A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar oktatói az alább felsorolt témákban örömmel tartanak előadást középiskolákban, akár az adott területekhez kacsolódó tanórán, osztályfőnöki órán, diáknapon, pályaorientációs napon vagy órarenden kívüli foglalkozás keretében.

Az előadások online meghallgatására is biztosítunk lehetőséget.

Kérjük, amennyiben valamelyik előadás felkeltette érdeklődésüket, jelezzék az ivan.katalin@gtk.uni-pannon.hu e-mail címen, vagy a 88/624-000/6411-es telefonszámon!

ÚJDONSÁGOK

Irány a Mars! – A turizmusinnováció útján

A turizmus története az innovációk története, vagyis azoknak a fejlesztéseknek a sorozata, amelyek az utazásokkal összefüggő fogyasztás növekedését kreatív megoldásokkal ösztönzik. A turizmusipar történetének mérföldköveit tekintve kétségtelenül a technológiai innovációk rajzolják ki az egyes korszakok határait. Jules Verne még csak a Holdra szállásról álmodozott, Elon Musk már a Mars benépesítéséről fantáziál. Innovációk és elkötelezett innovátorok nélkül nem beszélhetnénk a globális turizmusipar sikereiről.
Előadó: Dr. Michalkó Gábor István

Nekem hiszel vagy a szemednek? – Tudománykommunikáció nem csak tudósoknak

Napjainkban rengeteg információ ér bennünket nap mint nap. De vajon hogyan értékeljük mindezt? Milyen kommunikációs csatornákon keresztül tájékozódhatunk a legújabb tudományos kutatások eredményeiről? Az előadás során bepillantást nyerhetünk a tudománykommunikáció elméletébe és gyakorlatába, reményeink szerint ezzel is hozzájárulva, hogy még tudatosabban értékeljük a minket körülvevő világot.
Előadó: Dr. Sulyok Judit

A kereskedelem logisztikája

A kereskedelmi munkavégzés folyamata. Milyen elvárásai vannak egy vásárlónak, és milyen a jó kereskedő? Esettanulmányok és rejtvények.
Előadó: Éles Barna

MARKETING/KERESKEDELEM

Minden reklám hazudik?

Igaz vagy hamis az állítás, hogy „Minden reklám hazudik.“? Elvarázsol-e minket az AHA – HŰHA – HAHA élmény? Hol a határ? Fejtsük meg együtt!
Előadó: Dr. Veres Zoltán

Online marketing dióhéjban

„Egy üzletet nem reklámozni olyan, mint amikor kacsintasz egy lányra a sötétben. Te tudod, hogy mit csinálsz, de rajtad kívül senki más nem tudja.” – Stuart H. Britt mondatai a mai online világra is érvényesek. Mert ugyebár amit nem posztoltunk, az meg sem történt, amelyik vállalat nincs fent a neten, az nem létezik. Szélsőséges, de nem kevés igazságtartalommal bíró kijelentések!
– Hogyan jelennek meg a vállalatok az online marketing világában?
– Milyen digitális tartalmakkal csábítanak?
– Miért olyan óriási ez a piac?
– Hogyan lett ez a lufi ekkora?
– Mi az a digitális lábnyom?
– Mit tartogat a jövő?
Ezekre a kérdésekre ad választ az előadás.
Előadó: Dr. Liska Fanny

Vajon minden eladható? Miből lesz love brand?

A márka azonosít, megkülönböztet, de akár többet is nyújt. Néhány brand olyan többletértéket képvisel, mellyel a fogyasztók azonosulni tudnak és a fogyasztói szeretet tárgyává válnak. Hogyan hozható létre az egyediség? Melyik márkából válhat lovebrand?
Előadó: Töreki Stefánia

Kereskedelmi trendek. Piaci lehetőségek a 21. században

A 21. században számos kihívással néznek szembe a kereskedelem szereplői. Vajon hogyan tudnak alkalmazkodni a vállalkozások a változásokhoz? Fedezd fel velem az ágazati és fogyasztói trendeket!
Előadó: Töreki Stefánia

