Az illegális módon lerakott hulladék problémát jelenthet. Környezetünkben, lakóhelyünkön, településeink területén, az erdőkbe, erdőszélekre, elhagyatott, bekerítetlen területekre, önkormányzati közterületekre helyezett szemét súlyos környezeti és akár közegészségügyi veszélyeket is rejthet magában. Az illegális szemétlerakás többek között rovarok és rágcsálók elszaporodásához vezethet, de a lerakott hulladékokban lévő baktériumok a csapadékvízzel beszivárogva szennyezhetik a talajt is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítása alatt működő Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) fejlesztett egy mobil alkalmazást HulladékRadar névvel. Az alkalmazás célja az „illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozása”. Az alkalmazással a lakosság számára lehetőség nyílik a Magyarország területén illegális hulladéklerakó helyek bejelentésére az illetékes hatóságokhoz.

Az alkalmazás letölthető Android és iOS mobil operációs rendszerekre is a https://hulladekradar.hu/index.html oldalról.

A bejelentés menete gyors:

1. Rövid és gyors regisztráció (név, e-mail)
2. Fényképkészítés az illegálisan lerakott hulladékról
3. Hulladékkategória választás
4. Hulladék elhelyezési módjának kiválasztása
5. Hulladék mennyiségének megadása
6. Bejelentés szövege
7. Bejelentés

Segíts néhány kattintással és védd a környezeted az illegálisan lerakott szemét bejelentésével!


További érdekességek, cikkek körforgásos gazdasághoz kapcsolódóan. Kattints! >>>


További információ a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 számú „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” c. projektről. >>>