IMG_7947A prezentáció után egy másfél órás túrát tettünk több csoportra bontva az anyagáramlási útvonalon. A körbejárás során megtudtuk, mennyi idő kell míg egy telefon elkészül és a dobozába kerül. Köztes raktárkészlet éppen annyi van csak, amennyi 2 órára elegendő.

A telefonok gyártása típusonként cellákra van osztva. Egy cellában 5-6 ember dolgozik, mindegyikük egy-egy részfeladatot lát el a folyamatban, de egyenként is képesek egy teljes telefon összerakására. A gyártócella előnye a gyors átállás, mindössze fél órát vesz igénybe, illetve az, hogy a problémákat helyben lehet kezelni.

A cellákat a ”supermarket-ből” érkező alkalmazottak szolgálják ki az adott telefon típus alkatrészeivel megrakott kocsival. A fogyó alkatrészekről a cella dolgozói vizuálisan, kis táblákkal értesítik a kiszolgálókat, így azok időben tudják pótolni az alapanyagokat elkerülve a folyamat megakasztását.

Az egyedi igények kielégítése lett mára a legnagyobb versenytényező, melynek lekövetése komoly feladat.

Első észrevételem a gyárral kapcsolatban az volt, hogy mennyire tiszta, mekkora a rend, vagyis az 5S láthatóan jól működik. Másik dolog, amire felfigyeltem, hogy a dolgozók igényes körülmények között dolgoznak, már csak az étkezdére gondolva is. De példa nélküli, hogy a gyártótér közepén elkerítve nyugágyak legyenek kirakva, hogy a 12 órában dolgozó operátorok néhány perc erejéig kikapcsoljanak, kizökkenjenek a munkából, és aztán felfrissülve folytassák azt. Én ilyen dolgozók felé irányuló figyelmet még soha nem tapasztaltam.  A gyártótérben zene szól. Hogy miért? Mert ez a munkatársak kérése volt. Mindez természetesen pozitívan hat a munkamorálra is.

A túra végén a finn Vezérigazgató Úr szólt hozzánk néhány kedves szót magyarul, merthogy a Magyarországon töltött 12 év alatt sikerült elsajátítania a nyelvünket. Elmondása szerint egy igazán jól együttműködő család alakult ki, mely a problémákat higgadtan és gyorsan kezeli. Szereti a munkáját és szeret Magyarországon élni.

Sok jó élménnyel, tapasztalattal a tarsolyunkban végül elköszöntünk vendéglátóinktól. Hazafelé a buszon egymást túlkiabálva osztottuk meg egymással a látottakat, hallottakat, és bizonyára sokan gondoltunk rá, hogy bárcsak egyszer a NOKIA Komárom alkalmazottjai lehetnénk… én legalábbis biztosan.”

Köszönjük vállalati partnerünknek Yrjö Eskola, ügyvezető igazgató  Úrnak, Gulyás Gyöngyvér executive assistant  Úrhölgynek, Kemény Zoltán, Inbound Transportation Manager Úrnak Németh András, Planning and Logistics Manager  Úrnak hogy lehetőséget biztosítottak hallgatóink gyakorlati ismereteinek bővítésére, valamint Dr. Szabó Lajos Tanszékvezető Úrnak, hogy lehetővé tette a hallgatók szervezett utazását és Dr. Vastag Gyula Professzor Úrnak, aki a vállalati kapcsolat felvételben nyújtott segítséget.

Neményi Dávid