diák 030Facebook-on, e-mailben rendszeresen kapunk kérdéseket leendő elsőéveseinktől, akik már lelkesen készülődnek a tanévre. Hogy mindenki másnak is tudjunk segíteni, íme csokorba szedtünk néhány kérdés-választ…

Jegyzetek, tankönyvek: első órán minden oktató elmondja, milyen tankönyveket tudtok az adott tantárgy tanulása során használni. A tankönyveket az egyetemi jegyzetboltban akár jegyzettámogatással lehet megvásárolni, de jól jöhetnek a felsőbbéves ismerősök használt tankönyvei és nem utolsó sorban a könyvtár is! A könyvtárban az első félév tankönyvei szinte kivétel nélkül megtalálhatók, csupán némi gyorsaság szükséges a kölcsönzéshez! 🙂

Tesiórák: az alapszakokon négy félév testnevelés teljesítése kötelező, félévenként minimum 20 órában. A Testnevelés tanszéken közel 50 féle sportág közül lehet választani – a néptánctól a küzdősportokon át az aerobic minden ágáig – az igényeknek megfelelőt. A tanszék hirdetőtábláján helyszínekkel, időpontokkal kiírásra kerülnek a tesiórák, melyek közül néhányra előzetesben jelentkezni kell. Ezeken kívül lehetőség van a város egyéb – az egyetem együttműködésével bíró – szolgáltatóknál is teljesíteni a kötelező féléveket.

Felső és alsó kampusz – átérés egyik óráról a másikra: az órák jellemzően 2×45 percesek, melyeket az oktató és a hallgatók egyetértésén alapulva összevontan, azaz 1,5 órában tartanak meg, így a fennmaradó fél órában könnyen át lehet gyalogolni az egyik épületből a másikba.

Az első másfél órás tanóra: igen, ez egy elég erős kihívás lesz a 45 perces órákhoz szokott szervezeteteknek, de kb. 1-1,5 hónap alatt meg lehet a hosszabb figyelmet is szokni, csak nyugi!

Tantárgyfelvétel: az első féléves tantárgyfelvételt az Oktatási Igazgatóság elvégzi a nyelvi tantárgyak kivételével. Így a regisztrációs héten csupán arra kell figyelned, hogy ezeket a tantárgyakat felvedd, vagy ha kellő kapacitással rendelkezel, még pluszba órákat, tantárgyakat vegyél fel. Első félévben nem igazán javasoljuk a plusz tantárgyak felvételét és/vagy a modell-tantervtől való eltérést, hiszen először meg kell szoknotok, hogyan kell tanulni az egyetemen…

Tanulás az egyetemen: ha már itt tartunk, szót kell ejtenünk arról is, hogy a középiskolai ritmushoz képest itt nem olyan gyakori a számonkérés, így könnyen úgy gondolhatjátok, hogy ráértek még a tanulással… Azonban az első zárthelyi-tapasztalatok azt mutatják, hogy aki folyamatosan nem tanul, az nagyon könnyen lemarad. Ha viszont legalább a házikat megcsináljátok, vagy átolvassátok az előző órai anyagot, könnyebben veszitek az akadályokat és nem utolsó sorban jobb ösztöndíjatok is lehet!

Akinek kérdése van, nyugodtan keressen minket itt, vagy a Kar Facebook-oldalán lévő fórumokban, de kutathattok a GTK-Wiki oldalán lévő GY.I.K.-ban is!