MENEDZSMENT/VEZETÉS

MINŐSÉGről MOSTanság

Mit értünk minőség alatt 2023-ban? Honnan indult és hol tart mostanság? Mit értünk – a minőséghez kapcsolódóan – a vezetői szerepvállaláson, kockázatok kezelésén, tudatosságon, kommunikáción, a munkatársak elkötelezettségén?
Kinek mit jelent a minőség napjainkban a szervezeten belül? Mit értünk termelés és szolgáltatás minősége alatt? Mi a csúcstechnológia minőség fókusszal?
Hogyan határozzuk meg az éves minőségcéljainkat, hogyan alakítsuk ki minőségpolitikánkat, a minőség iránti elkötelezettségünket, hogyan biztosítsuk folyamatos minőség fókuszú fejlődésünket?
Manapság a tanúsítvány is jelenti a szervezetek minőség iránti elkötelezettségét. Hogyan zajlanak a szabványos irányítási rendszerek tanúsítási folyamatai, úgymint ISO 9001 minőségirányítási rendszer, ISO 14001 környezet központú irányítási rendszer tanúsítása? Hogyan dolgoznak a legnagyobb hazai és nemzetközi tanúsító szervezetek? Erről és minden másról, amit 2023-ban MINŐSÉG alatt értünk, lesz szó a prezentációban.
Előadó: Dr. Ködmönné Pethő Henrietta

Westeros urai vs mai vezetők – A kváziközépkor tanulságai a vezetésben

„Lannister, Targaryen, Baratheon, Stark és a Tyrell küllők egy forgó kerékben. Néha ez van fölül, néha meg amaz. De valójában ugyanaz a sors vár mindannyiukra.” De vajon milyen menedzser típusok a szereplők? Milyen menedzsment módszerek jelennek meg a Trónok Harcában és a Sárkányok Házában? Előadásunkból kiderül! Rajongóknak kötelező!
Előadó: Szentes Balázs

A Gyűrűk Ura tanulságai a vezetésben

Mesteroktatónk, Szentes Balázs ezúttal a Gyűrűk Ura szereplőit elemzi: megvizsgálja, hogy milyen személyiséggel, vezetési stílussal, vezetési jegyekkel rendelkeznek. Az előadásban szó lesz arról, hogy
– mi a személyiség?
– mit jelent vezetni?
– és mit jelent mindez Középföldén, azaz hogyan működnek az egyes vezetők, hogyan lehet értelmezni őket a menedzsment tudomány szemüvegén keresztül?
Tarts velünk, irány Középfölde!
Előadó: Szentes Balázs

Menedzsment esetek

– Miért szárnyal a Google?
– Miért állt le az IWIW?
– Miért bővít Magyarországon az AUDI?
Ha érdekel, mi motiválja a cégeket jövőjük alakításában, válaszd ezt az előadást!
Előadó: Szentes Balázs

Vezetői döntések

– Make or buy?
– Stratégiai kérdések.
– Hány ember/gép kell?
Ha ezeket egy konkrét cég példáján szeretnéd megválaszolni, Neked szól az előadás.
Előadó: Szentes Balázs

FENNTARTHATÓSÁG/”ZÖLD” TÉMÁK

GreenLike – Zöld út a körforgáshoz

Tudtad, hogy lehet kávéból nyomdafestéket készíteni? Mennyi olyan ruhád van otthon, amit nem is hordasz? Érdekel, hogyan változtathatnál ezen? Tudtad, hogy Amszterdam 2050-re 100%-ban átáll a körforgásos gazdálkodásra?
Fenntarthatóság, újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, megújuló energiaforrások, ökológiai lábnyom, körforgásos gazdaság… Manapság egyre “divatosabb” fogalmak. Ugye, Neked is ismerősek?
Ha érdekel a környezet, a társadalom és lakóhelyed jövője, akkor hallgasd meg az előadást, amelyen betekintést nyerhetsz a körforgásos gazdaság témakörébe!
Előadó: Németh Eszter Júlia

Számít Neked a környezeted?

Tarts velünk egy interaktív előadáson, amelyen körbejárjuk mit tehetnek az országok, vagy éppen az egyének a klíma-, valamint a környezetvédelem érdekében. Vajon vannak már kialakult jó gyakorlatok? Vagy még mindig halogat az emberiség?
Előadó: A Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék oktatói

SMART és ZÖLD: avagy kérdések és jó gyakorlatok a fenntartható turizmusról

– Hogyan lehet fenntartható egy fesztivál Magyarországon?
– Hogyan fejlesszük a látnivalókat, népszerű úti célokat annak érdekében, hogy a különleges világörökségek vagy a nemzeti parkok unokáink számára is látogathatóak legyenek?
– S ami még fontosabb: mit tehetsz Te a közös jövőért?
Előadó: Dr. Lőrincz Katalin

TURIZMUS

A múzeum szép, a múzeum jó

Ha azt halljuk, múzeumlátogatás, egy unalmas séta jut eszünkbe, amikor a teremőr árgus tekintete által kísérve vitrinek tartalmát kémleljük. Pedig a múzeumlátogatás nem kell, hogy ezt jelentse – az előadáson néhány olyan különleges és érdekes múzeum bemutatására kerül sor, ahol a látogatás messze nem egyenlő a nézegetéssel.
Előadó: Dr. Papp Zsófia

