Felvételi időszakban sokan böngészik a tavalyi pontszámokat, ami egyrészről jó, mert iránymutató és segít orientálni, hogy melyik szakot tudja megpályázni az illető, másrészről – a ponthatárok néha nem várt változása miatt – sajnos azonban rossz taktika is lehet.

Creatíve Commons licence

Creatíve Commons licence

A ponthatárokat ugyanis egy számítógépes algoritmus segítségével határozzák meg, amely során az adott szakra jelentkezők pontszámait veszik figyelembe. A felvehető hallgatók számát, s így egyben a ponthatárokat is olyan tényezők is befolyásolják, mint az államilag támogatott hallgatók számát meghatározó keretszámok, az adott intézmény kapacitása, valamint az adott szakra jelentkező hallgatók teljesítménye is, tehát minél több és jobb eredménnyel rendelkező hallgató jelentkezik egy szakra, annál magasabb lesz várhatóan a felvételi pontszám.

Karunk azt tanácsolja minden érdeklődőnek, hogy a tavalyi felvételi pontszámokat csak orientáló információnak vegyék figyelembe és inkább próbáljanak meg a fennmaradó időben az érdemjegy-javításra, lehetőség szerint az emelt szintű érettségi letételére és a nyelvvizsga megszerzésre fordítani az energiát és az időt. A nyelvvizsga egyébként egy hosszú távú befektetés is egyben, hiszen a majdani diploma átvételéhez – szakoktól függően – egy, vagy két, államilag elismert, vagy azzal egyenértékű, középfokú szakmai, vagy felsőfokú általános nyelvvizsga letétele szükséges.

A korábbi évek pontszámai karunkon a Felvi.hu oldalára kattintva érhető el.