Na, most olyat fogok csinálni, amit úriember sohasem szokott. Azt ugyanis, hogy veszem az MNB euró/forint árfolyam idősorát, és megnézem, hogy az eddigi – az euró létezése, azaz 1999 óta regnáló – kormányok alatt hogyan is alakult a közös valuta árfolyama. Hogy miért teszem ezt annak dacára, hogy az árfolyam általában még véletlenül sem követ politikai ciklusokat? Egy kedves ismerősöm azzal hívott félre egy ovis szülinapi házibuli „szünetében”, hogy ő olyan pletykát hallott, miszerint a kormány szándékosan a forint gyengítésére, a gazdaság térdre kényszerítésére törekszik, hogy aztán rá tudja küldeni a gazdaságra a legújabb megszorító csomagot. És hogy mi erről a véleményem. Természetesen nem foglalkoztam volna a felvetéssel öt másodpercnél többet, mielőtt elvetem, ha nem tudom, hogy akivel beszélek, jól menő üzletember, és hasonló pletykákkal tele lehet az utca. Ahogy mondani szokták, az utca a témán hever.

De mégis, megér ez egy blogbejegyzést? Mint tudjuk, a megszorítást azóta – ha nem is teljes mellszélességgel és egyelőre csak annak egy tervezetét, de – anélkül is bevállalta a kormány, hogy vészesen begyengült volna a forint. Szóval a pletyka megszorítást érintő része már történelem, a forintról szóló rész meg, ugye, nettó ökörség. Ennyivel tulajdonképpen el is intézhető a dolog. Mindennek ellenére én azért is elővettem az árfolyam diagramokat, hogy saját szememmel győződjem meg arról, hogy a gonosz politikai árfolyammanókról szóló legendák a mesekönyvekbe valók. Egy blogbejegyzés ugyanis nem csak arra való, hogy a szerzője előadja a saját kis agyszüleményeit a csillagok jelenlegi állásáról, hanem arra is, hogy ravasz húzásokkal elérje a nyájas olvasónál, hogy ő maga kezdjen el gondolkodni az adott témáról. Még következtetéseket sem kell levonni, elég csak elgondolkodni. A többi magától jön.

Tehát, íme az eredmény, amely tartalmazza a teljes 1999 utáni időszak és az egyes kormányok alatt regisztrált árfolyamadatokat, a trendet és az átlagot. Az elemzésnek még viccből sem nevezhető adatsorokból, ha akarja, azért mindenki vonja le a saját következtetését a pártpolitikai hovatartozás függvényében. Én erre nem vagyok hajlandó. Még viccből sem.

Egy dologra azonban felhívom a figyelmet. A teljes időszakot ábrázoló idősoron látható egy törés a 2008 októberi eseményeknek – a válság hazai begyűrűzésének – köszönhetően. Ezt látszik alátámasztani, hogy míg az 2008 októberét megelőző – és 2001 májusától, a forint ingadozási sávjának kiszélesítésétől kezdődő – több mint hétéves időszak árfolyamátlaga 252,54 forint, a 2008 októberétől napjainkig vett periódusé 276,07. A forint tehát egy tartósan gyengébb állapotba került a válságot követően, feltehetően a kockázatvállalási hajlandóság és a globális likviditásbőség csökkenése, s persze az országspecifikus problémák okán.

Teljes

Orbán1

MP

GyF

Orbán2