A happy mentor, Hiezl Kitti.

A happy mentor, Hiezl Kitti.

Sokat halljuk, hogy az egyetemen tanultak mellett sokat segít, ha más területen is kipróbáljuk magunkat. Erre kitűnő lehetőség a mentorkodás.

Egy mentor hivatalosan azzal foglalkozik, hogy segít egy külföldi diáknak az ügyintézkedésben és a beilleszkedésben. De valójában mi mentorok kapunk segítséget. Egy más kultúrából érkező diák más szemmel látja a világot, így általa mi is új perspektívából szemlélhetjük magunkat, kultúránkat, országunkat. Mi magunk is felfedezővé válunk, miközben bemutatjuk ezeket a számunkra hétköznapivá vált dolgokat. Segít, hogy jobban megismerjük saját magunk, megtanít jobban elfogadni, tolerálni másokat. Olyan, mint egy utazás, amely során a tapasztalt új dolgok formálnak bennünket; többé, jobbá válunk általa.  Még csak el sem kell indulnunk világgá, a világ maga kopogtat az ajtónkon.

Nem számít, mit tanulunk, vagy mit szeretnénk kezdeni később az életünkkel, a többiekkel való együttélést nem kerülhetjük el. Arra, hogy hogyan éljünk együtt, fogadjunk el egymást és értsünk meg másokat  nem tanítanak meg a tanórák, de megtanulod, ha mentor leszel!  És közben még jól is érzed magad.

Írta: Hiezl Kitti

Ha érdeklel a mentorkodás, jelentkezz! A HÖK Külügyi Bizottság folyamatosan fogadja a jelentkezéseket.
Információ: Bagladi Péter, Mentorkoordinátor, PEHÖK Külügyi Bizottság, bagladipeter@hok.uni-pannon.hu