Veszprém – Az országban az elsők között logisztikai menedzsment mesterszakot indít ősztől a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara.

kovacszNaplokepA Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara öt felsőfokú szakképzést, hét alapszakot és három mesterszakot kínál a hallgatóknak. A közgazdasági elemző, számvitel, a vezetés és szervezés mesterszakok után logisztikai menedzsment szakot hirdet.

– A Bologna-folyamat indulásakor a kar stratégiai tervei között kiemelten szerepelt, hogy a képzés teljes vertikumát kínálja – mondta dr. Jancsik András tanszékvezető egyetemi docens, a kar dékánja.  – Célunk az volt, hogy mindegyik alapszakhoz legyen továbblépési lehetőség mesterszakon.

A Magyar Akkreditációs Bizottság három új mesterszak indítását támogatja, most a hiányt pótló logisztikai menedzsment, februárban pedig a másik két mesterszakot, a műszaki menedzser és Master of Business Administration mesterszakot indítjuk. Fontos a vállalatok visszajelzése, igazodunk a piac igényeihez. A kar közgazdasági elemző angol nyelvű mesterszak indítására is készül.

Logisztikai képzés korábban nem volt a karon, csupán a műszaki menedzser-képzés részeként szerepelt. A logisztikai oktatás a 90-es évek közepén indult, ezzel párhuzamosan kezdődtek a kutatások is, magyar, német, amerikai partnerekkel.

A projektek közül érdemes megemlíteni a NOVALOG-projektet, a kutatók a logisztikai munkakörök tervezésével, a kompetenciákkal, oktatási innovációkkal foglalkoztak. A Leonardo projekt után a Marco Polo II projekt következett, intermodális szállítások területén, nemrég pedig Nagykanizsa város önkormányzata kérte fel együttműködésre a veszprémi oktatókat, kutatókat. Az M7-es autópálya kiépülésével a város helyzete megváltozott, kérdés, hogyan lehetne logisztikai központtá tenni Nagykanizsát.

– A logisztika az elmúlt időszakban folyamatosan felértékelődik, az álláspályázatok is ezt mutatják – ismertette dr. Kovács Zoltán egyetemi tanár, a logisztikai menedzsment mesterszak szakvezetője.  – Amióta az ország belépett az unióba, a logisztikának, szállításnak komoly szerepe van, Magyarország jelentős tranzitország. Érdekes, hogy például Boszniából is érdeklődnek irántunk, hogyan lehetne Boszniában hasznosítani azoknak az uniós projekteknek az eredményét, melyek a hazai logisztika fejlesztését célozzák.

A logisztikára sokféle területen szükség van, iparban, kereskedelemben. A mesterszakra jelentkező hallgatók olyan tantárgyakat hallgatnak, mint anyaggazdálkodás, termelés- és szolgáltatási menedzsment, stratégiai menedzsment, mennyiségi módszerek, logisztikai információrendszerek, később beszerzés, termelés, számviteli irányba specializálódhatnak. A végzősök okleveles logisztikai menedzser diplomát szereznek, kereskedelmi, szállító/fuvarozó/szállítmányozó és termelő cégeknél tudnak elhelyezkedni.

Forrás: Napló – Balla Emőke

http://www.naplo-online.hu/kultura_es_oktatas/20090723_felertekelodo_logisztika