COVID – Szállodaipar 19:0

Kíváncsi vagy, hogyan érinti a COVID-19 járvány a szálloda szektort? Milyen intézkedéseket kellett a szállodáknak megtenniük? Mivel foglalkoztak a karantén idején? Egy biztos, semmiképpen sem unatkoztak! Hallgasd meg az előadást, és tudj meg többet!
Előadó: Dr. Gyurácz-Németh Petra

Utazási trendek a 21. században

– Mi az a digitális méregtelenítés, érdemes-e már most feliratkozni az űrturizmus listára?
– Hová utaznak ma a Földön a legtöbben, s kik a legmobilabb emberek a világban?
– Lehet-e fenntartható vagy lassú a turizmus?
– Miért tiltakoznak a helyiek a tömegturizmus vagy az Airbnb ellen?
Az előadás a globális trendekről szól, érintve a demográfia, a mobilitás, a fogyasztási kultúra, az életminőség, a digitális technológia vagy az ökológia kérdését.
Előadó: Dr. Lőrincz Katalin

Sötét turizmus

Börtönök, temetők, nyomornegyedek, melyek megtekintéséért a turista útra kél.
Előadó: Dr. Papp Zsófia

Különleges szállodák a világban

A jégszállodáktól a butikhotelekig, avagy különleges szállodák a világ körül.
Előadó: Dr. Gyurácz-Németh Petra

Mihez kell az utazási iroda? – Kell még utazási iroda?

Napjainkban egyre nagyobb teret nyernek az online foglalási rendszerek, ezért egyre több utazó maga szervezi az utazását. Az előadás arról szól, hogy miért van (és lesz) mégis szükség utazásszervezőkre.
Előadó: Dr. Papp Zsófia

Szállodai animáció

Nem, itt nem rajzfilmkészítésről van szó, hanem programszervezésről a szállóvendégek számára a szállodán belül.
Előadó: Dr. Papp Zsófia

Turizmus a vízpartokon, fókuszban a Balaton

A diákok megismerkedhetnek a vízpartok jellegzetességeivel, különös tekintettel azok rekreációs, turisztikai célú hasznosítására. Bepillantást kapnak továbbá a méltán legnépszerűbb belföldi úti cél, a Balaton mindennapjaiba, az „édesvízi mediterrán” élménybe. Tudásukat játékos formában is tesztelhetik az előadás során.
Előadó: Dr. Sulyok Judit

 Utazz az egészségedért – A stressz vízben oldódik

Fókuszban az egészségturizmus.
Előadó: Dr. Sulyok Judit

HR/MUNKAERŐPIAC

Felkészülni a kihívásokra – Milyen legyen a jövő munkavállalója?

A jövő sok ismeretlent és változást tartogat számunkra. Hogyan tudunk ezekre felkészülni? Milyen lesz a munkahelyünk? Milyen kompetenciák lesznek fontosak a jövő munkavállalójánál? Hogyan tudjuk ezeket fejleszteni, hogy megfeleljünk a jövő kihívásainak?
Előadó: Biermann Margit

NEMZETKÖZI/VILÁGGAZDASÁG

Csere-bere fogadom, többet vissza nem adom

Bújjunk bele egy amerikai, egy német vagy éppen egy arab üzletember bőrébe! Nézzük meg miben hasonlítanak és különböznek! (Az interaktív óra keretein belül átbeszéljük különböző országok üzleti/kulturális szokásait, s az egészet megfűszerezzük egy kis játékkal.)
Előadó: A Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék oktatói

Multiláz

Üdvözlünk a Facebook, McDonalds, Toyota és Google világában! Nézzük meg, hogyan váltak nemzetközivé! Mit tudnak, amit mások nem?
Előadó: A Nemzetközi Gazdaságtan Intézeti Tanszék oktatói

PÉNZ/GAZDASÁG/VÁLLALKOZÁS

VÁLLALKOZZ, okosan!

