naplo

Forrás: Napló, Koós Hutas László

Az olaszországi Reggio Emilia Marathonon az olimpiai A szintnél jobb idővel ért célba és lett második Kovács Tamás, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) futója. A helyzet lehetne egyszerű is, ám az új egyéni rekord dacára csak B szinttel van versenyben a londoni olimpiáért.

A VEDAC népes csoporttal képviseltette magát Reggio Emiliában, akik közül a legjobb eredményt Kovács Tamás érte el, miután új egyéni csúccsal, 2:14:23-mal második lett.

Koós Hutás László, a sportoló menedzsere elmondta, a szinte tökéletes időjárási körülmények sok versenyzőt segítettek abban, hogy egyéni legjobbját vagy ahhoz közeli eredményt érjen el. A rajt után hamar kialakult egy nyolcfős élboly, és már 12 kilométer után óriási harc kezdődött, aminek eredményeképp Kovács Tamás a marokkói Lahcennel és a kenyai Biwottal maradt versenyben. Harminc kilométer után a marokkói ellépett, így a második helyért a veszprémi fiú a kenyaival küzdött tovább. Végül a hajrát a magyar bírta jobban, így az előkelő második helyet szerezte meg.
– Nagyszerű eredményt ért el Tamás, azonban az olimpiai A szintért tavasszal újra harcba indul, ugyanis ez a verseny hiába hitelesített, nem szerepel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség azon listáján, amely megszabja, mely maratoni pályákon lehet kvótát szerezni – magyarázta Szemán János, a futó edzője.

– Reményeink szerint januárban el tudunk vonulni hat-nyolc hétre edzőtáborozni és a tavasszal Rómában vagy Milánóban már hiteles pályán igyekszünk elérni a biztos ötkarikás indulást jelentő A szintet.
Arra a kérdésre, hogy Tamásnak milyen kihívókkal kell szembenéznie az olimpiai szereplésért, Szemán János azt válaszolta, a magyar mezőnyben jelenleg két-három olyan futó is van, akivel számolni kell, azonban az éves formát tekintve tanítványa kimagaslik közülük.
Kovács Tamást telefonon értük utol. Elmesélte, az ősszel a frankfurti maratonra időzítette csúcsformáját, azonban Németországban gyengén futott. Ezek után döntött úgy, hogy Reggio Emiliában is szerencsét próbál.
– Az egy dolog, hogy az ember tudja, mire képes. Hiszen azt meg is kell tudni csinálni. Frankfurt után bosszús voltam és mindenképpen bizonyítani szerettem volna, hogy megnyugtassam magam. Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült ez a verseny, ez óriási lökés számomra a tavaszi folytatásra – hangsúlyozta. Hozzátette, egyáltalán nem csalódott, hogy az olasz viadal nincs fent az IAAF-listán, mert a tavasszal képes lesz hasonló jó eredményre.

Forrás: Naplo-online.hu