A SIKKedd keretében Pancsa Emese 2024. október 24-én a Pannon Köztérben mutatta be találmányát, a CompoBotot. Kíváncsi voltam, mit tud ez az aranyos szerkezet, ami R2-D2 egyik modern leszármazottjára hasonlít. Ez a robot nem csak nagyon cuki, hanem hasznos is. Első ránézésre egy ezüst golyó lábakon. Ám, mint kiderült, ez sokkal több annál. Ugyanis ez egy komposztáló gép.

Emese öt éve foglalkozik beltéri komposztálással és három éve vágott bele vállalkozásába. A Compocity egy komposztálási szolgáltatás városi közösségeknek. Célja, hogy egy olyan magas minőségű anyagot hozzon létre a városi növényeknek, amivel le lehetne váltani a műtrágyát. A klasszikus komposztálás akár egy évig is eltarthat, de ezzel a technológiával akár néhány hét alatt egy ültethető anyagot lehet előállítani.

Tudtad, hogy egy átlagos családnál a kukába kerülő hulladék 42-45%-a komposztálható? A Compocity a jövőben azzal fog kísérletezni, hogy a kerti zöldhulladékhoz hozzáadják a konyhai maradékokból előállított anyagot, ugyanis az így kapott eredmény sokkal változatosabb, gazdagabb lenne, és a felhasználása is kedvezőbb.

Ez a robot nem igényel nagy teret, így akár egy szobában is elfér. Könnyű alkalmazni, hisz csak egy fiókot kell kinyitnunk, belehelyezni az ételmaradékot, és becsukni. A gép innentől kezdve már magától működik. A CompoBot kommunikál is veled, ha érzékeli, hogy mellette vagy előtte állsz. A kis kijelzőjén megmutatja ábrákkal, miket lehet beledobni, így akár a gyerekek is tudják használni. A behelyezett maradékon méréseket végez és visszajelzést is ad egy QR kód segítségével.

A beszélgetés során hangsúlyossá vált, hogy mindig elérhető célokat kell felállítani. Lehet több terv a fejünkben, későbbi fejlesztési ötletek, de fontos, hogy mindig egy adott célt tűzzünk ki, és érjünk el. Mikor befektetőket keresünk, figyelembe kell venni, nekik mi a céljuk. Tudsz-e azonosulni az ő nézeteikkel, motivációjukkal az elvárásaikkal. Léteznek úgynevezett angyalbefektetők is, akik a saját tőkéjük mellett a saját szakmai tudásukkal is segítik a vállalkozás létrehozását. A magán tőke szerepe a vállalkozásokban egy különleges nexust alakít ki az ötletgazda, a csapat és a befektetők között.

A startup világ rengeteg kockázattal jár. Sok terv, idő, és energia befektetés válhat hirtelen semmivé. Ám, aki nem fél a kudarctól, és folyamatosan fejleszti magát, elérheti a kitűzött célt. Emellett a kapcsolatok itt is fontosak. Vannak startupok, akik meghalnának egyedül, de ha összefognak, lehetnek még újra versenyképesek. A befektetők nem csak az alapítókba és az ötletbe, de magába a csapatba is fektetnek, akik közösen segítenek elérni a célokat. A felépített munkával és az együttes gondolkodással könnyebb az előrehaladás. Lehet, hogy terveinket nem tudjuk mi magunk megvalósítani, de a mellettünk lévő emberek igen, és ezáltal kölcsönösen szükség van egymásra.

A beszélgetés során Emese beavatott minket a startupok nehézségeibe is. Tanácsokat adott, és elmondta, ő miért ebben az irányban kezdte a munkáját. Az első pillanatban nehéznek tűnhet, mit is lehetne tovább fejleszteni vagy megújítani, de igazság szerint nem túl bonyolult. Nem kell más hozzá, mint egy hétköznapi probléma, amire megoldást keresel, ami neked személyesen is fontos. Lehet ez már meglévő szolgáltatás, tárgy stb., ami akár tovább fejleszthető.

Az előadás végén elgondolkodtam, nekem mi lenne a találmányom. Hiszen annyi nehézséggel szembesülünk nap, mint nap, hogy nehéz kiválasztani egyet. Emese személyes tapasztalatai is megragadták a figyelmem, és remélem, ki tudok kerülni a tanácsaival pár akadályt ezen a rögös úton. Köszönjük a hasznos információkat, és a CompoBot bemutatását! Gyertek el a következő SIKKedd programra és legyetek ti részese a Startup világának!

A beszámolót Kovács Petra, turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzési szakos hallgató írta.