Saját vállalkozás indítása. Ötlettől a megvalósulásig.
Előadó: Dr. Dániel Zoltán András

Segítség a napi pénzügyekhez

Mindennapi pénzügyek érthető, köznapi nyelven. Az előadáson szó lesz napi kifizetésekről, kártya- és bankszámlahasználatról, hitelekről, érintjük a közüzemi számlák és szerződések témakörét, és beszélünk a beérkező pénzekről is bankszámla, pénzhasználat tárgykörben.
Előadó: A Számvitel és Pénzügy Intézeti Tanszék oktatói

Régen és ma – kalandozások a számvitel világában

Ne ijedj meg, ez nem matek, a számok tengerét itt pénzben értelmezzük. Eszköz, forrás, kiadás, költség, ráfordítás? Ezek a hétköznapi életben is használatos fogalmak itt konkrét értelmet nyernek, megmutatjuk, hogyan kapcsolódnak a vállalatok irányításához és gazdasági döntéseihez. A könyv olvasva, a pénz számolva jó, ez legyen a közös mottónk!
Előadó: A Számvitel és Pénzügy Intézeti Tanszék oktatói

Hogyan (nem) eszi meg az infláció a megtakarításunkat?

Húsz év után újra felütötte fejét az infláció Magyarországon – csakúgy mint a fejlett világ többi országában. Miért nem hallottunk róla 20 évig, miért beszél erről mindenki most, és mi köze ennek a megtakarításaink értékéhez? Előadásunkban többek között az inflációt előidéző okokat járjuk körbe és megbeszéljük, milyen egy inflációálló befektetési portfolió.
Előadó: Dr. Szikszai Szabolcs

Pénzen innen, pénzen túl!

Mit is jelent a pénz? Mióta és miért pénz a csereeszköz, fizetési eszköz? Vajon milyen hatása van a pénznek a gazdaságra? Ismered a fizetés módjait, múltját, jelenét és jövőjét? Keresd velünk a kérdésekre a válaszokat!
Előadó: Töreki Stefánia

IrányADÓ – Szórakoztató és érdekes tények az adókról

Az adózás komoly jogi kérdés. Az utolsó dolog, amire az emberek az „adók” szó hallatán gondolnak, az a szórakozás. Az előadás során megismerhed, hogy az adóztatásnak milyen érdekes és furcsa szokásai alakultak ki a történelem folyamán. Mi volt a verébadó, a szakálladó vagy éppen a füstadó? Miért fizettek ki adót a vizeletre? Fedezzük fel együtt a válaszokat, és derítsünk fényt számos más, adókkal kapcsolatos érdekességre.
Előadó: Dr. Koczor-Keul Melinda

Területi elemzések alapfokon

Elemzési módszerek és azok eredményeinek alkalmazása a gyakorlatban.
Előadó: Csizmadiáné Dr. Czuppon Viktória

Fejlesztések Európai Uniós projektekkel – Európai Uniós projektek fejlesztése

Az uniós fejlesztési források olyan lehetőségeket biztosítanak a magyar településeknek, vállalatoknak, iskoláknak, különböző intézményeknek és civil szervezeteknek, amelyeket kár lenne kihagyni. De a források megszerzéséért nagy a verseny, innovatív, kreatív ötletek, és ezek profi kidolgozása kulcsfontosságú! Ráadásul, ha nyer a projektünk, akkor szembesülünk azzal, hogy meg is kell valósítanunk mindazt, ami a tervezéskor még remek ötletnek tűnt…
Az előadásban a kreatív és megvalósítható ötletek közötti egyensúlyt keressük.
Előadó: Dr. Fehérvölgyi Beáta

Helyi gazdaságfejlesztés eszközei

A helyi gazdaságfejlesztés ott kezdődik, amikor a polgármester kimegy a képviselőkkel a vállalkozásokhoz, lakosokhoz, civil szervezetekhez és megkérdezi őket a fejlesztési elképzeléseikről. A kapott válaszok alapján pedig megindul a tervezés, projekt generálás.
A bemutató óra keretében a vállalkozó kedvű diákok kipróbálhatják magukat a polgármesterek, a vállalkozók szerepében. Cél, hogy egy konkrét projekt tervet készítsenek és azt elő is tudják adni. Meg kell győzniük egymást a projektek fontosságáról, valamint azok fenntarthatóságáról.
Előadó: Csizmadiáné Dr. Czuppon Viktória

LOGISZTIKA/TERMELÉS/TECHNOLÓGIA

Logisztika a mindennapokban

Hogyan lehet a logisztikát alkalmazni a mindennapok során? Mit jelent a gyakorlatközeli logisztika, és miért célszerű logisztikai esetpéldákat elemezni? Hogyan ültessük át a 7M-et a gyakorlatba? Miért fontos a logisztika a tanulás és a munkavégzés során, vagyis a mindennapokban? Ezekre a kérdésekre kapsz választ az előadás során.
Előadó: Éles Barna

Sörjáték – Az ellátási lánc menedzsment kihívásai

Egy sörgyár és a hozzá kapcsolódó értékesítési hálózat logisztikai együttműködését modellezi le ez a játék, amelyben a résztvevők csoportokban dolgozva képviselik a piaci szereplőket, és hoznak döntéseket a siker érdekében. De vajon mi a titka a sikernek? A játék hossza kb. 6 óra.
Előadó: Dr. Kovács Zoltán

