verseny

„Az Országos Esettanulmányi Verseny 2014. március 8. és 10. között került megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetem szervezésében. A verseny az elmúlt évekhez hasonló módon került lebonyolításra. A szállást a Hotel Mercur **** biztosította a résztvevők számára, az eset kidolgozása a BCE épületeiben történt.

A versenyen 15 élvonalba tartozó egyetem/főiskola mérte össze tudását. A Pannon Egyetem csapata, amelyet Simon Nikolett, Csanaky Zoltán, Hazuga Richárd és Urbán Ákos alkotott, a sorsoláson a C csoportba került a Széchenyi István Egyetemmel, a Nyugat-Magyarország Egyetemmel, a Central Europe Universityvel és a Miskolci Egyetemmel együtt.

Az eset kidolgozása előtt egy rövid felkészítést kaptak a hallgatók Schannen Frigyestől (Roland Berger), melyben ismertette, hogy a szakmai zsűri milyen kritériumok alapján fogja értékelni a prezentációt, és milyen trükköket érdemes használni, hogy sikeresek legyenek.

Ezután fény derült magára az esetre, amelyet ebben az évben a szekszárdi Heimann Borászat szolgáltatott. A családi vállalkozásnak alapvetően nem voltak hatalmas problémái, a kérdés sokkal inkább az volt, hogy HOGYAN TOVÁBB, milyen stratégiát kellene alkalmazni a fejlődés érdekében.

Hallgatóink abszolút egyéni módon oldották meg a feladatot, mindenki próbálta belevinni egyéniségét, korábbi tudományos munkáinak gyakorlati alkalmazhatóságát. Az általuk javasolt megoldásban szerepet kapott a Porter-féle gyémánt modell, a pénzügyi alapszámítások (trendek, becslések), továbbá meghatározó mutatószámokat jelöltek ki az eredményesség nyomon követése érdekében. A marketinggel kapcsolatos alapvető problémát, ami talán az esetben a legnagyobb hangsúlyt képviselte, etnikai marketinggel oldotta meg a csapat, mely Urbán Ákos kutatási témája is egyben. Ezt követte a stratégiai jövőkép meghatározása 3 szcenárióra lebontva – optimista, pesszimista, realista becslés -, melyet kockázatelemzéssel alá is támasztottak hallgatóink.

A döntőbe sajnos nem sikerült bejutnia a csapatnak, de véleményem szerint nagyon sokat dolgoztak a hétvége alatt, és csak gratulálhatunk nekik, hogy alapszakos hallgatókként, ilyen komplex megoldást tudtak javasolni, és helyt álltak, egy olyan mezőnyben, ahol főleg mesterszakos hallgatók voltak.

Az Országos Esettanulmányi Verseny végeredménye:
I. BCE
II. BME
III. CEU”

Beszámolót készítette: Hargitai Dávid Máté PhD hallgató / a csapat felkészítője

A Gazdaságtudományi Kar nevében gratulálunk a csapat tagjainak: Simon Nikolettnek, Csanaky Zoltánnak, Hazuga Richárdnak és Urbán Ákosnak, valamint Hargitai Dávid Máténak, a csapat felkészítőjének. További tanulmányaikhoz, tudományos munkájukhoz sok sikert kívánunk.