SzogyenyizitaBGSzeptember 26-án telipakolt kocsival kiköltöztem az új lakóhelyemre Bad Gleichenbergbe. A főiskola melletti kollégiumban kaptam szállást, egy osztrák lánnyal lakom egy lakóegységben. A havi koleszdíj 230 Euro, ami itt olcsónak számít, de teljesen meg vagyok elégedve a felszereltségével.

Az első nap megismerkedtünk a többi Erasmusos hallgatóval, összesen nyolcan vagyunk: négyen magyarok (mind az egyetemről), 2 török, 1 spanyol és 1 ausztrál hallgató. Az intézményi évnyitón az összes oktató bemutatkozott, és mi is mondhattunk magunkról pár szót. Akkor jöttem rá, hogy a lehető legjobb helyen vagyok, mikor az évnyitón az intézményvezető ezzel a mondattal zárta a beszédét: „Mi, oktatók megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, és ugyanezt várjuk el Önöktől is.” Ez a mondat tükrözi az oktatók célját, hozzáállását, valamint az oktatás egészét.

Az órarend rendszere kissé meglepett, mert a kurzusok nem minden héten ugyanazon a napon és időben vannak, hanem valamikor pénteken, majd hétfőn, egyszer két előadás, máskor meg három. Még otthon se tudtam megjegyezni mikor melyik órám volt, de itt mindig nálam van a noteszem, amibe felírom hol lesznek az óráim. Mivel az első, harmadik és ötödik szemeszteres tantárgyakat is tanulok, így előfordul, hogy óraütközésem van, de a csoporttársaim segítenek, ha lemaradok egy-egy óráról. A tananyagokhoz itt is a Moodle e-learning rendszerben lehet hozzáférni, mely teljesen ugyanazokat a funkciókat tartalmazza, mint a nálunk használatos.

Volt, amiken viszont még ennél jobban is meglepődtem – például a tanórán belüli “tornaórán”, de erről legközelebb mesélek…