Fotó: Fatér Dezső

Fotó: Fatér Dezső

A Harsányi János Szakkollégium előadássorozatának következő állomásához érkeztünk. A 2010. november 22-én megrendezett rendezvényünk a web és az internet adta hirdetési, információközlési lehetőségekről, az internet és a különböző közösségi oldalak ( Facebook, Twitter, stb.) életünkbe integrálódásáról szólt. Címe: Social media a mindennapokban. Az előadást Klausz Melinda, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának marketingvezetője tartotta.

Megismertetett minket Karunk közösségi oldalakon való megjelenésével, melyeket személyes tapasztalatokkal fűztünk össze, mert bizonyára mindannyian találkoztunk már a GTK hirdetményeivel,  hogy ki, hol, és milyen formában, az változó. Megtudtuk, hogy nemcsak személyként, hanem rajongói oldal, vagy szervezet formájában is regisztrálhatunk közösségi oldalakra, és ezek előnyeit, valamint hátrányait is sorjáztuk, megnéztük, hogyan lehet vállalati szempontból optimalizálni, vagy éppen mérni az oldalak hatékonyságát, hogy csak néhány példát említsek.

Jó, ha birtokában vagyunk olyan kapcsolatrendszereknek, melyek által könnyedén tudunk megosztani általunk közölni kívánt információkat, és ha ügyesek vagyunk és jól kommunikálunk egy bizonyos pont után ezen híreink már maguktól terjednek tovább, és egyre szélesebb körben, egyre több ember által ismertté és kedveltté válnak. Példaként a nemrég Facebook-on sokak által kapott „cseréld le a profilképed a kedvenc mesefigurádra” üzenetet tudnánk említeni…

Azt gondolom, hogy a téma aktuális, most szinte már ezzel kelünk-fekszünk, és ha kimozdulunk a számítógépünk mellől, akár elmegyünk megnézni egy filmet a moziban, ott is ez a téma van porondon. Gondolok a Social Network (Közösségi Háló) c. életrajzi filmre, mely a 2003 őszén útnak indult első közösségi oldalt kifejlesztő „programozó zsenijének” életét, és annak megváltozását mutatja be a „kommunikációs forradalom” megteremtése után.

Részemről pozitív élménnyel gazdagodtam, új ismeretekkel bővült tudásunk tárháza, illetve megerősítést kaptunk már eddig meglévő ingatagabb gondolatok visszacsatolásaképp, sok hasznos tippet, tanácsot , javaslatot nyújtott számunkra. Részletes betekintést nyerhettünk egy olyan előadótól, aki gyakorlatilag hivatás- és életvitelszerűen kötődik virtuálisan hatalmas számú közösségekhez. A prezentáció alább tekinthető meg.

Írta: Tóth Erika Viktória, I. évfolyamos Nemzetközi Gazdálkodási alapszakos hallgató