A Clementine Consulting csapata által meghirdetett II. Clementine Diplomakupán a Gazdaságtudományi Kar hallgatója, Urbán Ákos első helyezést ért el. Ákosnak és felkészítő tanárainak, Sasné Dr. Grósz Annamáriának és Hargitai Dávid Máténak ezúton is gratulálunk a kiváló eredményhez.

Urbán_Ákos

Az alábbiakban Urbán Ákos számol be tapasztalatairól.

„Az IBM SPSS adatbányászati és statisztikai alkalmazások magyarországi szállítójaként ismert Clementine Consulting csapata az idei év elején hirdette meg a tavasszal megrendezésre kerülő II. Clementine Diplomakupát, amely a tavalyi, hagyományteremtő célzatú első versenyhez hasonlóan a hazai felsőoktatási intézmények végzős diákjait hivatott megszólítani. A nevezés lehetőségére témavezetőm, Sasné Dr. Grósz Annamária tanárnő hívta fel figyelmemet, hozzátéve, hogy az indulás feltételeit mindösszesen az alap-, vagy mesterszakos hallgatói jogviszony, valamint a szakdolgozatírásnál valamely SPSS szoftver használata jelenteti. Mivel mindkét kritériumnak megfeleltem, habozás nélkül be is neveztem „Az etnikai marketing jövőbeni lehetőségei Felvidéken, avagy a szlovákiai magyarság következő felnövő generációjának nemzeti identitása és fogyasztói magatartása” című szakdolgozatomat a Diplomakupára.

Bár már azt is nagy örömmel fogadtam, hogy nevezésemet elfogadta a rendezőbizottság, az első tényleges sikert egy májusban érkező e-mail jelentette, melyben meghívást kaptam a verseny júniusi szóbeli fordulójára, amelyre mindössze a legjobb hat induló volt hivatalos.

A szervezők egy csütörtöki napra, június 5-ére tűzték ki a megmérettetést, a budapesti Corvin-negyed sarkában fekvő „Grund” bár kertjét választva helyszínül. A délelőtt 10 órai kezdés előtt pár perccel már a „mezőny” minden tagjával találkozhattam és megismerkedhettem, ki is derült rögtön, hogy egyedüli alapszakos hallgatóként állhatok majd a zsűri elé. A felismert helyzetet szerencsére sikerült a helyén kezelni, és pánik helyett önbizalmat generálni a szituációból, így harmadikként sorra kerülve sikerült egy nyugodt, és zökkenőmentes prezentációval bemutatni a munkámat. A zsűri két rövid, és lényegre törő kérdés után pár szóban meg is dicsérte a dolgozat gyakorlatiasságát, így jó szájízzel hallgathattam végig versenytársaim előadásait.

A prezentációk végére érve már teljesen átértékelődött bennem a legjobb hatba kerülés értéke, hiszen mind módszertan, mind egyediség szempontjából roppant erős diplomamunkákba volt alkalmam betekintést nyerni. A hatfős mezőnyből azonban mindenképp kiemelkedett két induló, a Semmelweis Egyetem elvégzése után az ELTE survey statisztika mesterszakáról érkező Dr. Gombos Tímea, aki magas fokú, és alapos módszertani ismereteivel már-már a zsűri tagjait is zavarba hozta, valamint a BME gazdaságinformatika mesterszakát elvégző Kovács Gergely, aki egy egészen egyedülálló, (saját értelmezésem szerint) makrogazdasági modellező-, és előjelző programot mutatott be a jelenlévőknek. A zsűri azonban figyelembe véve a szintkülönbséget Tímea és Gergely, valamint a többi induló módszertani ismeretei és tapasztalata közt, különdíjban részesítette a szóban forgó két remek munkát és íróját.

A „fennmaradó” négyfős mezőnyből a zsűri (harmadik helyet nem hirdetve) második helyezéssel jutalmazta a Corvinus Egyetem élelmiszermérnökként végző hallgatóját, Milkovics Mátyás Mártont, aki a rendkívül izgalmas, élelmiszerkereskedelmi hálózatelemzési módszerek alkalmazásával foglalkozó diplomamunkájával érdemelte ki az elismerést. Az én nevem azonban csak ez után, de a lehető legjobbkor hangzott el a zsűri felől, hiszen munkámat első helyezéssel, valamint az ezzel járó gyakornoki lehetőséggel és SPSS tanfolyamcsomaggal jutalmazták.

Az eredményhirdetést egy felettébb jóízű beszélgetés követte, melyben alkalmunk nyílt pár baráti kézfogás mellett kölcsönösen elismerni egymás munkáját és teljesítményét. A zsűri tagjaival szót váltva végül az is kiderült, hogy az első helyezéshez a fentebb említett nagylelkű felajánlások mellett egy SPSS Nyári Iskolán tartandó előadás lehetősége is párosul, így tehát nagy örömmel vehettem tudomásul, hogy a július 7. és 11-e között a Debrecenben megrendezésre kerülő ötnapos eseményen újfent alkalmam nyílik a Pannon Egyetemet képviselni egy rövid prezentációval.

Mindent összevetve úgy érzem, a II. Clementine Diplomakupa nem csupán hasznos szakmai tapasztalatokkal, de egy nagyszerű élménnyel is gazdagított, amelyre mindig jó lesz majd visszaemlékezni. Az öröm mellett azonban egy másik érzést is középpontba helyezett ez végkifejlet: a hálát, amellyel Sasné Dr. Grósz Annamáriának, valamint Hargitai Dávid Máténak tartozom a versenyre való felkészítésért, a hasznos tanácsokért, és a töretlen támogatásért cserébe.”