A Balatonnal és a térség turizmusával számos hazai és nemzetközi tanulmány foglalkozik. Az alábbiakban a Pannon Egyetem illetve a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet munkatársai által az elmúlt években írt jelentősebb publikációk olvashatók.

Ahol a teljes szöveg elérhető, ott közvetlen link található, kérdés esetén az alábbi elérhetőségen állunk rendelkezésre: Dr. Sulyok Judit, e-mail: sulyok.judit@gtk.uni-pannon.hu

A publikációk megtekinthetők itt. >>>

A jövő elkezdődött… – A Balatoni Turisztikai Kutatóintézet tanulmánykötete (Veszprém, 2022)

A Pannon Egyetemen működő Balatoni Turisztikai Kutatóintézet (BATUKI) tanulmánykötete negyedik alkalommal jelent meg.

A jövő tervezése, építése csak a hagyományos értékek megtartásával lehetséges, de az újragondolás, új irányzatok, trendek bevonása elkerülhetetlen. Ehhez kapcsolódóan került a kötetbe egy tanulmány, amely a gasztronómiai értékekre fókuszál, és egy másik, mely a badacsonyi borturizmus és az élménymenedzsment kapcsolatát vizsgálja.

A jelen és a jövő fontos irányzatai, mint a társadalmi felelősségvállalás (CSR) vagy a körforgásos gazdaság szintén megjelenik egy-egy cikkel – utóbbi könyvajánló formájában egy olyan elkészült kötetről, amely további érdekes és hasznos olvasnivalót nyújt a téma iránt érdeklődőknek.

A jövő, a változások a leendő munkavállalókat is kihívások elé állítja, erre reflektál a tanulmánykötetnek az a cikke is, amely a turizmusképzésben szerezhető kompetenciák és a munkaerő-piaci elvárások összevetésével foglalkozik.

A tanulmánykötet letölthető itt. >>>


Balaton vihar előtt és után – A térség, mint élettér, és mint turisztikai úti cél aktuális kihívásai: A Balatoni Turisztikai Kutatóintézet tanulmánykötete (Veszprém, 2020)

A Pannon Egyetemen működő Balatoni Turisztikai Kutatóintézet (BATUKI) évek óta novemberben tartja szakmai konferenciáját a Balatonhoz kötődő, változatos témákban.

2020-ban a „vihar előtt és után” cím elsősorban a COVID-19 pandémiára utal, amely jelentősen átírta a térség aktuális kihívásainak sorát is.

Az egyik új kihívást a változó térhasználat adja: a karantén és bezártság után sokan igyekeznek a szabadban eltölteni idejüket, akár aktív mozgásformákkal is. Ehhez kapcsolódóan a zöldinfrastruktúra-használatról és a kerékpározási szokásokról szóló tanulmány került a kötetbe, míg egy másik a belföldi turizmus előtérbe kerülésével foglalkozik.

Aktuális kihívás napjainkban a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság is, ezekhez a témákhoz kapcsolódóan a tanulmányok mellett honlap- és könyvajánlót talál az olvasó.

A tanulmánykötet letölthető itt. >>>


Természet, kultúra, emberek satöbbi – A Balatoni Turisztikai Kutatóintézet tanulmánykötete (Veszprém, 2019)

A Pannon Egyetemen működő Balatoni Turisztikai Kutatóintézet (BATUKI) évek óta novemberben tartja szakmai konferenciáját. A konferencián elhangzott előadások alapján összeállított tanulmánykötet idén második alkalommal jelenik meg.

A kötetben helyet kapott a Káli-medencében zajlott Lo-Káli kutatás első eredményeit bemutató tanulmány.

A természeti értékek, a szabadban töltött idő fontosságát alátámasztva, több írás is foglalkozik a Balatonfelvidéki Nemzeti Park nyújtotta turisztikai, rekreációs élményekkel.

A térséget turisztikai céllal felkeresők utazás során végzett tevékenységeinek feltárása ugyancsak a fenntarthatóbb jövőkép definiálását támogatja.

E mellett külön cikk ismerteti a körforgásos gazdaság elméletét és nyújt bepillantást annak alkalmazási lehetőségeibe a Balaton turizmusa kapcsán.

A tanulmánykötet letölthető itt. >>>


Comitatus Önkormányzati Szemle – 2020. nyár

A 2019. év gyakorlatát követve, a Comitatus Önkormányzati Szemle 2020-ban is balatoni tematikus számmal jelentkezik.

A Balaton térségét élettérként és turisztikai desztinációként szemlélve, a tanulmányok az alábbi témakörökkel foglalkoznak:
– turizmus hatásai;
– települési tényezők értékelése a helyi lakosság által;
– migrációs áramlások vizsgálata gravitációs panelmodell segítségével;
– a Pannon Egyetemen zajló vidékkutatás;
– turisztikai céllal érkezők által igényelt fejlesztések;
– kulturális attrakciók, látnivalók;
– családi turizmus;
– tapolcai gyógybarlang;
– állatbarát szálláshelyek;
– idegenforgalmi adó;
– szelíd turizmus;
– covid-19 járvány hatása a Balaton turizmusára.

A kiadvány itt elérhető. >>>


Comitatus Önkormányzati Szemle – fókuszban a Balaton

A Balatonról, annak gazdasági és társadalmi változásairól szól a Comitatus Önkormányzati Szemle 2019-i dupla száma (2019. nyár-ősz), amelynek célja, hogy az érintett döntéshozókat foglalkoztató témákra reflektálva – adatokkal, szakértői véleményekkel alátámasztva – tartson tükröt a kedves Olvasó elé.

