1383829_541990389209099_558417918_n (1)Karunk hallgatója, Major Sarolta részt vett a Negotiation Moot – Európai Uniós szimulációs versenyen, amelyen csapata a rendkívül szép második helyezést érte el. Saroltának ezúton is gratulálunk, további tanulmányaihoz és tudományos tevékenységéhez sok sikert kívánunk.

Az alábbiakban Sarolta beszámolója olvasható a versenyről.

„A Negotiation Moot – Európai Uniós szimulációs verseny központi témája az Európai Unió 2014-2020-as időszakra vonatkozó MFF – többéves pénzügyi megállapodása volt. Ez azt jelenti, hogy minden ország esetében vannak prioritást élvező területek, például Anglia nettó befizető tagállam, tehát ő a főösszeg csökkentését kívánja elérni, Magyarország pedig a kohéziós politika, vidékfejlesztés és a közös agrárpolitika növelését. A versenyen kaptunk egy táblázatot, ami az országok súlyait tartalmazta politikákra lebontva, ez alapján kerültek végül kiszámításra az összpontszámok. Ez mindenkinek csak a saját országára vonatkozóan volt elérhető, tehát a többiek számára titkosak voltak.

Minden csapattagot 2-3 fős csapatokba sorsoltak, s minden csapat kapott egy országot. Az én csapatom Magyarországot kapta, aminek nagyon örültünk, hiszen hitelesebben tudtuk képviselni saját hazánkat, valamint a források is sokkal jobban elérhetőek voltak.

A verseny október 25-26-án került megrendezésre, de jelentős előkészületeket is igényelt, ugyanis minden csapatnak meg kellett írni egy tárgyalási pozíciót, amiben közölte, hogy milyen tárgyalási stratégiát kíván alkalmazni a verseny alatt. Illetve ki kellett tölteni egy pozíció papírt is, ahol kérdésekre kellett válaszolni az országunkkal és az Európai Unióval kapcsolatban.

546928_541990489209089_670531304_nMaga a verseny két napból állt, pénteken volt a tanácsi nap, szombaton pedig a parlamenti nap. A tanácsi napon mindenki a saját országa képviselőjeként volt jelen a tárgyalóteremben. Mivel idén a litván elnökség kapta meg a soros elnöki címet, ezért a játék során is ők képviselték az elnökséget. Ők nyitották meg az ülést, majd minden ország elmondta, hogy az országa mire kíván figyelmet fordítani a tárgyalások során. Ezt követően a Bizottság közzétette az MFF-ben található területekre szánt összegeket. Ezek után informális tárgyalások következtek, ahol „fű alatt” kellett szövetkezni a tagállamokkal. Mi a Visegrád 2.0 koalíciót alapítottuk meg Romániával, Lengyelországgal és Szlovákiával. A délután folyamán, miután mindenki koalícióra lépett, az elnökség prezentálta a tagállamok által javasolt összegeket a politikákra vonatkozóan, és elkezdődtek a viták a tagállamok között. Végül csak másodszorra sikerült megállapodásra jutni, tehát a tárgyalási napnak este fél 10-re lett vége. Magyarország az ötödik helyet szerezte meg, amit 16 tagállamból mi nagyon jó helyezésnek ítéltünk.

A nap végén kisorsolták a következő nap csapatbeosztását, valamint a kapott frakció három fontos politikáját. Itt az Európai Unióban lévő pártokba osztottak minket, két csapattársammal a Zöld pártot képviseltük. A parlamenti nap során megválasztották a Parlament elnökét, valamint a frakcióvezetők és a pártok képviselői megtartották beszédeiket. Ezen a napon a vita alapját az előző napon, a Tanácsban elért megállapodás számai képezték. Itt a cél az, hogy a Parlament elfogadja a közösségi projektek listáját, amelyekre a frakciók pótlólagos támogatást kívánnak kialkudni. A frakciók szavazati alapján megválasztják a jelentéstevőt, aki az Európai Parlament álláspontját egy jelentésben rögzíti. Ezt a jelentéstervezetet a plenáris ülésen közzéteszik. Ez a szavazatok alapján kerül elfogadásra. Természetesen ez elsőre nem történt meg, így új jelentést kellett készíteni. Amíg a költségvetési bizottsági koordinátorok összeülnek, addig a frakciók szövetkezhetnek egymással. Végül amikor a jelentés elfogadásra került, csapatunk második helyezést ért el.

A verseny igazán komoly kihívás volt, és sok felkészültséget igényelt, de ugyanakkor nagyon hasznos volt, ugyanis kiváló alkalmat jelentett a kapcsolatépítésre, rengeteget tanultunk az EU működéséről, és nagyon élveztük az egészet. Olyan volt, mintha mi is képviselők lennénk.”