Logisztika II. kurzus keretében hallgatóink a Locargo Nemzetközi Szállítmányozó és Logisztikai Kft.-nél jártak gyárlátogatáson. Az alábbiakban Tisler Veronika, Nagy Csilla és Tóth Bernadett számol be tapasztalataikról.

Locargo_IMG_7152

“Logisztika II. kurzus keretében október 13-án reggel a Locargo Nemzetközi Szállítmányozó és Logisztikai Kft.-nél jártunk gyárlátogatáson.

Reisinger Győző ügyvezető fogadott bennünket, aki először egy prezentáció keretében bemutatta nekünk a cég történetét. A vállalat 1992-ben alakult egy családi vállalkozásként, az elmúlt 22 év alatt azonban ötven főt foglalkoztató céggé nőtte ki magát. 1995-ben léptek be a nemzetközi piacra, következő évben az ISO minőségbiztosítási rendszert is bevezették, majd 2000-től kezdtek bele nagyobb fejlesztésekbe, mint például a saját raktár és irodaépületek megépítése. 2004-ben újabb raktárt építettek, mivel egyre több cég szervezi ki a logisztikai tevékenységét. 2007-ben ismét raktár építést kezdtek, továbbá járműveket vásároltak. 2008-ban 120 m3-es pótos kamionszerelvényeket vettek.

Három fő tevékenységük a szállítmányozás, a raktárlogisztika és a járműkarbantartás. A vállalat informatikai rendszere igen magas színvonalú, a különböző partnerek eltérő informatikai rendszereit is képes integrálni. A flottakövető rendszerben online kapcsolatban vannak a járművekkel, sofőrökkel, sőt az ügyfelek is nyomon követhetik a szállítmányokat. Az ügyvezető úr kiemelte, hogy igen fontosnak tartják a környezetvédelmet, így például a géppark 60%-a a jövő évtől kötelező érvényű európai uniós környezetvédelmi előírásoknak már most is megfelel.

A bemutató után kötetlen beszélgetés keretében kérdéseket tehettünk fel az ügyvezető úrnak, majd a terepszemle következett. Megtekintettük a raktárakat, amelyek vagy vegyes raktárak, vagy specializáltak. Ilyen raktár például az élelmiszerraktár, ahol a Haribonak tárolják az alapanyagot. A raktárban folyó munkába is betekintést nyerhettünk, épp a látogatás alatt érkezett egy szállítmány a Haribotól, amelynek elkezdték a kamionról való lerakását. Ezen kívül a raklapfordító targonca működését is élesben láthattuk. Mint megtudtuk, a raktározási feladatok igencsak függnek a vevői struktúrától, mivel előfordul, hogy egy éven belül akár kétszer-háromszor is át kell alakítani a raktár belső elrendezését és a polcrendszert a vevői igényeknek megfelelően.

A látogatás igen érdekes volt számunkra, mivel bepillantást nyerhettünk egy olyan vállalkozás életébe, amely saját erőből óriási növekedési pályát futott be, a jövőben pedig folyamatosan tovább tervezi fejleszteni a tevékenységét a raktárak bővítésével és a kombinált árufuvarozási módok bevezetésével.

A vállalat gondot fordít a szakmai továbbképzésre, és fogadja hallgatóinkat szakmai gyakorlatra.”