stockholm hop onElső benyomásunk a svéd emberekkel kapcsolatban, a hihetetlen mértékű segítőkészség. Megdöbbentő tény az is, hogy az felsővezetőktől az utolsó doboztologatóig mindenki folyékonyan beszél angolul. Ettől az egyszerű ténytől az ember lánya vagy fia, kinek mi jutott egyáltalán nem érzi magát elveszettnek, nagyobb maga biztonsággal vág neki, a kezdeti ügyintézésnek és bátran mer kérdezni, mert tudja, választ mindenképpen kap valahonnan.

Lássuk csak mire is gondolok kezdeti nehézségek alatt? Ott van például a net. Neked kell felkeresni a társaságot, kiválasztani a legoptimálisabb szerződést és megkötni a szerződést, a számodra legkedvezőbb fizetési ütemezés megadásával. Ha ez mind meg van, akkor sem ülhetsz nyugodtan, hogy majd jön az ezermester bácsi vagy a kolikban már megszokott rendszergazda, aki beköti netet. Erről szó sincs. A szerződés megkötésekor csak aktiválják a címedhez tartozó vonalat, és a továbbiakhoz szükséges UTP kábeltől kezdve a routerig mindent neked kell beszerezned. Na most ezek, a helyiek folyékony angol tudása nélkül elég nehézkesen mennének. Gondoljatok bele , az UTP kábelt, azt még valahogy csak csak, na de a routert hogy mutogatod el a bolti eladónak :P?

Tehát igenis segítőkészek és toleránsak. Nem kritizálnak senkit, a szellemi fogyatékosok és a mozgáskorlátozottak játszi könnyedséggel mozognak a társadalomban, mert nem ítéli el őket senki, nem éri őket egy kérdő pillantás sem.

Ennek ellenére a személyes dolgaikat illetően a svéd emberek zárkózottak. Például az este, hogy egy újonnan megismert személyt meghívjanak a saját otthonukba, nekik kb. egy évbe telik. A svéd lányok változóak, vannak szépek és vannak csúnyák kb fele fele arányban. Illetve inkább 40- 60 mert 10 % a szépekből fura göncöket aggat magára és ezzel rontja az összképét. A lányok személyisége kifejezetten feminista, önálló, olyan mintha előzékenységet még soha életükben nem tapasztaltak volna az ellenkező nemtől. Következzék pár szó az ellenkező nemről. Erős átlag megspékelve egy nagy adag, pipogyasággal. Félre ne értsetek, nagyon jó fejek, de mint férfi karakterek elbújhatnak az Erasmusosok mögött 🙂 Jah és eloszlatnék egy tévhitet: nem minden svéd tejfel szőke:P