P1060556Az egészségügy egyre drágul, mivel a társadalom öregszik és új technológiák várnak alkalmazásra. A legtöbb európai kormány új intézményi megállapodásokkal próbálkozik a kiadásokat kézben tartani. Eközben a kórházak és rendelő intézetek megoldásokat keresnek a költségcsökkentésre, habár nagy a nyomás rajtuk a minőség növelésére.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara (Ellátási Lánc Menedzsment Intézeti Tanszék) Veszprémben 2014. október 10-én (pénteken) szakmai szimpóziumot rendezett a témában.

A délelőtt folyamán a meghívott előadók áttekintették a nyugat-európai korszerű kórházi beszerzési gyakorlatokat, majd a délután folyamán a legfrissebb kutatási eredmények, valamint gyakorlati tapasztalatok kerültek a középpontba.

Dr. Szabó Lajos, a Gazdaságtudományi Kar dékánjának megnyitója után Mihályi Péter professzor (Pannon Egyetem) előadásában bemutatta az életminőség közgazdasági értelemben vett értékét, és azt, hogy hogyan lehet ezt pénzügyi nyelvre fordítani.

Dirk-Jan Kamann professzor (Pannon Egyetem, a szakmai szimpózium szervezője) az egészségügyi szektor új kihívásaira hívta fel a figyelmet, megoldási javaslatokat is kínálva. A német kórházak példája mutatja, hogy kórházak közötti együttműködéssel több, mint 20 %-ot lehetne megtakarítani az orvosi eszközök és gyógyszerek költségein.

Ezt támasztotta alá Hans Bax MBA (beszerzési vezető, Groningeni Egyetemi Egészségügyi Központ, Hollandia, a Holland Beszerzési Szövetség Egészségügyi Osztályának – NEVI Zorg – elnöke), aki bemutatta saját korházának működését és más kórházakkal közös beszerzési projektjeiket. A kórház beszerzési feladatait kínai forrásokkal is kezdték megvalósítani. A pozitív tapasztalatok hatására egyre összetettebb eszközöket szereztek be Kínában a kesztyűktől és a fecskendőktől kezdve a kifinomult orvosi műszerekig. A projekt eredményeként nem csak 50% megtakarítást értek el, de emellett új, innovatív kezelési módszereket vettek át.

P1060540Az ezt követő előadásban Ning Qu professzor (mellkassebész, Tianjin Mellkas Kórház, Kína, a Groningeni Egyetemi Egészségügyi Központ nemzetközi projektmenedzsere, a Kínai-Európai Egészségügyi Innováció és Együttműködés, SEMICO elnöke), szemléltette a korábban említett megtakarítási lehetőségeket, valamint a kínai vállalatokban rejlő potenciált a költségcsökkentési megoldásokra és az új eszközök fejlesztésére. Ezen kívül professzor úr bemutatta Kína fejlődését nem csak a hamarosan az amerikait megelőző GDP, hanem a tudományos publikációk, akadémiai fokozatok és szabadalmak tükrében is.

A délelőtti szekció zárásaként Kovács Zoltán professzor (Pannon Egyetem) egy magyar kórház beszerzési osztályán készült tanulmányt mutatott be, melyet Vörös Mártával készítettek a költségek és a dolgozók leterheltségének csökkentésére a folyamatok optimalizálásával.

A délutáni szekcióban Kamann professzor úr és Hans Bax bemutatták kutatásuk eredményeit arról, hogy milyen kritériumokat alkalmaznak az orvosok, ápolók és az egyéb kórházi személyzet az új technológiák bevezetésének mérlegelésekor. Ezután kerekasztal beszélgetés keretében új kutatási projektek, valamint jövőbeli együttműködési lehetőségek fogalmazódtak meg. A résztvevők lelkesedése és egyhangú javaslata alapján, lesz jövőre folytatása a konferenciának.