Csoportkép - CergySziasztok! Szilágyi Olga vagyok és az Université de Cergy-Ponoise-on töltöm az Erasmus szemeszteremet. Szeptember másodika óta sok idő telt el, meglehetősen gyorsan. A francia oktatási rendszer annyira eltérő a miénktől, hogy hetekig tartott alkalmazkodnom hozzá. Szerencsére nekem nincs túl sok órám van, de, mint minden Erasmus hallgatónak, nekem is fel kellett vennem a francia nyelvet, mint tantárgyat. A diákok három különböző kollégiumban vannak elhelyezve, így viszonylag nehéz megismerkedni minden Erasmus diákkal, de egyedüli magyarként ez nem is számít. A helyi segítő-csoport, a Geomoove nevű szervezet viszonylag gyakran szervez programokat, például látogatást Vincent Van Gongh villájába, vagy Disney Land-be.

Cergy egy viszonylag új város, folyamatos fejlesztés alatt, ötven percre Párizs belvárosától. Párizst kétlem, hogy bárkinek is be kellene mutatnom. Nyüzsgő, élettel és turistákkal teli. Ezzel szemben Cergy csendes és nyugodt, túlnyomó részt az egyetemre és a hozzá tartozó intézmények adják a magját. Tanulásra kiválóan alkalmas hely.

Csoportkép - Cergy2Mindenkinek csak ajánlani tudom, de aki ide akar jönni, az készüljön fel franciából, mert a tanárok semmivel sem kíméletesebbek, mint otthon!

Üdvözlettel: Szilágyi Olga