A Balaton jelenlegi szerepe – úti cél, második otthon és állandó lakóhely – tükröződik vissza a tanulmányokban.

A dupla számban megjelent írások foglalkoznak
– a térség globális kihívásaival (köz- és vízbiztonság, klímaváltozás, munkaerőpiaci kérdések, népességcsökkenés hatásai);
– a turisztikai termékek piacával (borászati szektor lehetőségei, a gyógyfürdők keresleti jellemzői, a kulturális turizmus);
– a települési jellemzők értékelésével (helyi lakosság és az üdülőtulajdonosok véleménye, ingatlanpiac változása, turizmussal kapcsolatos adózás);
– valamint a térség pályázati aktivitásával, eltérő fejlesztési irányaival.

A kiadvány itt elérhető. >>>


„Mi, balatoniak…” – A Balatoni Turisztikai Kutatóintézet tanulmánykötete (Veszprém, 2018)

A Balatoni Turisztikai Kutatóintézet tevékenységei közé tartozik, hogy minden év őszén szakmai konferencia keretében ad találkozási lehetőséget a Balaton iránt érdeklődő kutatók, döntéshozók, szakemberek számára.

A 2018-ban megrendezett konferenciát követően úgy döntöttünk, hogy az elhangzott előadások alapján tanulmánykötetet jelentetünk meg, ezzel is hozzájárulva a Balaton térség akadémiai elismertségéhez, és a kutatási eredmények széles körű disszeminációjához.

A tanulmánykötet letölthető itt. >>>


Pannon Management Review: fókuszban a BalatonPannon Management Review: fókuszban a Balaton

A Pannon Management Review 2017/1-2. számának középpontjában a Balaton mint turisztikai desztináció áll.

A tematikus számban a balatoni turizmus múltjáról és jelenéről; a 2017-ben húsz éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park ökoturisztikai kínálatáról vonatkozásairól és a nemzeti parki igazgatóság menedzsmentjének mikéntjéről olvashatnak az érdeklődők.

Érdekes tanulmány foglalkozik a helyi termelői piacokkal és azok szezonalitásával, az idegenforgalmi adóval kapcsolatos kérdésekkel, a magyar kis- és középvállalkozások fejlesztési erőforrásainak hátrányos helyzetű területekre gyakorolt hatásáról, valamint a turisztikai szereplők Veszprém példáján keresztül bemutatott hálózatának fontosságáról.

A folyóirat ingyenesen elérhető: http://pmr.uni-pannon.hu/


VeszprémFest és Nyitott Balaton – megjelent a Turizmusmarketing esettanulmányok II. című kötetVeszprémFest és Nyitott Balaton – megjelent a Turizmusmarketing esettanulmányok II. című kötet

A Deli-Gray Zsuzsa és Árva László szerkesztésében, az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent kötetben 19 jól megszerkesztett, aktuális tudást és gyakorlati tapasztalatokat tükröző esettanulmánnyal találkozhatnak az olvasók.

A szerzők a hazai turisztikai szakma neves képviselői, köztük a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársai, akik két esettanulmánnyal járultak hozzá a kötet sikeréhez. Lőrincz Katalin és Raffay Ágnes a VeszprémFest marketingkommunikációs tevékenységéről írt, Sulyok Judit és Fehérvölgyi Beáta pedig a Nyitott Balatonról állított össze egy fejezetet.

Az esettanulmányok az érintett döntéshozókkal együttműködésben születtek, akik értékes információkkal segítették az olvasóközönség széles köre számára jól hasznosítható fejezetek megírását.

A kötet megjelenését a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara is támogatta.

A könyv megvásárolható az Akadémiai Kiadónál (www.akademiai.hu) és a nagyobb könyvesboltokban.


KÖNYVBEMUTATÓ: TurizmusmarketingTurizmusmarketing címmel megjelent az Akadémiai Kiadó szakkönyve

A veszprémi székhelyű Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának támogatásával 2017 áprilisában megjelent kötet a magyar nyelven elérhető turisztikai szakkönyvek közül elsőként foglalkozik kizárólag a turizmusmarketinggel.

A Marketing és Turizmus szakkönyvsorozat ikertagjaként publikált kötet abban kíván útmutatót adni, hogyan lehet a marketingből, ezen belül a szolgáltatásmarketingből jól ismert tudást, a turizmus sajátosságait figyelembe véve alkalmazni.

A Lőrincz Katalin és Sulyok Judit szerzőpáros által szerkesztett kötet nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy a turizmus aktuális helyzetéhez igazodva, a magyarországi viszonyokat szem előtt tartva áttekinti a turizmusmarketing teljes folyamatát.

A könyv megvásárolható az Akadémiai Kiadónál (www.akademiai.hu) és a nagyobb könyvesboltokban.


PMRPannon Management Review: fókuszban az egészségturizmus és az idősebb korosztályok utazási szokásai

Az Off to Spas (676737/COSME) egészségturisztikai projekt összefoglaló kiadványaként jelent meg a Pannon Egyetem angol nyelvű szakmai folyóiratának, a Pannon Management Review-nak a tematikus száma.

A folyóiratban az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló termékfejlesztés főbb eredményei mellett az érdeklődők külön tanulmányt olvashatnak az EU idősebb korosztályokat érintő politikájáról, programjairól; az egészségturizmus trendjeiről; az idősebb korosztályok turisztikai aktivitásáról; a projekt keretében végzett kutatások eredményeiről; valamint a két érintett desztináció (Hévíz és Kovászna) egészségturizmusáról.

A folyóirat ingyenesen elérhető: http://pmr.uni-pannon.hu/

Vissza a BATUKI főoldalra!>>>