Újszerű technológiai megoldások a logisztikában

Az előadás áttekinti a napjainkban feltörekvő technológiákat. Lesz szó a robotokról, cobotokról, Internet of things és okos megoldásokról. Megvizsgáljuk a különböző hálózati lehetőségeket.
Előadó: Dr. Kovács Zoltán

Gazdasági szimulációs játékok

Egy dobókockás játék keretében a résztvevők megpróbálnak optimális kapacitást meghatározni véletlenszerű igény esetén, gazdasági adatok figyelembe vételével. Figyeljük, hogy a próbálkozások során hogyan közelítenek az optimumhoz. Utána a tanár megmutatja az optimum meghatározását különböző módszerekkel.
Előadó: Dr. Kovács Zoltán

Termelési logisztika

Hogyan lesz a termék megfelelő minőségű, és mitől lesz a költség is elfogadható mértékű? Hogyan lehet úgy termelni, hogy a vállalkozások nyereségesek, a munkatársak pedig motiváltak legyenek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadásban.
Előadó: Éles Barna

 Gazdálkodás logisztikusan

Az előadás témája, a logisztikai 7M alkalmazása a gazdálkodás során. Mikor lesz a vállalkozás eredményes, és hogyan lehet a hatékonyságot növelni?
Előadó: Éles Barna

Árutovábbítás logisztikusan

Az előadásból megtudhatjuk, milyen árutovábbítási eszközök vannak, és hogyan lehet az árut a logisztikai szempontoknak megfelelően előkészíteni úgy, hogy előállításkori minőségben érkezzen meg a célállomásra. Fókuszban a logisztikus árutovábbítás.
Előadó: Éles Barna

ÁLTALÁNOS MŰVELTSÉG/ÉRDEKESSÉGEK

Tanulni nem csak az iskolában lehet – hogyan járulnak hozzá a szabadidős tevékenységek a kompetenciák fejlesztéséhez?

Napjainkban és a jövőben a munkaerőpiacon egyre fontosabbá válnak azok a kompetenciák, amiket nem könyvekből tanulhatunk meg, hanem gyakorlati tapasztat útján sajátíthatunk el és fejleszthetünk. Ebben nagy szerepe van a szabadidőben végzett tevékenységeinknek – mint pl. sportolás, zenélés, fotózás, rejtvényfejtés, stratégiai játékok, olvasás – amikkel szinte észrevétlenül tanulunk, fejlődünk. A téma feldolgozása sok példával, a diákok aktív bevonásával történik.
Előadó: Biermann Margit

Hogyan legyek sikeres? Sikertényezők, amik Benned is megvannak

Hogyan lehetek sikeres a tanulásban, a munkában és a magánéletben egyaránt? Melyek azok a tényezők, amik segítenek a siker elérésében? Ezek tényleg bennem is megvannak? Egy interaktív előadás keretében ezeket vesszük sorra.
Előadó: Biermann Margit

And what next? Quarter-life crisis: FOMO, JOMO, Hungary, abroad?

What are your hopes and fears nowadays? Get into university or live and work abroad? Refugee/Migration ‘problems’? Dealing with social media addiction? To have a linear or horizontal career? Self-actualisation or true love? Let’s see some thought provoking facts and opinions and discuss them freely!
Előadó: Dr. Kővári Edit

EKF2023 programok az ötlettől a kidolgozásig – Milyen tanulni és élni Európa Kulturális Fővárosában?

Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A cím elnyeréséért Veszprém a Balaton régióval közösen pályázott és olyan nagyszerű programokat álmodott és valósíthat meg, melyekkel valóban Európa kulturális fókuszába kerülhet. De vajon milyen az élet Európa Kulturális Fővárosában?
Előadó: Dr. Kővári Edit

Túl a Dolgozatokon, Kutatva tanulni, tapasztalni

Hogyan lehetünk játszva képzettebbek, tapasztaltabbak akár már középiskolásként is? Az előadás során kiderül!
Előadó: Dr. Dániel Zoltán András

Abdul Karim nyomában

Utazás keletre. Útitársunk és vezetőnk Germanus Gyula, világszerte ismert magyar orientológus és irodalomtörténész.
Előadó: Csizmadiáné Dr. Czuppon Viktória

Ember és környezet – a társadalmi-gazdasági tér változásai

Klímaváltozás, glaciálisok és interglaciálisok. Mit hoz nekünk a holocén?
Előadó: Csizmadiáné Dr. Czuppon Viktória